Η ‘Μεγάλη Δευτέρα’ της κυβέρνησης
Η πιο κρίσιμη ημέρα των διαπραγματεύσεων είναι η σημερινή με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου να τονίζουν πως «θέλουν αργά το βράδυ να φύγουν από τη Σύνοδο Κορυφής με μια συμφωνία». Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τις επιδιώξεις, αλλά και τις προσδοκίες τις κυβέρνησης, όπως τις μεταφέρουν κορυφαία στελέχη της Ηρώδου Αττικού
- 22 Ιουνίου 2015 06:40
Πέντε ώρες με διαλείμματα, προκειμένου ο Πρωθυπουργός να συνομιλήσει με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, χρειάστηκαν για να ενημερωθούν οι υπουργοί της κυβέρνησης για την πρόταση που θα καταθέσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο με μια νέα αντιπρόταση μαρτυρά τη θέληση της Αθήνας για συμφωνία, τη στιγμή που οι δανειστές δεν φάνηκαν όλες τις προηγούμενες ημέρες διατεθειμένοι να κάνουν κάποια βήματα πίσω.
Τις βελτιωτικές κινήσεις της κυβέρνησης παρουσίασε ο Πρωθυπουργός σε Μέρκελ, Ολάντ και Γιουνκέρ θέλοντας να προϊδεάσει για το πώς θα προσέλθει αύριο τόσο στην εξαμερή και στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής η ελληνική πλευρά.
Πριν το Eurogroup που ξεκινά στη 1 το μεσημέρι, Αλέξης Τσίπρας, Ντόναλτ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντάισελμπλουμ θα καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι προκειμένου να εξετάσουν την πρόταση της ελληνικής πλευράς και να ακούσουν τις σκέψεις των θεσμών επί των ελληνικών κειμένων.
Μια εξαμερής που θυμίζει πολύ την πενταμερή που είχε πραγματοποιηθεί ενάμιση μήνα πριν στις Βρυξέλλες, με το Μέγαρο Μαξίμου να ελπίζει σε ένα πρώτο θετικό σήμα για την επίτευξη συμφωνίας, την ώρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης θα δίνει τη «μάχη» του Eurogroup.
Δεν είναι τυχαίο πως ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο για τις πρώτες βολιδοσκοπήσεις, ενώ σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Κομισιόν είναι ο Αλέξης Τσίπρας.
Η Ελληνική πρόταση
Με τις πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου να βγαίνουν με το σταγονόμετρο, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα στη βαλίτσα του μια σειρά από βελτιωτικές προτάσεις που όμως, σύμφωνα με τους επιτελείς της κυβέρνησης, δεν θα ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές που έχουν εξ’ αρχής τεθεί.
– Με τρεις συντελεστές ΦΠΑ (6,5% 13% 23%) υπό συζήτηση βρίσκεται η «μετάθεση» της εστίασης στο 23%.
– Από 1-1-2016 θα προχωρήσει η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με τα έσοδα να υπολογίζονται στα 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
– Έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις με έσοδα πάνω από 500.000 €.
– Κατάργηση έκπτωσης εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 30.000 €
– Περικοπή αμυντικών δαπανών.
– Άγνωστο παραμένει τι σκέπτεται να πράξει η κυβέρνηση για το αίτημα των δανειστών που αφορά την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα μεγάλα νησιά.
Μέσα σε αυστηρά αριθμητικά πλαίσια είναι γνωστό πως οι πιστωτές θέλουν περικοπές 1% στο ΦΠΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ και 1% από τις συντάξεις. Η πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου φέρεται πως «δίνει» 0,5% από τον ΦΠΑ 0,3% από πρόωρες συντάξεις και το υπόλοιπό από φορολογικά μέτρα.
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο NEWS 247 τόνιζε πως «όπως έχουν τώρα τα δεδομένα, διεκδικούμε το δικαίωμα να πιάσουμε τους στόχους που μας θέτουν με δικά τα μας μέτρα και όχι με τα δικά τους».
Το ενδεχόμενο της παράτασης
Η συνολική λύση που θα δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία και κυρίως στο θέμα της χρηματοδότησης είναι το ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο, όμως φέρεται να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.
Στις κλειστές συσκέψεις των στελεχών που πραγματοποιούνται όλες τις τελευταίες ημέρες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι πιστωτές να έρθουν να δώσουν μόνο μια μικρή «ανάσα ζωής» στην ελληνική οικονομία, θέλοντας να παρατείνουν την οικονομική ασφυξία και προφανώς την πίεση προς την Αθήνα.
Ένα ενδεχόμενο παράτασης ή μιας συμφωνίας – γέφυρας μέχρι τον Δεκέμβριο, όπως τόνιζε χαρακτηριστικά στο NEWS 247 κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό μόνο εφόσον οι δυο πλευρές δώσουν τα χέρια σε ένα μίνιμουμ ζητημάτων.
Απαραίτητη θα θεωρηθεί η μεταφορά των καυτών θεμάτων, όπως το ασφαλιστικό, αλλά και η κάλυψη των βασικών αναγκών της ελληνικής πλευράς.