Η μη εκλογή Μεϊμαράκη στη θέση αντιπροέδρου του ΕΛΚ και τα σενάρια για “δάκτυλο Βέμπερ”

Διαβάζεται σε 2'
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης SOOC

Ο πρώην επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ δεν εξελέγη αντιπρόεδρος ΕΛΚ, γεγονός που προκάλεσε σχόλια στο γαλάζιο στρατόπεδο. Η μπάλα στην εξέδρα από το Μαξίμου δια του Π. Μαρινάκη

Το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προκάλεσε σχόλια στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας.

Και αυτό καθώς για τη νέα πενταετία επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ είχε τεθεί η Ελίζα Βόζενμπεργκ, με το αιτιολογικό ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα διεκδικούσε θέση αντιπροέδρου του ΕΛΚ.

Ο κ. Μεϊμαράκης όμως όχι μόνο δεν εξελέγη αλλά ήρθε τελευταίος στην ψηφοφορία, γεγονός που προκάλεσε σενάρια για “δάκτυλο” του Μάνφρεντ Βέμπερ. Διότι ο πρόεδρος του ΕΛΚ θεωρείται ότι ελέγχει πλήρως την ευρωομάδα της κεντροδεξιάς, της οποίας ηγείται από το 2014 και επανεξελέγη επικεφαλής για τέταρτη φορά.

Ο κ. Βέμπερ φέρεται δε να εξακολουθεί να έχει καλές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος άλλωστε μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ έχει αναλάβει ρόλο διαπραγματευτή για λογαριασμό του ΕΛΚ στη συζήτηση για την κατανομή των υψηλών θέσεων στην Κομισιόν.

Τίθεται επομένως το ερώτημα ο κ. Βέμπερ όντως τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του κ.Μεϊμαράκη εν γνώσει Μητσοτάκη ή στο ΕΛΚ δεν περνά και τόσο τελικά ο λόγος του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ;

Στο ερώτημα αυτό κλήθηκε να απαντήσει στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα.

Καταρχήν ο κ. Μαρινάκης σχολίασε όσον αφορά στην ψηφοφορία για τους αντιπροέδρους του ΕΛΚ ότι “προφανώς το αποτέλεσμα αυτό δεν μας ευχαριστεί. Επιθυμία μας ήταν η εκλογή του κ.Μεϊμαράκη”. Έσπευσε δε να υποστηρίξει ότι είναι “μηδενιστική λογική χωρίς βάση” το να απομονώνει κανείς τη συγκεκριμένη ψηφοφορία και να ερμηνεύει ότι δεν είναι ισχυρή η Ελλάδα ή ο πρωθυπουργός. Τόνισε, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα από τα πιο κομβικά πρόσωπα στη διαπραγμάτευση για την προεδρία της Κομισιόν και τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων.

Σημείωσε όμως ότι αυτό δεν έχει σχέση με την ψηφοφορία για τους αντιπροέδρους του “μητρικού” ευρωπαϊκού κόμματος της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι ήταν μία μυστική διαδικασία. “Εμείς θεωρούμε τον κ. Μεϊμαράκη ένα από τα πιο εμβληματικά στελέχη της ΝΔ, κομβικής σημασίας ευρωβουλευτή, έχει υπάρξει πρώην πρόεδρος του κόμματος και της Βουλής. Πάμε στους επόμενους στόχους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα