Η μοναξιά (και τα πολιτικά απωθημένα;) του Κωστή Χατζηδάκη

Η μοναξιά (και τα πολιτικά απωθημένα;) του Κωστή Χατζηδάκη
Μειομψηφεί κοινωνικά το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το στήριξαν μόνον οι εκπροσώποι του ΣΕΒ και 3 ακόμη εργοδοτικών οργανώσεων. Διαφώνησαν πάνω από 20 φορείς που συμμετείχαν στην συζήτηση στην Βουλή μέσω τηλεδιάσκεψης. Eurokinissi

Γιατί επιτέθηκε στον προοδευτικό χώρο ο υπουργός Εργασίας στην συζήτηση του εργασιακού. Πως μειώνουν τους μισθούς οι διατάξεις του νομοσχεδίου

H απομόνωση της κυβέρνησης για το εργασιακό νομοσχέδιο, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, επιβεβαιώθηκε πλήρως κατά την διάρκεια της συζήτησης που ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως φάνηκε το νομοθέτημα την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, θα στηριχθεί μόνον στις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Σε κοινωνικό επίπεδο είναι μειοψηφικό μια και στην ακρόαση φορέων που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων υπέρ τάχθηκαν αποκλειστικά οι οργανώσεις της «μεγάλης» εργοδοσίας (ΣΕΒ, Ομοσπονδια Ξενοδόχων, Εταιρίες Πληροφορικής). Στο νομοσχέδιο αντιτίθενται τα κόμματα του κέντρου και της αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ, Μέρα 25) και μόνο η Ελληνική Λύση έχει επιφυλαχθεί για στην στάση που θα τηρήσει στην Ολομέλεια της Βουλής. Αντίστοιχα ην απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν όλοι οι εκπρόσωποι των συνδικάτων που συμμετείχαν στην συζήτηση (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Ομοσπονδία Οικοδόμων κ.λ.π) καθώς και οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών. Να σημειωθεί ότι έχει ήδη καταγραφεί και μία επικριτική τοποθέτηση στο νομοσχέδιο από την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ευθυμίου.

Νευρικότητα και …απωθημένα από την κυβέρνηση

Κατά την διάρκεια των 3 συνεδριάσεων της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων ο Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο εισηγητής της πλειοψηφίας Κωνσταντίνος Μαραβέγιας έδειξαν ιδιαίτερο εκνευρισμό στις τοποθετήσεις τους. Δεν αρκέστηκαν στο να υπερασπιστούν τις διατάξεις του νομοσχεδίου αλλά έκαναν …αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση.

Ο Κωστής Χαρτζηδάκης κατηγόρησε και τα 4 κόμματα που διαφωνούν για αναξιοπιστία. Ειδικά μάλιστα για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ άσκησε κριτική για υποκρισία λέγοντας πως η κυβέρνηση γενικεύει διατάξεις που είχαν εγκρίνει στο παρελθόν τα δύο αυτά κόμματα.

Δεν έλειψαν μάλιστα και οι προσωπικές αναφορές του υπουργού που θύμισαν … πολιτικά απωθημένα: Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για τις «υποτιθέμενες προοδευτικές παρατάξεις της χώρας» σημειώνοντας πως «εδώ και δεκαετίες, δηλαδή από τότε που ήμουνα φοιτητής το θυμάμαι αυτό, ισχυρίζεστε όλοι μαζί, ότι έχετε το μονοπώλιο της καρδιάς, το μονοπώλιο της ευαισθησίας. Εγώ εκείνο το οποίο βλέπω, είναι, ότι έχετε το μονοπώλιο στο δογματισμό και στη στασιμότητα».

Ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Κώστας Μαραβέγιας στην χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Eurokinissi

Ο εισηγητής της Ν.Δ Κώστας Μαραβέγιας επιτέθηκε στο ΚΚΕ λέγοντας ότι «ακούσαμε, από το ΚΚΕ, ότι το νέο εργασιακό ξαναγυρνά τη χώρα, στις συνθήκες ζωής και εργασίας του 19ου αιώνα. Το πιο σωστό θα ήταν να πούμε ότι το ΚΚΕ δεν έφυγε ποτέ εκείνο από εκείνη την εποχή. Συνεχίζει, παρά το πέρασμα δύο αιώνων και τριών βιομηχανικών επαναστάσεων, να μιλά με όρους που χρησιμοποιούσε ο Μαρξ».

Γιατί και πως μειώνεται ο μισθός των εργαζομένων

Κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής οι εισηγητές της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν διεξοδικά στα κυριότερα άρθρα του νομοσχεδίου εξηγώντας όχι μόνον το γιατί αντιτίθενται στην ψήφισή τους, αλλά και το γιατί συνιστούν μισθολογικό κόστος για τους εργαζόμενους.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφέρθηκε στις προβλέψεις του άρθρου 59 που ορίζει την χρήση ατομικής σύβμασης για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Όπως είπε «καταλύεται το οκτάωρο. Καταλύεται από τη στιγμή που θεσπίζεται για πρώτη φορά στο εργατικό δίκαιο της Ελλάδας κάτι που δεν έγινε ούτε καν στη μνημονιακή εποχή, ούτε καν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, η ατομική σύμβαση. Και ό,τι και να πείτε ό,τι και να γράψετε μέσα, ότι δε μπορεί να απολυθεί επειδή δεν θα ζητήσει να εφαρμοστεί, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι και θα απολυθεί και θα εκβιαστεί να υποκύψει και ταυτόχρονα ξέρετε πολύ καλά ότι επειδή δεν είναι ισοδύναμη η σχέση μεταξύ εργαζόμενου και εργοδοσίας ή θα υποκύψει ή θα απολυθεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ξέρετε,επίσης, ότι από τη στιγμή που τη θεσπίζετε την ατομική σύμβαση θα γενικευθεί. Υπονομεύετε ταυτόχρονα και την προοπτική των συλλογικών συμβάσεων, γιατί πλέον θα επικρατήσει η ατομική σύμβαση».

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου μειώνουν ευθέως τους μισθούς ανέλυσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου Eurokinissi

Επίσης η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέλυσε το γιατί οι διατάξεις του νομοσχεδίου μειώνουν τον μισθό των εργαζομένων. Επισήμανε ότι «σήμερα αν ένας εργαζόμενος εργαστεί πάνω από μία ώρα, που ονομάζεται υπερεργασία, θα πάρει το ωρομίσθιο συν 20% προσαύξηση. Αν εργαστεί μία ώρα ακόμα, για να γίνουν οι δύο ώρες που εσείς επιβάλλετε, αρχίζει και μετρά ως υπερωρία. Θα έπαιρνε το 40%. Άρα, λοιπόν, τι κάνετε; Μας λέτε ότι θα πάρει ρεπό και θα είναι πληρωμένα. Τι εννοείτε ότι θα είναι πληρωμένα; Εννοείται ότι όταν θα πάρει ρεπό, θα είναι μετ’ αποδοχών. Όμως τις δύο ώρες που θα έχει δουλέψει, δεν θα αμειφθεί. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Οι άνθρωποι που εργάζονται ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι θα έχουμε μισθολογική μείωση, διότι θα χάσουν δύο ώρες ωρομίσθιο και τις αντίστοιχες προσαυξήσεις». Παράλληλα για το θέμα των υπερωριών τόνισε πως «διπλασιάζετε τις υπερωρίες και παραμένει φτηνός ο διπλασιασμός, αφενός έρχεστε να νομιμοποιήσετε την παρανομία και δεν κάνετε καν την αντίστοιχη προσαύξηση όπως υπήρχε σήμερα για άνω των 96 ή των 120, δηλαδή του 80%».

Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης αναφέρθηκε στο άρθρο 57 του νομοσχεδίου για την πρόσθετη εργασία από εργαζόμενο μερικής απασχόλησης. Επισήμανε ότι «είναι γνωστό ότι η μερική απασχόληση είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη στη χώρα μας κύριε Υπουργέ και αφορά τους πιο αδύναμους. Η δυνατότητα παροχής επιπλέον εργασίας μερικής απασχόλησης σε χρόνο που δεν είναι συνεχόμενος με αυτό της μερικής απασχόλησης, πρόκειται να απορρυθμίσει πλήρως και να κατακερματίσει την ιδιωτική ζωή των μερικώς απασχολούμενων».

Κανείς δεν θέλει χωρίς λόγο να δουλεύει υπερωρίες

Στο ζήτημα των υπερωριών εστίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Σχολιάζοντας το κυβερνητικό επιχείρημα ότι κάποιος εργαζόμενος ίσως θέλει να δουλέψει παραπάνω είπε: «λέτε για τις υπερωρίες, ότι θέλει κάποιος να δουλέψει παραπάνω, να βελτιώσει τον μισθό του. Γιατί ο μισθός του είναι τόσο πενιχρός; Γιατί καταργήσατε τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Μέσα σε μία νύχτα, 32% κάτω ο μισθός του εργαζομένου, 650 ευρώ μεικτά σήμερα. Πέστε μου, κύριε Υπουργέ, εσείς, με 650 ευρώ μεικτά, μπορείτε να ζήσετε, για πόσες μέρες, μπορείτε να μας μπείτε τις ημέρες, για να πληρώσετε τη νταντά του παιδιού σας, για να κάνετε το ένα, το άλλο και τα υπόλοιπα; Πόσες μέρες μπορείτε να ζήσετε με 650 ευρώ;».

Στόχος του νομοσχεδίου η συνδικαλιστική δράση είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης Eurokinissi

Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε αναλυτικά για τις διατάξεις ποινικοποίησης του συνδικαλισμού. Ανέφερε πως αν ένας συνδικαλιστής «πάει με ντουντούκα με ανακοίνωση έξω από το χώρο δουλειάς το έχετε μέσαστο νομοσχέδιο και είναι ντροπή. Ντροπή σας. Μέχρι εκεί φτάσατε. άμα πάει εκεί θα λέτε ότι ασκεί ψυχολογική βία άρα παράνομη η απεργία πέρα από όλα τα άλλα δηλαδή που οδηγούν το 95% των απεργιών να είναι παράνομες. Εσείς λέτε τώρα ότι αν θα πάτε έξω από ένα χώρο δουλειάς -το σωματείο που απεργεί και βγάλει την ανακοίνωση- και πάει να πει στον εργάτη «ρε εσύ εδώ έχεις υποχρέωση να απεργήσεις γιατί σε αφορά, αυτά είναι τα αιτήματά μας» μπορεί, λοιπόν, εδώ, να υποβάλει μήνυση εργοδότης για ψυχολογική βία και να ζητήσει από το σωματείο χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση». Συνολικά επισήμανε ότι «τη νεα γενιά την θέλετε χωρίς δικαιώματα, χωρίς συμβάσεις, χωρίς δικαίωμα οργάνωσης και διεκδίκησης. Αυτό θέλετε. Αυτό,όμως, δεν θα περάσει. Γι’ αυτό είπαμε ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι βάση για συζήτηση. Γι’ αυτό και είπαμε ότι πρέπει να αποσυρθεί από την Κυβέρνηση γιατί θα την χαρακτηρίσει. Θαγραφτεί ο Υπουργός, αλλά και η Κυβέρνηση με μελανά γράμματα στην ιστορία γι’ αυτό το νομοσχέδιο».

Υπέρ του εργοδότη οι ρυθμίσεις για τις απολύσεις

Στις ατομικές συμβάσεις εστίασε η βουλευτής του Μέρα 25 Μαρία Απατζίδη. Είπε πως «νομιμοποιείται κατ’ ουσία η σύναψη ατομικής σύμβασης μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, υπό το πρόσχημα αν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση ή δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της συνδικαλιστικής οργάνωσης και του εργοδότη. Η ειρωνεία είναι ότι δήθεν προκύπτει κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου». Αναφέρθηκε όμως και στο άρθρο 69 που αφορά τις απολύσεις. Εξήγησε πως «στην ουσία πρόκειται για προστασία του εργοδότη από τις απολύσεις. Καταρχάς, με αυτές τις ρυθμίσεις περί πρόσθετων αποζημιώσεων ύστερα από δικαστικές αποφάσεις, τίθεται πλαφόν στο ποσό που μπορεί να επιδικάσει το δικαστήριο υπέρ του απολυμένου, ανεξάρτητα από το χρόνο υπερημερίας του εργοδότη. Ακόμη και αν μεσολαβήσουν χρόνια, προστατεύονται οι εργοδότες από πρόσθετα κόστη και παράλληλα παρέχονται μεγαλύτερες προθεσμίες στους εργοδότες να διορθώσουν τυχόν τυπικές παραλείψεις, καταγγελίες σύμβασης».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font