Η μοναξιά της κυβέρνησης στο φορολογικό
Διαβάζεται σε 8'Ομαδικά πυρά από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.
- 07 Δεκεμβρίου 2023 06:09
Το… μοναχικό καθήκον την ψήφισης ενός φορολογικού νομοσχεδίου που έχει “απέναντι” σημαντικά τμήματα της κοινωνίας αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση θα κληθούν να επιτελέσουν σήμερα οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στις ψηφοφορίες που θα γίνουν στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου .
Την εικόνα αυτή επιχείρησε άλλωστε να “ισοφαρίσει” χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στήριξε τοποθετούμενος από το κοινοβουλευτικό βήμα το νομοθέτημα που εισηγείται ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Αποφεύγοντας όμως, δια της αποχωρήσεως, στην συνέχεια την αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.
Η πολιτική απομόνωση της Νέας Δημοκρατίας ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της χθεσινής, πρώτης ημέρας συζήτησης του νομοσχεδίου στην Βουλή με τις προοδευτικές δυνάμεις να ασκούν έντονη κριτική στους πυλώνες του νομοσχεδίου. Στο επίκεντρο βρέθηκε τόσο το οριζόντιο μέτρο επιβολής τεκμηρίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς επισημάνθηκε ότι το νομοσχέδιο αφήνει στο απυρόβλητο τον μεγάλο πλούτο.
Το ΠΑΣΟΚ
Στην άσκηση «πραγματικής και δημιουργικής αντιπολίτευσης» όπως ο ίδιος είπε, εστίασε την ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το νομοσχέδιο σημειώνοντας πως «αν θέλατε, λοιπόν, πραγματική μεταρρύθμιση, θα έπρεπε οι εταίροι, οι φορείς, οι πολιτικές δυνάμεις να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά την ελληνική κοινωνία.
Διότι δημιουργεί πολύ μεγάλες αδικίες και στο επιχειρείν και στη ζωή και στο κοινωνικό κράτος, διότι και λείπουν έσοδα αλλά υπάρχει και κάτι άλλο, τα πραγματικά σας έσοδα τα πληρώνουν οι πιο φτωχοί Έλληνες από τους έμμεσους φόρους. Όμως, κατά την προσφιλή σας πρακτική, ενεργοποιείτε ή προσπαθείτε να ενεργοποιήσετε έναν κοινωνικό αυτοματισμό, τον γνωστό, που καταλήγει στο «διαίρει και βασίλευε».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως «εμείς είμαστε στην όχθη της λογικής και της προόδου. Εσείς δεν τα κάνατε και πάτε τώρα με τα ξεπερασμένα εργαλεία των τεκμηρίων, που ανήκουν βέβαια σε παλαιότερες δεκαετίες». Προσθέτοντας πως «αυτό που φέρατε είναι και αναχρονιστικό, είναι και αναποτελεσματικό και θα αποδειχθεί στην πράξη από τα έσοδα που θα φέρει και από το ότι δεν θα δημιουργήσει κουλτούρα και φορολογική συνείδηση, που έχουμε ανάγκη στην ελληνική κοινωνία».
Πιο ειδικά είπε ότι «με τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα μπορούμε να ελέγξουμε ανά πάσα στιγμή τα οικονομικά δεδομένα μιας επιχείρησης, πραγματοποιώντας γρήγορες και αξιόπιστες διασταυρώσεις εισοδημάτων, περιουσιακής κατάστασης και τραπεζικών λογαριασμών. Όπως είπα και πριν, ακόμη και σήμερα ακούμε λόγια και λόγια, αλλά δεν έχετε καταφέρει να συνδέσετε τα «POS» με τις ταμειακές μηχανές».
Όσον αφορά την λειτουργία του νομοθετήματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «αυτό το σχέδιο νόμου είναι χάδι στους μεγάλους φοροφυγάδες, διότι τους επιτρέπετε με πολύ λίγα χρήματα να είναι νομότυποι. Με την πρότασή σας, κάποιος που έχει εισοδήματα ακόμα και 100.000 ευρώ μπορεί πλέον να κρύβεται με ένα ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα».
Η Νέα Αριστερά
Τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν χθες – όπως ήταν αναμενόμενο- στη Νέα Αριστερά, που η επίσημη ανακοίνωση για την σύσταση της κοινοβουλευτικής της ομάδας έγινε στην αρχή της συνεδρίασης.
O πρόεδρος της Αλέξης Χαρίτσης τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής στις 19.30 το απόγευμα εστιάζοντας την ομιλία τόσο στην αποδόμηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου, όσο και στην πρόταση της Νέας Αριστεράς για την ανάγκη οικοδόμησης ενός φορολογικού συστήματος που θα βασίζεται στην φορολογία του «προκλητικού πλούτου» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αλλά και στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Όπως δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης «η χώρα έχει ανάγκη από μια σύγχρονη, δίκαιη, φορολογική μεταρρύθμιση. Όχι από ένα ταξίδι στο παρελθόν μέσα από μια κυβερνητική πρόταση που παραπέμπει σε φορολογική διευθέτηση για να καλύψει σπασμωδικά κάποιες οικονομικές τρύπες». Τόνισε πως «κάθε ευρώ μετράει, όταν επιστρέφει στην κοινωνία. Έτσι χτίζουμε φορολογική συνείδηση, έτσι χτίζουμε μια ισχυρή κοινωνία».
Δίνοντας το στίγμα του κόμματος επισήμανε πως «η Νέα Αριστερά δεν κρύβεται πίσω από γενικόλογες διακηρύξεις και συνθήματα. Η αριστερά στη χώρα μας και διεθνώς πιστεύει στην αναγκαιότητα και στη δυνατότητα ενός δίκαιου και ισχυρού φορολογικού συστήματος που θα είναι εργαλείο για τη θωράκιση της κοινωνίας, την αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των πολλών, τον περιορισμό του προκλητικού πλούτου. Αυτή είναι η σύγχρονη συζήτηση για τις ανισότητες. Και αυτή είναι η συζήτηση που χρειάζεται η χώρα μας: μείωση του ειδικού βάρους των έμμεσων φόρων και αναδιανομή του φορολογικού βάρους των άμεσων φόρων εις όφελος των ασθενέστερων μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της υπερβολικής κερδοφορίας των ισχυρών. Είναι εφικτό αυτό σήμερα; Εμείς λέμε ότι είναι».
Πρόσθεσε πως «ως Νέα Αριστερά, ότι θα είμαστε εδώ, μέσα στη Βουλή αλλά κυρίως μέσα στην κοινωνία για να παλέψουμε με τις ιδέες, το πρόγραμμά μας και τις προτάσεις μας απέναντι στην ηγεμονία της Δεξιάς και τις αντικοινωνικές της πολιτικές και για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία».
Για την «ελάχιστη συμμετοχή στα φορολογικά βάρη των μεγάλων επιχειρήσεων» μίλησε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αναφέροντας ότι «οι φόροι επί των κερδών των ανωνύμων εταιρειών σήμερα, με στοιχεία του 2022, βρίσκονται στο επίπεδο μόλις του 3% των συνολικών φορολογικών εσόδων του ελληνικού κράτους, πράγμα το οποίο φέρνει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση σε ό, τι αφορά τη συμμετοχή των εταιρικών κερδών των ανωνύμων εταιρειών στα φορολογικά έσοδα από όλες τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, εκτός από μία, τη Λετονία».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Κ.Ο Σωκράτης Φάμελος απαίτησε από την κυβέρνηση «να αποσύρετε τις διατάξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και να κάνουμε έναν διάλογο για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο πρακτικά να σωρεύει φορολογικά έσοδα συνολικά, όχι μόνο από τη βάση της πυραμίδας, δίκαια δηλαδή, και να μην αφήνετε την κορυφή, δηλαδή τις μεγάλες επιχειρήσεις, ανέπαφες».
Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «εμείς θέλουμε ένα φορολογικό σύστημα το οποίο να έχει μια ξεκάθαρη, προοδευτική, κλιμακωτή φορολόγηση για όλους τους πολίτες, χωρίς καμία διάκριση. Και θέλουμε να έχει αφορολόγητο για όλους, το οποίο ήταν και προγραμματική μας δέσμευση, και πρέπει να έχει και ακατάσχετο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για τις μικρές επιχειρήσεις».
Πάντως το …δικό του στίγμα θέλησε να δώσει από το βήμα της Βουλής και ο υπερτομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Παύλος Πολλάκης. Στην ομιλία του επανέλαβε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφού τις διάνθισε όμως με αναφορές που εστίαζαν σε σχέσεις διαπλοκής και απευθύνθηκε προς της κυβέρνηση μιλώντας για φοροδιαφυγή «των 100 επιχειρήσεων που σας στηρίζουν».
Το ΚΚΕ
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση από τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο γενικός γραμματεάς της Κ.Ε του ΚΚΕ είπε πως «τα περί δήθεν φορολογικής δικαιοσύνης, που αναμασούν ως «καραμέλα», πολλές μέρες τώρα κυβερνητικά στελέχη, Υπουργοί, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σήμερα, όχι μόνο δεν πείθουν, αλλά αποτελούν πρόκληση και εμπαιγμό για τους επαγγελματίες.
Διότι το νομοσχέδιό σας, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει φορολογική δικαιοσύνη, λες και μπορεί να υπάρξει πραγματική φορολογική δικαιοσύνη στο άδικο αυτό βαθιά εκμεταλλευτικό σύστημα, το οποίο όλοι σας υπηρετείτε, αλλά αντίθετα, αποτελεί μια ακόμα σελίδα στην αντιλαϊκή επίθεση που έχετε εξαπολύσει ενάντια στα λαϊκά στρώματα».
Μάλιστα αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ και αφορά «την επανένταξη των επαγγελματιών σε αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί. Κατοχυρώνει ως φορολογητέα ύλη αποκλειστικά τα κέρδη μιας μικρής επιχείρησης μέσω του βιβλίου εσόδων εξόδων και καταργεί κάθε τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης.
Επίσης, μια σειρά χαράτσια και κεφαλικούς φόρους, όπως το τέλος επιτηδεύματος. Διαγράφει μια σειρά χρέη που τόσο άδικα φορτώσατε και εσείς και όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις στους επαγγελματίες είτε με τα μνημόνια είτε με τα lockdown»
Επίσης ο Δημήτρης Κουτσούμπας άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει μάλιστα ότι θεωρεί κοινωνικά δίκαιο να έχουν οι επαγγελματίες αφορολόγητο όριο. Τότε γιατί δεν το εφάρμοζε ως Κυβέρνηση; Απαντάει ότι τότε, λέει, ήταν τα ταμεία άδεια. Μα αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, του λέμε εμείς. Ότι ανέλαβε να τα γεμίσει με το υστέρημα των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων.
Έτσι έπιασε τα ματωμένα πλεονάσματα, έτσι έπιασε τα μαξιλάρια ασφαλείας για τα οποία κοκορευόταν και κοκορεύεται ακόμα στη συνέχεια».