Η ΝΔ χτυπά τον Τσίπρα μέσω Καμμένου και τα σενάρια για εκλογές με αφορμή Σκοπιανό
Απαντήσεις από τον πρωθυπουργό για τη μη άρση ασυλίας του προέδρου των ΑΝΕΛ ζητά η ΝΔ, που θεωρεί τον Καμμένο τον “αδύναμο κρίκο” της κυβέρνησης. Επιχείρηση διάσπασης των ΑΝΕΛ στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών και το γαλάζιο εκλογικό δίλημμα
- 07 Δεκεμβρίου 2018 07:30
Στο στόχαστρο τον Πάνο Καμμένο βάζει εκ νέου η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τη μη άρση της ασυλίας του για την επίθεση μέσω twitter κατά της Ντόρας Μπακογιάννη τον περασμένο Ιούλιο κατά την επίσκεψη της στην Τουρκία για την ορκομωσία Ερντογάν.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι ο “αδύναμος κρίκος” της κυβέρνησης και το μεγαλύτερο πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα για δύο λόγους: Πρώτον γιατί η συγκυβέρνηση δημιουργεί πια εδώ και καιρό δυσφορία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεύτερον, γιατί αν και στο Μοσχάτο έχουν αντιληφθεί πως ο ίδιος ο κ.Καμμένος δε θα ρίξει την κυβέρνηση ούτε με αφορμή το Σκοπιανό, βλέπουν ότι το ζήτημα αυτό διχάζει το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.
Αφορμή για τη νέα κατά μέτωπο επίθεση σε Καμμένο και μέσω αυτού στον κ.Τσίπρα στάθηκε η μη άρση ασυλίας του και ειδικότερα ο τρόπος με τον οποίο τη χειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία χρησιμοποίησε το νόμο περί ευθύνης υπουργών, την αναθεώρηση του οποίου έχει προτείνει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μη συζητηθεί καν το αίτημα άρσης ασυλίας του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας, προκάλεσε την αντίδραση καταρχήν της ίδιας της κ.Μπακογιάννη, αλλά και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η κ.Μπακογιάννη χαρακτήρισε ψευτόμαγκα τον κ.Καμμένο, κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην τον καλύπτουν και ζήτησε να μιλήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ως προς το αίτημα άρσης ασυλίας του κυβερνητικόυ εταίρου. Η ΝΔ στη συνέχεια κάλεσε προσωπικά τον κ.Τσίπρα να δώσει απαντήσεις για τη μη άρση ασυλίας του εταίρου του και τον τρόπο με τον οποίο αυτή δρομολογήθηκε.
Ο κ.Καμμένος και οι ΑΝΕΛ βρίσκονται βεβαίως σταθερά στο στόχαστρο της ΝΔ και για το Σκοπιανό και όσο πλησιάσει η ώρα της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών η πίεση θα εντείνεται. Και αυτό καθώς στο Μοσχάτο γνωρίζουν ότι υπάρχουν βουλευτές των ΑΝΕΛ που θέλουν να ψηφίσουν τη συμφωνία, αλλά και βουλευτές που όχι μόνο θέλουν να την καταψηφίσουν και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ορισμένοι θα ήθελαν ακόμη και να ψηφίσουν μία πρόταση μομφής της ΝΔ για το Σκοπιανό, παρόλο που ο ίδιος ο κ.Καμμένος έχει διαβεβαιώσει το υπουργικό συμβούλιο πως ούτε ο ίδιος ούτε κανείς από τους ΑΝΕΛ θα έπραττε κάτι τέτοιο.
Το ζήτημα βέβαια είναι πως εκλογές προτού κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών φέρνουν τη ΝΔ σε μία λεπτή θέση στην πραγματικότητα, όσο και εάν επίσημα κανείς δε θέλει να το ομολογήσει. Εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ πέσει προτού προλάβει να κυρώσει τη συμφωνία, μένει η “καυτή πατάτα” στα χέρια της ΝΔ και οι πιο ρεαλιστές φοβούνται ότι δε θα είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα με τους Αμερικανούς συμμάχους και τους Ευρωπαίους εταίρους. Η ΝΔ βεβαίως έχει δημόσια δεσμευτεί ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία είτε σε αυτή είτε στην επόμενη Βουλή (άλλωστε οι “σκληροί” και ιδίως οι σαμαρικοί πιέζουν ως προς αυτό). Όμως εκλογές χωρίς κύρωση της συμφωνίας που ήδη θα έχει περάσει από τους Σκοπιανούς και πιθανώς θα έρθει ταυτόχρονα με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στην ελληνική Βουλή, σημαίνουν ότι εάν καταψηφιστεί στη συνέχεια, θα έχει χαθεί το κεκτημένο του Βουκουρεστίου.
Οι ανησυχίες αυτές πάντως δεν αλλάζουν τη στρατηγική της ΝΔ, η οποία δεν μπορεί να κάνει βέβαια πίσω από την ώρα που έχει χαρακτηρίσει επικίνδυνη τη συμφωνία των Πρεσπών. Και είτε γίνουν οι εκλογές αφού κυρωθεί η συμφωνία είτε μετά, η ΝΔ θα επιχειρήσει να διεμβολίσει εκλογικά τους ΑΝΕΛ, καθώς εξάλλου οσο λιγότερα κόμματα μπουν στην επόμενη Βουλή, τόσο πιο εύκολη καθίσταται η αυτοδυναμία.