Η ΝΔ καθυστέρησε τα μνημόνια με Βόρεια Μακεδονία και τώρα τρέχει στις Πρέσπες
Διαβάζεται σε 4'Ενώ τα μνημόνια συνεργασίας με Βόρεια Μακεδονία δεν ήρθαν ποτέ στη Βουλή λόγω Σαμαρά, η κυβέρνηση τώρα υποστηρίζει ότι τα έχει ως διαπραγματευτικό χαρτί για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία κατήγγειλε.
- 14 Μαΐου 2024 12:48
Τις “πιρουέτες” όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζει η Νέα Δημοκρατία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο με τις προεκλογικές της κορώνες, αλλά και με το γεγονός ότι δεν έφερε στα πέντε χρόνια που είναι στην κυβέρνηση προς κύρωση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.
Βέβαια δεν είναι πιθανό να είχε αλλάξει η στάση του VMRO, το οποίο όπως και η ΝΔ στην Ελλάδα, “έπαιξε” προεκλογικά με τα “εθνικιστικά” αντανακλαστικά μερίδας ψηφοφόρων. Ούτε εξαρτάται στην πραγματικότητα η τήρηση της συμφωνίας από την κύρωση των μνημονίων, καθώς τα προβλεπόμενα σε αυτά εφαρμόζονται ήδη στην πράξη.
Ωστόσο η σκοπιανή πλευρά δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα ότι η Ελλάδα από την πλευρά της δεν έχει πλήρως εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία των Πρεσπών, στην προσπάθεια να αιτιολογήσει τους δικούς της ελιγμούς.
Η κυβέρνηση πλέον υποστηρίζει ότι δεν έφερε τα μνημόνια συνεργασίας προς κύρωση στην ελληνική Βουλή ώστε να έχει ένα… διαπραγματευτικό χαρτί και κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι βιάζεται να θέσει το ζήτημα. Στην πραγματικότητα βέβαια είναι κοινό μυστικό ότι τα μνημόνια συνεργασίας δεν ήρθαν ποτέ στο Κοινοβούλιο λόγω των αντιδράσεων του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει ότι δεν θα τα ψήφιζε. Αλλά δεν ήταν ο μόνος στη ΝΔ, που δεν ήθελε να ψηφίσει κάτι το οποίο αποτελεί απόρροια των Πρεσπών.
Με ειλικρίνεια πάντως η πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη, παραδέχθηκε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ότι η ΝΔ θα έπρεπε να είχε ψηφίσει νωρίτερα τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Εκτίμησε πάντως ότι η πραγματικότητα θα εκδικηθεί τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί τις επόμενες ημέρες στα Σκόπια. Και αυτό καθώς εάν επιμείνουν σε αμφισβήτηση πτυχών της συμφωνίας των Πρεσπών, θα κλείσει ο δρόμος προς την ΕΕ και οι αντιδράσεις στη γειτονική χώρα θα είναι κολοσσιαίες σε αυτή την περίπτωση.
Τι υποστηρίζει το ΥΠΕΞ
Από την κυβέρνηση ισχυρίζονται ωστόσο ότι δεν προχώρησαν στην κύρωση των μνημονίων επειδή έβλεπαν την πολιτική αλλαγή στα Σκόπια. Κατηγορούν δε το ΣΥΡΙΖΑ ότι επιμένοντας στο θέμα τώρα, ζητούν να χάσει η Ελλάδα ένα διαπραγματευτικό χαρτί, όπως υποστηρίζουν.
Κύρωση των μνημονίων δεν θα υπάρξει εάν η Αθήνα δεν είναι πλήρως πεπεισμένη ότι τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία εφαρμόζονται πλήρως, διαμήνυσε στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε στην Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιανόφσκα, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου, αλλά πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων στις Πρέσπες.
“Εμείς είμαστε σαφείς σε ό, τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, ρητά συνιστά προϋπόθεση για την ενταξιακή της πορεία η πίστη και η πιστή εφαρμογή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Άρα πρόκειται για ένα προαπαιτούμενο για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες”, διαμήνυσε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών.
Η αμηχανία της “σκληρής δεξιάς”
Και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι δεν θα κυρωθούν τα μνημόνια συνεργασίας με τη γειτονική χώρα, μέχρι να υπάρξει από την άλλη πλευρά μηχανισμός διασφάλισης των συμφωνηθέντων στις Πρέσπες. Στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του πάντως ο κ. Βορίδης ως επίδοξος εκφραστής της “σκληρής δεξιάς” καταβάλει… φιλότιμες προσπάθειες να μην αποκαλέσει τη γειτονική χώρα ούτε καν με το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”.
Άλλωστε και το έτερο προερχόμενο από το ΛΑΟΣ στέλεχος της ΝΔ, ο Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωνε μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών ότι δεν θα έλεγε ποτέ την ΠΓΔΜ, Βόρεια Μακεδονία. Ως υπουργός βέβαια τήρησε τη συμφωνία, καθώς στα επίσημα έγγραφα του ελληνικού κράτους η γειτονική χώρα αναφέρεται με τη συνταγματική της ονομασία.
Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται τώρα και τα στελέχη του VMRO, καθώς για παράδειγμα η κ.Σιλιάνοφσκα δηλώνει τώρα ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία των Πρεσπών, απλώς δεν θα αναφέρεται σε δηλώσεις της σε “Βόρεια Μακεδονία”, αλλά σε “Μακεδονία “ σκέτο. Στη ΝΔ ελπίζουν επομένως ενδόμυχα ότι το VMRO θα ακολουθήσει το δικό τους παράδειγμα και θα ξεχάσει μετεκλογικά τα προεκλογικά του συνθήματα.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο μάλιστα κάποιοι θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλοντας ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να φέρει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή, βοηθά τη ΝΔ να συσπειρωθεί εκ δεξιών στις ευρωεκλογές. Και αυτό καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση, λένε, εμφανίζεται επισπεύδουσα και η κυβέρνηση λέει “όχι”. Μέχρι φυσικά τελικά να τα φέρει προς κύρωση, οπωσδήποτε βέβαια μετά τις ευρωεκλογές.