Η ΝΔ περιμένει ακόμη πιο σκληρά μέτρα

Η ΝΔ περιμένει ακόμη πιο σκληρά μέτρα
ΚΡΗΤΗ-ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ.(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ) Eurokinissi

Η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Μεϊμαράκη πραγματοποιείται εν όψει του Eurogroup, που θεωρείται δεδομένο ότι δε θα δώσει λύση στη διαπραγμάτευση. Η ΝΔ θεωρεί ότι η κυβέρνηση καθυστερεί λόγω αμηχανίας μπροστά στο αδιέξοδο των μέτρων και ετοιμάζει την τακτική της

Η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι (μία ακόμη) προσπάθεια να κλείσουν οποιαδήποτε εσωκομματικά ζητήματα, καθώς στη Νέα Δημοκρατία διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση τραβά σε μάκρος τη διαπραγμάτευση έχοντας βρεθεί μπροστά σε ένα αδιέξοδο, που κατά τους γαλάζιους θα φέρει ακόμη πιο σκληρά μέτρα.

ΒίκΩς εκ τούτου, στην οδό Πειραιώς θεωρούν δεδομένο ότι ουδείς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκέπτεται πλέον ότι η ΝΔ θα έπρεπε να ξανασκεφτεί την απόφαση της να καταψηφίσει τα μέτρα- απόφαση με την οποία είχε διαφωνήσει με γλαφυρό τρόπο ο κ.Μεϊμαράκης κάνοντας λόγο για “τσάμπα μαγκιές”.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ είχε βέβαια προβεί σε αυτές τις δηλώσεις με αφορμή όσα είχε πει την ίδια ημέρα ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος είχε κατηγορήσει τον κ.Μεϊμαράκη ότι έκανε λάθος που είχε επιλέξει το καλοκαίρι του 2015 να στηρίξει το τρίτο μνημόνιο. Όμως ο κ.Μεϊμαράκης είναι ενοχλημένος και με την ηγεσία Μητσοτάκη, καθώς όχι μόνο δεν του έχει δοθεί κανένας απολύτως εσωκομματικός ρόλος (σε αντίθεση με τον επίσης υποψήφιο για την ηγεσία Άδωνι Γεωργιάδη, που έγινε αντιπρόεδρος του κόμματος), αλλά είχε ακούσει τις φήμες που τον έφεραν ακόμη και εκτός ψηφοδελτίων.

Η ΝΔ όμως δεν έχει περιθώριο σε αυτή τη μάχη συσπείρωσης για πικρίες, εξ ου και η σημερινή συνάντηση έχει ως στόχο να λυθουν όποιες παρεξηγήσεις, καθώς εξάλλου ο κ.Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει (σε λιγότερο ή περισσότερο αυστηρούς τόνους) ότι δε θα δεχθεί παρεκκλίσεις από την αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ και κάθε διαφωνία θα ερμηνευθεί ως νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ θεωρούν εξάλλου βέβαιο ότι όχι μόνο το σημερινό Eurogroup δε θα δώσει λύση, αλλά πως δε θα προσδιοριστεί ούτε ο ορίζοντας μίας συμφωνίας. Στην οδό Πειραιώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στο αδιέξοδο μίας διαπραγμάτευσης, που δεν φαίνεται να καταλήγει έστω σε ένα συμβιβασμό για τα εργασιακά -ζήτημα ιδεολογικό και υπαρξιακό για το ΣΥΡΙΖΑ- δε θα επιλέξει μία συμφωνία εδώ και τώρα με όποιες υποχωρήσεις θα χρειαζόταν, αλλά θα προτιμήσει να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι να φτάσει ο κόμπος στο χτένι.

Αυτό κατά τις γαλάζιες αναλύσεις θα συμβεί το Μάιο ή και αρχές Ιουνίου, όταν πια οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα γίνουν πιεστικές, ακόμη και με τη σχετική άνεση που επιφέρει μία συμφωνία προστασίας των τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες για άλλη μία φορά με εκροή καταθέσεων.

Ποια θα είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ όταν διαπιστωθεί και τότε πως οι δανειστές δεν κάνουν πίσω; Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα προχωρήσει σε μία ακόμη προδιαγεγραμμένη υποχώρηση με το επιχείρημα ότι το πάλεψε μέχρι τελευταία στιγμή, αλλά έχοντας φέρει νέα σκληρά μέτρα, που η ΝΔ έχει ήδη διατυμπανίσει πως οφείλονται αποκλειστικά στο ΣΥΡΙΖΑ. Δε λείπουν βέβαια και εκείνοι που θεωρούν ότι δεν αποκλείεται τότε η κυβέρνηση να επιχειρήσει μία ηρωική εκλογική έξοδο. Σε κάθε περίπτωση, η άποψη της ΝΔ είναι πως η θέση της κυβέρνησης καθίσταται όλο και πιο δυσχερής ημέρα με την ημέρα και πως αντίστοιχα μεγαλώνει η κοινωνική δυσαρέσκεια, γεγονός που προοιωνίζεται αργά ή γρήγορα εξελίξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα