Η ΝΔ ξανά σε δίλημμα για το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών

Διαβάζεται σε 6'
Ο Κ. Μητσοτάκης
Ο Κ. Μητσοτάκης Aris Oikonomou / SOOC

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών οδηγεί πολλούς στη ΝΔ σε δεύτερες σκέψεις για το φορολογικό των ελευθέρων επαγγελματιών. Δεν πρέπει να αλλάξει η μεταρρύθμιση, διαμηνύουν Χατζηδάκης – Μπακογιάννη.

Το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις σε ένα κοινό “προνομιακό” παραδοσιακά για τη Νέα Δημοκρατία. Το αποτέλεσμα δε των ευρωεκλογών οδηγεί πολλά γαλάζια στελέχη σε δεύτερες σκέψεις, καθώς εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο θέμα έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Δεν λείπουν επομένως οι εισηγήσεις και πιέσεις προς την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές, ιδίως όσον αφορά στα κριτήρια φορολόγησης. Το επιχείρημα όσων ζητούν “διορθώσεις” είναι πως δεν γίνεται για παράδειγμα να φορολογείται με τα ίδια κριτήρια ένας δικηγόρος με 20 χρόνια επαγγελματική δραστηριότητα στην Άρτα με ένα δικηγόρο με 20 χρόνια επαγγελματική δραστηριότητα στο Κολωνάκι.

Υπάρχουν, όμως, και φωνές από το φιλελεύθερο και μεταρρυθμιστικό “στρατόπεδο” που λένε ότι πρώτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να πάρει πίσω μία μεταρρύθμιση η οποία είχε ως στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και δεύτερον ότι η ΝΔ παραμένει πολύ μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων.

Σύμφωνα ειδικότερα με τα ποιοτικά στοιχεία των exit poll, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ψήφισαν ΝΔ σε ποσοστό 28,2%, ΠΑΣΟΚ 11,6%, ΣΥΡΙΖΑ 11,2%, Ελληνική Λύση 9,7%, ΚΚΕ 7,3%, Φωνή Λογικής 4,1%, Πλεύση Ελευθερίας 3,9% και Νίκη 3,1%. Περίπου ίδια είναι και τα ποσοστά των κομμάτων στα εκλογικά κοινά των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων.

Χατζηδάκης: “Αν κάποιος προτείνει να συνεχίσουν να πληρώνει ο μέσος μισθωτός περισσότερα, ας βγει να το υποστηρίξει”

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ήταν πάντως κάθετος κατά αλλαγών στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών.

“Το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι ότι ο μέσος μισθωτός εδώ και πολλά χρόνια πληρώνει περισσότερο φόρο από το μέσο ελεύθερο επαγγελματία. Όταν περάσαμε το νόμο αναγνώρισα ότι είναι δυσάρεστο για κάποιους, όμως όταν διαπιστώνουμε ένα πρόβλημα πρέπει με κάποιον τρόπο να το αντιμετωπίζουμε. Ήταν μια παρέμβαση με χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης και τα τεκμήρια αυτά είναι μαχητά, είναι ανοιχτά δηλαδή σε αμφισβήτηση από τους ενδιαφερόμενους”, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ.

“Αν κάποιος προτείνει να συνεχίσουν να πληρώνει ο μέσος μισθωτός περισσότερα, ας βγει να το υποστηρίξει”, συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: “Εν πάση περιπτώσει παρά τα τεκμήρια οι μεγαλύτερες διαφορές που καταγράφει η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με βάση το exit poll,  είναι στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τις νοικοκυρές και τους συνταξιούχους.” 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγών στα τεκμήρια, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο και βρισκόμαστε τώρα στη μέση της διαδικασίας. Υπογράμμισε δε ότι ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμηρίου από την πλευρά των φορολογουμένων.

Τα στοιχεία για τις δηλώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 75.166 δηλώσεις ελευθέρων επαγγελματιών. Από αυτούς οι 37.943 εμπίπτουν στο τεκμήριο και οι υπόλοιποι, σχεδόν οι μισοί, έχουν δηλώσει μόνοι τους εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο. “Να μην ξεχνάμε αυτήν την κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών”, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 255 προθέσεις αμφισβήτησης και 24 ολοκληρωμένες διαδικασίες. “Δηλαδή αν μετρήσουμε τους επαγγελματίες που “πιάνει” το τεκμήριο έχουμε προθέσεις αμφισβήτησης από το 0,6 % των επαγγελματιών  και ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις από το 0,6 τοις χιλίοις. Αν μετρήσουμε στο σύνολο των επαγγελματιών, οι ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις αντιστοιχούν στο 0,3 τοις χιλίοις”, πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηδάκης πάντως είπε επίσης ότι: “Η φορολογία, πρόσθεσε, δεν είναι κάτι στατικό, δεν υπάρχει σύστημα που θα ισχύει για δεκαετίες. Τα πράγματα εξελίσσονται, οι πρωτοβουλίες για ψηφιακές συναλλαγές προχωρούν και το σύστημα αυτό όπως είχαμε πει δεν θα μείνει για πάντα. Αλλά θα πρέπει να σκεφτεί κανείς, όταν προχωρήσουν οι νέες τεχνολογίες και έχουμε πλήρη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, οπότε θα γίνεται μια πιο κοντινή στην πραγματικότητα αποτίμηση των εσόδων, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή για κάποιους από αυτούς”. 

Μπακογιάννη: “Θα ήταν λάθος να παρθεί πίσω το μέτρο”

Αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε πως θα ήταν λάθος να παρθεί πίσω το μέτρο με τα τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες. “Με 60 δισ. φοροδιαφυγή αδικείται κατάφωρα όποιος δηλώνει μισθό. Δεν επιτρέπεται αυτό σε καμία σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία”, τόνισε η κ.Μπακογιάννη στον ΣΚΑΪ.

Εξάλλου, η πρώην υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν “τεράστιο λάθος να μπούμε στη λογική του κάνω ανασχηματισμό για να δοθεί πολιτικό μήνυμα”. Υπενθύμισε ότι: “Το είχε κάνει στο παρελθόν η ΝΔ επί Σαμαρά και μας στοίχισε πάρα πολύ”, αναφερόμενη στον ανασχηματισμό δεξιάς στροφής της κυβέρνησης Σαμαρά μετά το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2014.

Μαρινάκης: Δεν είμαστε δογματικοί στις πολιτικές μας- Είναι μία μεταρρύθμιση την οποία πιστεύουμε

Εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για φοροεπιδρομή της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά των ελεύθερων επαγγελματιών ή οποιασδήποτε επαγγελματικής ομάδας.

Επικαλέστηκε ότι η κυβέρνηση από το 2019 μείωσε ή κατήργησε φόρους. Ενώ τόνισε ότι το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών ήταν ένα από τα μετρα κατά του διαχρονικού προβλήματος της φοροδιαφυγής. Επικαλέστηκε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης έγιναν περαιτέρω τροποποιήσεις και δόθηκε η δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμηρίου.

“Εμείς δεν είμαστε δογματικοί στις πολιτικές μας”, δήλωσε επίσης ο κ. Μαρινάκης, αλλά έσπευσε να προσθέσει: “Είναι μια μεταρρύθμιση, που εμείς την πιστεύουμε.” Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε επίσης πως σε βάθος τριετίας στις εθνικές εκλογές θα κάνουν ταμείο και θα δουν τι έχει συμβεί συνολικά με τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές.

“Είναι σημαντικό το εκλογικό αποτέλεσμα, τα μηνύματα των πολιτών είναι το σημαντικότερο για μια Κυβέρνηση και αν δεν τα ακούει είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Όμως δεν πρέπει στον βωμό του να είμαστε πιο γρήγορα ευχάριστοι, να ξαναγυρίσει η χώρα μας σε εποχές χρεοκοπίας, στις εποχές για τις οποίες όλοι μας έχουμε μνήμες και για να καταφέρουμε σταδιακά να αυξάνουμε το εισόδημα των πολιτών”, τόνισε επίσης ο κ. Μαρινάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα