Η ΝΔ χάνει προς τα δεξιά και ψάχνει τους αναποφάσιστους

Διαβάζεται σε 3'
Η ΝΔ χάνει προς τα δεξιά και ψάχνει τους αναποφάσιστους
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οι δημοσκοπήσεις μετά τη ΔΕΘ δείχνουν τη ΝΔ καθηλωμένη, ενώ ανεβαίνουν στα δεξιά Βελόπουλος – Λατινοπούλου. Οι περισσότεροι δεξιοί πάντως παραμένουν αναποφάσιστοι και σε αυτούς στοχεύει το Μαξίμου.

Τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων του φθινοπώρου μελετούν στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας και διαπιστώνουν ότι βασικός αντίπαλος της κυβερνητικής παράταξης είναι… ο ίδιος της ο δεξιός εαυτός.

Στο Μαξίμου βέβαια ποντάρουν κυρίως στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε στη ΔΕΘ είχε υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Την ίδια στιγμή βέβαια το ΠΑΣΟΚ, παρότι εκκρεμούν οι εσωκομματικές εκλογές, “τσιμπάει” μονάδες.

Το πιο ανησυχητικό όμως για τη ΝΔ είναι ότι ανεβαίνουν στα δεξιά της το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου και της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Ωστόσο οι περισσότεροι δεξιοί παραμένουν αναποφάσιστοι και σε αυτούς στοχεύει πρωτίστως το Μαξίμου.

Ειδικότερα σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alpha, ένας στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ μετακινείται δεξιότερα. Την ίδια στιγμή όμως ένας στους τέσσερις ψηφορόρους της ΝΔ παραμένει αναποφάσιστος. 

Συνολικά δε, το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 18%. Πάντα βέβαια όταν δεν υπάρχει κάλπη στον άμεσο ορίζοντα, το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι υψηλό. Γεγονός είναι όμως επίσης ότι η ΝΔ παραμένει καθηλωμένη στα επίπεδα των ευρωεκλογών.

Νέος “μακεδονικός αγώνας” και δεξιά ατζέντα

Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν πως αυτή είναι μία προσωρινή εικόνα και στέκονται στα ενθαρρυντικά στοιχεία μετρήσεων που δείχνουν ότι η υποδοχή των μέτρων της ΔΕΘ από την κοινή γνώμη είναι θετική. Θεωρούν επίσης πως όταν έρθει ξανά η ώρα εκλογών, το διακύβευμα της σταθερότητας και της κυβερνησιμότητας θα φέρει πίσω ψηφοφόρους στο “γαλάζιο μαντρί”.

Για να πείσουν όμως τους αναποφάσιστους επί του παρόντος νεοδημοκράτες, γαλάζια στελέχη θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα περιοδείες, με πρώτο σταθμό τη Μακεδονία όπου η ΝΔ είχε σημαντικές απώλειες στις ευρωεκλογές. Το νέο “μακεδονικό αγώνα” θα δώσει βεβαίως και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει σηκώσει ψηλά το θέμα του μεταναστευτικού, το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τη σκληρή δεξιά.

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα διατυπώσει τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τη στροφή της Γερμανίας στο μεταναστευτικό κατά τη συνάντηση με τον Γερμανό υφυπουργό Μπερντ Κρόσερ στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση στο Βερολίνο.

Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη συνάντηση του με το Γάλλο ομόλογο του, Στεφάν Σεζουρνέ, τόνισε την ανάγκη τήρησης του Συμφώνου Μετανάστευσης, δίκαιου καταμερισμού των βαρών και φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα