Η Νέα Αριστερά προτείνει τον Ράμμο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Διαβάζεται σε 9'Ο Αλέξανδρος Χαρίτσης ανοίγει “πρώτος” τις υποψηφιότητες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας προτείνοντας τον Χρήστο Ράμμο.
- 03 Δεκεμβρίου 2024 12:48
Τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστο Ράμμο, προτείνει ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Νέα Αριστερά και ο Αλέξης Χαρίτσης.
Ο κ. Χαρίτσης προτείνει τον δικαστικό, επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τη θέση αυτή, “ανοίγοντας” στην ουσία την ονοματολογία για τον επόμενο Πρόεδρο. Ο Χρήστος Ράμμος είναι δε, γνωστός, για τους χειρισμούς του και την επιμονή που επέδειξε πρωτοστατώντας στις έρευνες για τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, επισημαίνοντας διαρκώς τη σημασία της ανεξαρτησίας της ΑΔΑΕ και των λοιπών ανεξάρτητων Αρχών.
Η δήλωση του προέδρου της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση στο περιστύλιο της Βουλής:
“Η Νέα Αριστερά προτείνει τον Χρήστο Ράμμο για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η Δημοκρατία μας συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια από την ιστορική τομή του 1974. Σήμερα όμως βρίσκεται σε κρίση.
Οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς, στο κράτος δικαίου, στη δικαιοσύνη. Και η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την κυβέρνηση του σκανδάλου των υποκλοπών. Την κυβέρνηση της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών.
Την κυβέρνηση, η οποία δείχνει πρωτοφανή αλαζονεία και περιφρόνηση προς τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Ήρθε η ώρα οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να δώσουν μια ηχηρή απάντηση.
Η Νέα Αριστερά αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και σήμερα προτείνουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πρώην αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Πρόεδρο της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών κύριο Χρήστο Ράμμο.
Έναν δημόσιο λειτουργό, έναν δικαστικό, έναν άνθρωπο που υπερασπίστηκε με σθένος τους θεσμούς, που ενέπνευσε εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου, που δεν σιώπησε μπροστά στο πρωτοφανές σκάνδαλο των υποκλοπών.
Και σήμερα καλώ όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την πρόταση της Νέας Αριστεράς, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, χωρίς υστερόβουλους σχεδιασμούς.
Να στείλουμε όλες και όλοι μαζί ένα ηχηρό μήνυμα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα μας”.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε:
“Εμείς θέλουμε να είμαστε πολιτικά σοβαροί και θεσμικά υπεύθυνοι. Έχουμε ενημερώσει βεβαίως τον κ. Ράμμο για την πρωτοβουλία μας”.
Ο κ. Ράμμος έχει καταθέσει στην Επιτροπή LIBE της Ευρωβουλής, κατακεραυνώνοντας την αντικατάσταση μελών της ΑΔΑΕ μετά τη σύμπραξη ΝΔ και Ελληνικής Λύσης στη Βουλή, κάτι που έγινε λίγο πριν τη συνεδρίαση για τις κυρώσεις που έπρεπε να επιβληθούν στην ΕΥΠ, λόγω άρνησης συνεργασίας στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου.
Ο ίδιος τόνιζε πως η ΑΔΑΕ έχει λίγα μέσα στη διάθεσή της, μικρό προϋπολογισμό και δυσκολίες όσον αφορά και την πρόσβαση στα εξεταζόμενα αρχεία βάσει των οποίων ελέγχεται η νομιμότητα των βουλευμάτων για την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών.
Μέσα από το έργο του ο κ. Ράμμος αποσαφήνισε πλήρως το νομικό πλαίσιο που αφορά στις άρσεις του απορρήτου που γίνονται για λόγους εθνικής ασφάλειας και ξεκαθάρισε ότι οι διατάξεις πρέπει να ελέγχονται από την Ανεξάρτητη Αρχή. Παράλληλα διευκρίνιζε με αιχμές πως οι “εισαγγελείς που εκδίδουν νομότυπες μεν, πλην όμως όχι νόμιμες κατ’ ουσίαν διατάξεις άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, δεν απαλλάσσονται των πειθαρχικών, αστικών και ποινικών ευθυνών τους, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για την αναζήτησή τους στο μέλλον, όταν θα έχει αποκατασταθεί στη χώρα το κράτος δικαίου”.
Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κυβερνοασφάλεια αποφάσισε να καταργήσει αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ σε ελέγχους παρόχων δημόσιων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όπως και στην επιβολή προστίμων για παραβάσεις σχετικές με την ασφάλεια δικτύων και υπηρεσιών.
Ποιος είναι ο Χρήστος Ράμμος
Στις 21 Μαρτίου 1980 ανέλαβε καθήκοντα εισηγητή του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχοντας μετάσχει στον διαγωνισμό του 1979. Το 1985 προήχθη σε πάρεδρο και ταυτόχρονα ασκήθηκε στο Γαλλικό ΣτΕ, παρακολουθώντας και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris. Δώδεκα χρόνια μετά, το 1997, προήχθη σε Σύμβουλο και στις 22 Οκτωβρίου 2015, σε αντιπρόεδρο του ΣτΕ. Έχει διατελέσει, επίσης, μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης.
Επιπλέον, έχει υπάρξει διδάκτωρ της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Στις 30 Ιουλίου 2018 αποχώρησε, έχοντας συμπληρώσει το νόμιμο όριο ηλικίας.
Στις 29 Μαΐου 2019 ορίστηκε πρόεδρος της ΑΔΑΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με διακομματική συναίνεση των 4/5 των μελών του Σώματος και από τις 10 Ιουνίου ασκεί τα καθήκοντά του.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο Χρήστος Ράμμος βρέθηκε στο επίκεντρο πολιτικών αντιπαραθέσεων όταν η ΑΔΑΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, άρχισε να ερευνά τις καταγγελίες σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκαλύφθηκε το 2022.
Tον Δεκέμβριο του 2022 ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από το Ράμμο να διερευνηθεί αν έξι άτομα παρακολουθήθηκαν από την ΕΥΠ.
Τον Ιανουάριο του 2023 ο Ράμμος υπέβαλε στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αίτημα σύγκλησης της επιτροπής για να την ενημερώσει στο πλαίσιο των καθηκόντων του, το οποίο κοινοποίησε στον πρόεδρο της Βουλής.
Ο πρόεδρος της επιτροπής, Θανάσης Μπούρας, και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν ικανοποίησαν το αίτημα του κ. Ράμμου, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, συμφώνησε. Ακολούθως, ο κ. Ράμμος έστειλε νέα επιστολή στην οποία ανέφερε ότι διαπράττει παράβαση καθήκοντος, εάν δεν ενημερώσει το Κοινοβούλιο.
Στις 24 Ιανουαρίου 2023 ο Ράμμος απέστειλε απόρρητη επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, με την οποία τους ενημέρωνε σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας της ΑΔΑΕ, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του κ. Τσίπρα, με αποτέλεσμα να γίνει αποδέκτης σκληρών επικρίσεων από την κυβέρνηση.
Η επιστολή γνωστοποιούσε την παρακολούθηση από την ΕΥΠ έξι προσώπων, ενός μέλους της κυβέρνησης και ανωτάτων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Την επομένη, από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ βρίσκονταν ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, καθώς και οι πρώην και νυν επικεφαλής της διεύθυνσης εξοπλισμών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, χαρακτήρισε “βαρύ θεσμικό και πολιτικό ατόπημα τα όσα πράττει εδώ και καιρό”, ότι υπάρχει “περίεργη προνομιακή σχέση” του με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ότι “φιλοδοξεί να καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο”, πράγματα που ο ίδιος αρνήθηκε εμφατικά. Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες, ότι στο θέμα των υποκλοπών κινήθηκε με γνώμονα την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, είπε ότι “ο υπαινιγμός αυτός είναι μια αθλιότητα” και συμπλήρωσε λέγοντας ότι στη 40χρονη θητεία του στο ΣτΕ, δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες για να κάνει πολιτική καριέρα, πόσο μάλλον σήμερα στα 70 του, όταν μάλιστα η πολιτική ζωή και δη η ελληνική, ποτέ δεν τον γοήτευσε.
Υποβάθμιση της ΑΔΑΕ
Είχε προηγηθεί γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, σύμφωνα με την οποία μόνο ο θιγόμενος μπορεί να κάνει αίτημα για να μάθει αν ήταν υπό παρακολούθηση και όχι κάποιος άλλος αντ’ αυτού, και ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα για έλεγχο στους παρόχους, ώστε να απαντήσει στον θιγόμενο ιδιώτη.
Αυτή η δήλωση επικρίθηκε δριμύτατα από συνταγματολόγους, μέλη όμως της κυβέρνησης Μητσοτάκη υποστήριξαν τη γνωμοδότηση Ντογιάκου.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ απάντησε ότι “η γνωμοδότηση παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ”.
Διαβάστε ποια είναι τα όρια ελέγχου της ΑΔΑΕ, εδώ
Θυμίζουμε πως το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την απαγόρευση ενημέρωσης όσων παρακολουθούνται κάτι που χαιρέτισε ως απόφαση ο κ. Ράμμος. Ωστόσο, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, προκύπτει πως “καμία κρατική υπηρεσία δεν έχει εμπλοκή με παράνομες παρακολουθήσεις ή με την χρήση του Predator“. Για το εν λόγω λογισμικό τίθενται υπό περεταίρω έρευνα μόνον κάποιοι ιδιώτες, ελεγχόμενοι μάλιστα για απλό πλημμέλημα. Σύσσωμη η αντιπολίτευση μίλησε τον Αύγουστο για ολοκλήρωση της συγκάλυψης του σκανδάλου.
Υπογραμμίζεται πως η ΕΥΠ είχε αρνηθεί να δώσει πρόσβαση στους ελεγκτές της ΑΔΑΕ στους φακέλους που αφορούσαν τις παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και άλλων προσώπων.
Η Νέα Αριστερά τότε είχε ζητήσει ενιαία απάντηση από τον χώρο της προοδευτικής αντιπολίτευσης, ενώ με την προτεινόμενη υποψηφιότητα του κ. Ράμμου, δείχνει πως στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς τον ευρύτερο χώρο. Ο ίδιος άλλωστε ο κ. Ανδρουλάκης διαμηνύει πως δεν θα σταματήσει τον αγώνα του για τη διερεύνηση του σκανδάλου που αρχικά αποκάλυψε ο ίδιος.
Η υπόθεση δεν έχει κλείσει σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου
Σημειώνεται ακόμη πως το ΕΚ κατακεραυνώνει την Ελλάδα για την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ. Όπως αναφέρει σε πρόσφατο βούλευμά του, “η αναδιάρθρωση της ΕΥΠ περιελάμβανε τη σύσταση μονάδας εσωτερικού ελέγχου, με στόχο τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της λειτουργίας του οργανισμού με τις νομικές απαιτήσεις. Ωστόσο, ως εσωτερικό όργανο, αυτό δεν ενισχύει την ανεξάρτητη εποπτεία, όπως ζητούσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.
Σύμφωνα με την έκθεση της Ερευνητικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (European Parliamentary Research Service), ο νέος νόμος επιτρέπει την άρση απορρήτου επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για τη διερεύνηση εγκλημάτων. Ωστόσο, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) επέκρινε το ότι οι διατάξεις επιτρέπουν την άρση απορρήτου ακόμα και για μικρότερα αδικήματα, κάτι που ενδέχεται να παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα, όπως σημειώνεται στην έκθεση.
Επιπλέον, “η διαδικασία για την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας εγκρίνεται μόνο από τον εισαγγελέα της ΕΥΠ και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, χωρίς ανεξάρτητη εποπτεία. Ο νόμος εισάγει επίσης αυστηρότερους κανόνες για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, αλλά η διαφοροποίηση αυτή έχει επικριθεί ως άνιση σε σχέση με τους πολίτες”, αναφέρει το Ευρωκοινοβούλιο.
ek