Η Νέα Δημοκρατία offline

Η Νέα Δημοκρατία offline
Headquarters of New Democracy in Athens / SOOC

Εκτός ορίων η κόντρα Σαμαρά-Μεϊμαράκη. Απών εκτός απροόπτου από την αποψινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ο πρώην πρωθυπουργός. Προνομιακός συνομιλητής του Σαμαρά ο Άδωνις λέει ο Μεϊμαράκης, ενώ στα άκρα ωθείται και η κόντρα με Βορίδη και Τζιτζικώστα. Δάκτυλο Μεϊμαράκη πίσω από την αναβολή των εκλογών κατήγγειλε εμμέσως και ο Κυριάκος. Στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης ελπίζουν βουλευτές της ΝΔ για να αποφευχθεί η εσωστρέφεια και η διάσπαση.

Σε μια παρατεταμένη διαλυτική και εκφυλιστική κατάσταση έχει εισέλθει η ΝΔ μετά το φιάσκο της Κυριακής. Το πολιτικό αδιέξοδο για την αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζει ολοκληρωτικό. Υπό τις παρούσες συνθήκες και δεδομένα φαντάζει αδιανόητη η υπέρβαση του γαλάζιου εμφυλίου. Η ΝΔ μόνο τύποις θεωρείται ένα ενιαίο κόμμα αυτή τη στιγμή και οι εσωκομματικές θύελλες που την στροβιλίζουν, λαμβάνουν χαρακτηριστικά υπαρξιακής κρίσης που φέρνουν στην επιφάνεια ως κυρίαρχο ένα καθόλα αποκρουστικό, παρακμιακό και περιθωριακό κομματικό πρόσωπο, όπως αυτό αντανακλάται μεταξύ άλλων και στις εκτός ορίων των κανόνων δεοντολογίας αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη και τους κομματικούς παράγοντες της ΝΔ.

Την κατάσταση αυτή επιτείνουν τα πλήρως αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονται καθώς δημιουργούν την εντύπωση ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για αναζήτηση φόρμουλας που θα επιτρέψει τη διοργάνωση της αναβληθείσας εκλογικής διαδικασίας είναι προσχηματική. Μόνη ελπίδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να συγκρατηθεί ο κατήφορος στον οποίο βρίσκεται, είναι η λειτουργία του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης αν έχει απομείνει ακόμη κάποιο τέτοιο αντανακλαστικό στον σμπαραλιασμένο και κατ’ ουσίαν απαξιωμένο κομματικό ιστό της ΝΔ.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα θα συγκληθεί απόψε στις 7 το βράδυ η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να απειλεί πως θα παραιτηθεί εν μέσω μιας πρωτοφανούς όξυνσης των πνευμάτων με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα οι δύο άνδρες αντάλλαξαν εκατέρωθεν καταγγελίες «βλέποντας» ο ένας δάκτυλο του άλλου πίσω από το φιάσκο της εταιρείας και της μη πραγματοποίησης των εκλογών. Ακόμα και οι αντιπαραθέσεις που οξύνθηκαν επικίνδυνα με τους άλλους τρεις συνυποψήφιούς του, Απόστολο Τζιτζικώστα, Κυριάκο Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη  για τον ίδιο λόγο παίρνουν έμμεσα χαρακτηριστικά σφοδρής σύγκρουσης με τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτηρίζει ως «προνομιακό συνομιλητή» του πρώην πρωθυπουργού τον Άδωνι Γεωργιάδη. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει ως υπαίτιο του φιάσκου της αναβολής των εκλογών τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Την ίδια ώρα ξανανοίγει το μέτωπο Μεϊμαράκη-Βορίδη με αφορμή την εταιρεία infosolusions με τον κ. Βορίδη να μεταθέτει το μπαλάκι της ευθύνης για τη διαφύλαξη της ενότητας στη ΝΔ στον κ. Μεϊμαράκη εν μέσω των πληροφοριών για δημιουργία νέου κόμματος από το στρατόπεδο Τζιτζικώστα.

Ταυτόχρονα όμως η κατάσταση γίνεται τραγελαφική και κωμικοτραγική αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτές οι αντιπαραθέσεις μεταξύ όλων αυτών των στελεχών που διεκδικούν ένα θεσμικό ρόλο, ο οποίος τους καθιστά τυπικά εν δυνάμει πρωθυπουργούς, αλλά και ενός πρώην πρωθυπουργού αποδίδονται και εμφανίζονται να έχουν αιτία μια …τεχνική βλάβη συστημάτων πληροφορικής! Το γεγονός αυτό οδηγεί πολλούς να εκτιμούν ότι πίσω απ’ αυτές τις αντιπαραθέσεις υπάρχει πολιτική ουρά που αυτή τη στιγμή δεν ομολογείται από τους πρωταγωνιστές των αντιπαραθέσεων αυτών αλλά υπονοείται με έμμεσο τρόπο. Εξ’ αυτού του λόγου η ατμόσφαιρα παραμένει ηλεκτρισμένη και δεν φαίνεται να μπορεί να την εκτονώνει ούτε η απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για αναζήτηση νέας εταιρείας και ημερομηνίας εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου.

Δεν λίγοι όσοι νομίζουν ότι το ερώτημα πια δεν είναι αν θα διασπαστεί η ΝΔ αλλά σε πόσα κομμάτια θα διασπαστεί, σε πια συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα γίνει αυτό και ποια συγκεκριμένη μορφή θα λάβει. Ο προβληματισμός είναι έντονος στους γαλάζιους βουλευτές κάποιοι εκ των οποίων παρακολουθούν κυριολεκτικά αποσβολωμένοι και αμήχανοι τις εξελίξεις του τελευταίου διημέρου, καθώς θα κληθούν να πάρουν θέση πάνω σε αντιπαραθέσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν.

Ερωτηματικό παραμένει πως θα αντιδράσουν στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ οι πληροφορίες που διακινούνταν για παραίτηση Μεϊμαράκη και ορισμό νέου μεταβατικού προέδρου του γραμματέα της ΚΟ Γιάννη Πλακιωτάκη κάνει ορισμένους να μιλούν πως πρόκειται για «μπλόφα» του νυν προέδρου της ΝΔ ανάλογη με τις κινήσεις του την περίοδο που προετοίμαζε την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Σ’ αυτό το πλαίσιο κάποιοι δεν αποκλείουν να υπάρξει κύμα βουλευτών που θα ζητήσει την παραμονή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην προεδρία. Άγνωστο παραμένει αν θα τεθεί ζήτημα οριστικής αναβολής των εκλογών ή αν θα υπάρξει πίεση για την άμεση διενέργεια της αναβληθείσας εκλογικής μάχης.

Οι πληροφορίες που έφταναν μέχρι και χτες αργά το βράδυ καταγράφουν ένα αρκετά ρευστό σκηνικό, έντονο παρασκήνιο γεμάτο ίντριγκες αλλά και εξαιρετικά θολό τοπίο, ενώ καθώς φαίνεται θα υπάρξουν και κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετές συνάξεις διαφόρων ομάδων στελεχών που θα καθορίσουν την τελική τους στάση στην κοινοβουλευτική ομάδα.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα