Η νέα μάχη Βορρά – Νότου στη Γρανάδα για το μέλλον της ΕΕ
Διαβάζεται σε 5'Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα, Κ. Μητσοτάκης και ηγέτες του νότου θα θέσουν το μεταναστευτικό και την κλιματική κρίση, αλλά και την ανάγκη ευελιξίας στα δημοσιονομικά.
- 05 Οκτωβρίου 2023 06:45
Η πρώτη μάχη Βορρά- Νότου στο νέο πόλεμο για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, θα δοθεί σήμερα και αύριο στη Γρανάδα:
Η ισπανική προεδρία της ΕΕ έχει επιλέξει την πόλη που κάποτε ήταν η έδρα των Μαυριτανών και αργότερα η καρδιά της ισπανικής αυτοκρατορίας, για να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας με τη συμμετοχή 47 αρχηγών ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων και – με την ευκαιρία – να συνεδριάσουν ατύπως οι ηγέτες των 27.
Το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα θα αποτελέσει λοιπόν ουσιαστικά την πρόβα τζενεράλε πριν την επόμενη τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 26- 27 Οκτωβρίου, αλλά και με το βλέμμα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, στην οποία θα τεθεί και το ζήτημα της διεύρυνσης.
Τι θα πει ο Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό στη Γρανάδα
Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο Παρασκευή οι ηγέτες των 27 αναμένεται να εστιάσουν ειδικότερα στη διεύρυνση της ΕΕ και τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, ενώ θα συζητηθεί και το μεταναστευτικό.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες θα δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ, καθώς τη θεωρεί επένδυση για το μέλλον. Θα επαναλάβει ωστόσο την πάγια ελληνική θέση ότι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις και στις ίδιες τις επιδόσεις των υποψηφίων χωρών.
Ο κ. Μητσοτάκης θα διαμηνύσει δηλαδή ότι πρόκειται για μια διαδικασία με κανόνες και αιρεσιμότητα. Και θα τονίσει ότι σε κάθε περίπτωση βασικό κριτήριο παραμένει ο σεβασμός στο κράτος δικαίου. Αιχμή που αφορά ιδίως την Αλβανία, καθώς δεν έχει κλείσει η υπόθεση Μπελέρη.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα ως ένα κράτος- μέλος στον πυρήνα της ΕΕ και της Ευρωζώνης, αλλά και ως μία χώρα που πέρασε και ξεπέρασε μία μεγάλη κρίση, μπορεί να συμβάλλει στη σχετική συζήτηση.
Θα υποστηρίξει ωστόσο ότι προέχει η ΕΕ να συζητήσει για το μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή. Δύο κρίσεις που αγγίζουν ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό νότο, για αυτο άλλωστε και κατά την πρόσφατη σύνοδο της MED9 στη Μάλτα, συγκροτήθηκε μία νέα “συμμαχία του νότου”.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης στη σύνοδο της MED9 είχε ζητήσει περισσότερη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής. Είχε επίσης εκφράσει την άποψη ότι πρέπει η Ευρώπη και όχι οι διακινητές να θέτει τους όρους με τους οποίους θα εισέρχεται κάποιος στην ΕΕ.
Την ίδια φρασεολογία σημειωτέον ότι χρησιμοποίησε και η (ακροδεξιά) Ιταλίδα πρωθυπουργός. Τζόρτζια Μελόνι, απαντώντας στη Γερμανία για τη δράση των ΜΚΟ.
Με ένα συμβιβασμό Ιταλίας- Γερμανίας επετεύχθη πάντως χθες συμφωνία για το μεταναστευτικό σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων. Η συμφωνία αυτή θεωρητικά τουλάχιστον ανοίγει το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί το νέο Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης της ΕΕ, πριν τις ευρωεκλογές του 2024.
Ωστόσο η Πολωνία και η Ουγγαρία καταψήφισαν τη συμφωνία ενώ η Αυστρία, η Τσεχία και η Σλοβακία απείχαν από την ψηφοφορία, καθώς διαφωνούν με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις μετεγκατάστασης.
Η κλιματική αλλαγή αναζωπυρώνει και το αίτημα για ευελιξία
Η Ελλάδα υποστηρίζει επίσης ότι η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, πρέπει να ενταχθούν στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και στη νέα αρχιτεκτονική που σχεδιάζεται τώρα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει με επιστολή προς τους ηγέτες της MED9, συντονισμό και κοινή δράση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αναμένεται επομένως οι εννέα ηγέτες του νότου να στείλουν κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Καθώς δε βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, η Ελλάδα συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στην ευελιξία και την “ιδιοκτησία”. Και ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υποστηρίξει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να μπορούν να χαράζουν τη δική τους δημοσιονομική «διαδρομή» για να πετύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης ξύνει εξάλλου τον πάτο του βαρελιού, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, για να βρει χώρο για νέες “φιλολαϊκές” παρεμβάσεις, χωρίς όμως να διακινδυνεύσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%. Και αυτό ενώ η κλιματική κρίση απειλεί και τον προϋπολογισμό.
Ασφάλεια και γεωστρατηγική στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας
Εκτός όμως από το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενδιαφέρον έχει και η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Και αυτό καθώς πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που η Ευρώπη συζητά τον στρατηγικό της προσανατολισμό και την ενίσχυση της γεωπολιτικής ισχύος της. Σημειωτέον πάντως ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε την επίσκεψη του στη Γρανάδα επικαλούμενος λόγους υγείας. Δεν θα έρθει στη Γρανάδα όμως ούτε και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, την ώρα που η ΕΕ προσπαθούσε να δρομολογήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με την Αρμενία.
Ο κ.Μητσοτάκης, σήμερα Πέμπτη θα συμπροεδρεύσει με τον πρόεδρο της Ελβετίας σε πάνελ για θέματα ασφαλείας και γεωστρατηγικής. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, και, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Γεωργίας.
Στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan και τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Irakli Garibashvili.