Η Νέα Σμύρνη “δείχνει” εκλογές με ατζέντα Θάτσερ
Πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο ή το αργότερο το Σεπτέμβριο βλέπουν πια όλοι στη ΝΔ – Το καρφί Μητσοτάκη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Καραμανλή το Δεκέμβρη του 2008
- 14 Μαρτίου 2021 07:03
Το σενάριο των πρόωρων εκλογών, στο πρώτο “παράθυρο” του lockdown, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει στο τραπέζι του Μαξίμου εδώ και καιρό. Και πλέον άπαντες στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν πλέον βέβαιο ότι θα στηθούν κάλπες μέσα στο 2021, με ατζέντα νόμου και τάξης για συσπείρωση του δεξιού ακροατηρίου και με οικονομικό “τυράκι” για τους κεντρώους ψηφοφόρους.
Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση επικοινωνιακά και πολιτικά τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας, μετά το κρούσμα αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξάλλου την Παρασκευή στη Βουλή, από τη μία θέλησε να διορθώσει τη ζημιά που υπέστη η εικόνα της κυβέρνησης στο κεντρώο και μετριοπαθές δεξιό ακροατήριο από την αρχική κυβερνητική γραμμή, που περίπου δικαιολογούσε τον ξυλοδαρμό πολίτη, κάνοντας λόγο για ανεπίτρεπτη βία από άνδρες της Αστυνομίας. Από την άλλη όμως επέμεινε στη γραμμή περί σύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ και των διαδηλώσεων με τους “μπαχαλάκηδες” και εν τέλει εστίασε στο μήνυμα ότι θα τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση για ασφάλεια.
Τα καρφιά Μητσοτάκη για το Δεκέμβριο του 2008
Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα άφησε αιχμές για τη διαχείριση των γεγονότων που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, δηλώνοντας: “Δεν θα επιτρέψω να ζήσουμε νέα κατάλυση της έννομης τάξης όπως το 2008 και το 2011”. Φράση που ερμηνεύθηκε και ως καρφί για την περίφημη “αμυντική στάση της Αστυνομίας” το Δεκέμβριο του 2008, την οποία επέλεξε η τότε κυβέρνηση φοβούμενη δεύτερο νεκρό και νέο εμφύλιο.
Αυτό είναι κάτι που αφενός πιστεύει και υποστηρίζει το μητσοτακικό στρατόπεδο διαχρονικά έκτοτε και αφετέρου δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να θωρακιστεί εκ δεξιών σε ένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς εξάλλου η απλή αναλογική κρύβει κινδύνους. Υπενθυμίζεται ότι στο χώρο εκ δεξιών της ΝΔ επικρατεί κινητικότητα με στόχο την ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά και την “ορφανή” ψήφο της ΧΑ.
Μοντέλα Θάτσερ και Μακρόν
Δεν λείπουν βέβαια και αυτοί στη ΝΔ και ακόμη και μέσα στο Μαξίμου που θεωρούν ότι το κέντρο είναι αυτό που θα αναδείξει για άλλη μία φορά νικητή εκλογών και ανησυχούν με το άνοιγμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στους “νοικοκυραίους” και τη μεσαία τάξη. Καθώς για την κυβέρνηση ο κίνδυνος είναι εάν συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια, όσοι ψήφισαν με αίτημα την ασφάλεια να επιρρίψουν ευθύνες στην κυβέρνηση και όχι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ενώ οι οικονομικές συνέπειες του lockdown είναι σκληρές για τη βάση της ΝΔ, εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα δέσμη τεσσάρων μέτρων.
Το ζήτημα είναι όμως ότι το σχέδιο για προσφυγή σε κάλπες με αφορμή και επιχείρημα την έξοδο από την υγειονομική κρίση δε φαίνεται να περπατάει και πολύ καλά, καθώς η χαλάρωση του lockdown επί του παρόντος αναβάλλεται. Αναζητείται συνεπώς τρόπος συσπείρωσης νοικοκυραίων, μεσαίας τάξης και δεξιών, α λα Θάτσερ. Ή όπως λένε κάποιοι, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν με τα “κίτρινα γιλέκα”.
Ιούνιος ή Σεπτέμβριος; Πότε θα στηθούν κάλπες
Τα σενάρια για το χρόνο των εκλογών, που υπενθυμίζεται ότι λόγω απλής αναλογικής αναμένεται να είναι διπλές, είναι δύο:
Το πρώτο, που είναι και το ιδανικό για την κυβέρνηση, είναι να μπορέσει να προσφύγει σε κάλπες αρχές Ιουνίου, δηλαδή να προκηρυχθούν εκλογές το Μάιο, ώστε να προλάβει την αποδρομή από την κούραση των πολιτών.
Το δεύτερο σενάριο, που πολλοί θεωρούν πιο πιθανό ανάλογα και με την πορεία των εμβολιασμών και της οικονομίας, αφορά σε εκλογές προς τα μέσα- τέλη Σεπτεμβρίου.
Όπως είθισται να λέγεται και για τον κορονοϊό, οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες και για τα εκλογικά σχέδια της κυβέρνησης: Πολλά θα κριθούν από τις κρατήσεις των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων για το καλοκαίρι.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις