Η Ντόρα Μπακογιάννη διαγνώσθηκε με καρκίνο – Το μήνυμά της

Η Ντόρα Μπακογιάννη διαγνώσθηκε με καρκίνο – Το μήνυμά της
ΙΝΤΙΜΕ

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη έκανε γνωστό ότι διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα σε πολύ αρχικό στάδιο. "Δεν είναι ποτέ εύκολο ν’ ακούς ότι έχεις καρκίνο" έγραψε στην ανάρτησή της.

Σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη προχώρησε το πρωί της Δευτέρας η Ντόρα Μπακογιάννη, μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook.

Η 67χρονη σήμερα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έκανε γνωστό ότι διαγνώστηκε με «πολλαπλό μυέλωμα σε πολύ αρχικό στάδιο». «Δεν είναι ποτέ εύκολο ν’ ακούς ότι έχεις καρκίνο» έγραψε στην ανάρτησή της η κα. Μπακογιάννη.

«Είναι άλλη μια συνθήκη, άλλο ένα θέμα στην καθημερινότητα. Δεν είναι κάτι παραπάνω. Δεν θα λιποψυχήσουμε. Δεν θ’ αλλάξουμε» συνεχίζει η Ντόρα Μπακογιάννη και καταλήγει: «Είμαι στα χέρια εξαιρετικών γιατρών που έχει η χώρα μας και νιώθω αποφασισμένη για αυτή τη νίκη και πολύ αισιόδοξη για το μέλλον.»

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ο πιο κοινός τύπος πρωτοπαθούς καρκίνου των οστών.

Ντόρα Μπακογιάννη: Η ανάρτησή της

«Πεντακόσιοι άνθρωποι τον χρόνο διαγιγνώσκονται με Πολλαπλό Μυέλωμα στην Ελλάδα.

Ένας από αυτούς είμαι πλέον κι εγώ.

Πολλαπλό Μυέλωμα σε πολύ αρχικό στάδιο και με την καλύτερη δυνατή πρόγνωση για την πορεία της νόσου.

Δεν είναι ποτέ εύκολο ν’ ακούς ότι έχεις καρκίνο.

Αυτό που δεν ελέγχεις, αυτό που σου ‘ρχεται ξαφνικά από το πουθενά, αυτό σε τρομάζει περισσότερο.

Και σε τρομάζει, όχι μόνο για σένα, αλλά για όσους αγαπάς και σ’ αγαπούν.

Ωστόσο η ασθένεια αυτή παλεύεται και νικιέται.

Κι αν ένα είναι σίγουρο, είναι πως δεν έχω κάνει ποτέ πίσω από καμία μάχη στη ζωή μου.

Θα συνεχίσω να δουλεύω κανονικά και να παλεύω γι’ αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπώ, παράλληλα με τη θεραπεία μου.

Στους άλλους 499, ένα έχω να πω: αυτή είναι μια ασθένεια με την οποία μαθαίνεις να ζεις. Παράλληλα. Ταυτόχρονα.

Είναι άλλη μια συνθήκη, άλλο ένα θέμα στην καθημερινότητα.

Δεν είναι κάτι παραπάνω. Δεν θα λιποψυχήσουμε. Δεν θ’ αλλάξουμε.

Πιστεύω ότι σας χρωστούσα την αλήθεια.

Δεν είμαι άλλωστε το είδος του ανθρώπου που κρύβεται.

Είμαι στα χέρια εξαιρετικών γιατρών που έχει η χώρα μας και νιώθω αποφασισμένη για αυτή τη νίκη και πολύ αισιόδοξη για το μέλλον.»

Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα

Το πολλαπλό μυέλωμα ή πλασματοκυτταρικό μυέλωμα είναι κακοήθεια των πλασματοκυττάρων, ένα τύπο λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία παράγουν φυσιολογικά αντισώματα. Αρχικά δεν παρατηρούνται συμπτώματα, αλλά σε ύστερα στάδια της νόσου μπορεί να εμφανιστούν οστικά άλγη, αιμορραγία, συχνές λοιμώξεις και αναιμία. Οι επιπλοκές της νόσου περιλαμβάνουν την αμυλοείδωση.

Τα αίτια του πολλαπλού μυελώματος είναι άγνωστα. Παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την έκθεση σε ακτινοβολία, το οικογενειακό ιστορικό και συγκεκριμένα χημικά. Το πολλαπλό μυέλωμα μπορεί να εξελιχθεί από μονοκλωνική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας η οποία εξελίσσεται σε μυέλωμα. Τα παθολογικά πλασματοκύτταρα παράγουν μη φυσιολογικά αντισώματα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πάθηση στα νεφρά και να αυξήσουν την πυκνότητα του αίματος. Τα πλασματοκύτταρα σχηματίζουν επίσης μια μάζα στον μυελό των οστών ή στους μαλακούς ιστούς. Όταν υπάρχει ένας τέτοιος όγκος, αποκαλείται πλασματοκύττωμα, ενώ αν υπάρχουν περισσότεροι ονομάζονται πολλαπλό μυέλωμα.

Το πολλαπλό μυέλωμα διαδιγνώσκεται με βάση την παρουσία των μη φυσιολογικών αντισωμάτων στο αίμα και στα ούρα, από βιοψία μυελού των οστών, η οποία θα αναδείξει την παρουσία των κακοηθών κυττάρων και η ιατρική απεικόνιση για βλάβες στα οστά. Ένα άλλο κοινό εύρημα είναι τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα.

Πολλαπλό μυέλωμα – Αντιμετώπιση και θεραπείες

Αν και υπάρχουν θεραπείες για το πολλαπλό μυέλωμα, γενικά θεωρείται ανίατο. Οι υποτροπές μπορούν να αντιμετωπιστούν με στεροειδή, χημειοθεραπεία, στοχευμένη αγωγή και μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρωνΤα διφωσφονικά και η ακτινοθεραπεία μπορούν μερικές φορές να ανακουφίσουν το πόνο από τις οστικές βλάβες.

Συνήθως εμφανίζεται στην ηλικία κοντά στα 60 και είναι πιο κοινό στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες. Είναι ασύνηθες σε ηλικίες κάτω των 40. Χωρίς θεραπεία, η μέση επιβίωση είναι 7 μήνες. Με τις τρέχουσες θεραπείες, η επιβίωση αυξάνεται σε 4 με 5 χρόνια, με την επιβίωση στην πενταετία να είναι περίπου 49%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα