Μητσοτάκης: Λέμε “όχι” σε αυτούς που θέλουν μία μικρή και φοβική ΝΔ

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

“Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τις ρίζες μας, όταν όμως το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται οι ρίζες του ξεραίνονται”, είπε ο πρωθυπουργός στην ΚΟ της ΝΔ, απορρίπτοντας τη συζήτηση περί δεξιάς στροφής 

Γραμμή άμυνας απέναντι στην κριτική, που αναμένεται να δεχθεί σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, έσπευσε να χαράξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του με την οποία ξεκίνησε η συνεδρίαση.

“Λέμε “όχι” σε αυτούς που θέλουν μία μικρή και φοβική ΝΔ”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα τη συζήτηση περί στροφής δεξιά, αριστερά ή στο κέντρο και πρόσθεσε: “Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά. Είμαστε μακριά από ξεπερασμένες ταμπέλες”. 

Ο πρωθυπουργός απάντησε μάλιστα στη δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη για “επιστροφή στις ρίζες”, χωρίς να αναφερθεί βέβαια προσωπικά στον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής, ο οποίος άλλωστε εκφράζει μία γενικότερη τάση στο εσωτερικό της ΚΟ.

“Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τις «ρίζες» μας – αν, όμως, το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε οι ρίζες ξεραίνονται. Ενώ όταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, τότε δικαιώνουν και εκείνες τον ρόλο τους”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

“Οι ρίζες δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους, υπάρχουν για να κρατούν το δέντρο γερό και ακμαίο”, συνέχισε και πρόσθεσε: “Για αυτό δεν εγκλωβιζόμαστε σε απλοϊκούς χαρακτηρισμούς του συντηρητικού κόμματος. Για εμάς η παράδοση αποτελεί στοιχείο της εξέλιξης. Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς παράδοση”.

Κλείσιμο ματιού στην “πατριωτική δεξιά”

Υποστήριξε άλλωστε πως η ΝΔ όταν μεγάλωσε νίκησε, υπερασπιζόμενος τη στρατηγική της διεύρυνσης. Υπενθύμισε δε τις ευρείες νίκες της ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2023 και του 2019. Ταυτόχρονα όμως δήλωσε: Δεν δέχομαι κουβέντα για τον κοινωνικό και πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξης μας”.

Ο κ. Μητσοτάκης εξάλλου άδραξε την ευκαιρία για να στείλει εκ νέου μήνυμα σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, αλλά και στο εσωτερικό της ΝΔ.

“Προειδοποιούμε τώρα ξανά τους βόρειους γείτονες μας, με λόγια απλά και καθαρά. Δεν ξεκινήσατε καλά, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις σας από διεθνείς συμφωνίες. Πάψτε να λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο“, είπε απευθυνόμενος στα Σκόπια.

Προειδοποίησε επίσης εκ νέου τα Τίρανα μετά τη χθεσινή νέα καταδικαστική απόφαση για τον Φρέντη Μπελέρη. Τόνισε ότι ως εκλεγμένος πλέον ευρωβουλευτής της ΝΔ πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντα. “Γνωρίζουν και τα Τιρανα ότι θα δυσχεράνουν την πορεία τους προς την Ευρώπη”, πρόσθεσε.

Έκκληση για αποφυγή της εσωστρέφειας

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε ουσιαστικά έκκληση στους βουλευτές της ΝΔ να μην ανεβάσουν τους τόνους της αναμενόμενης κριτικής σε τέτοιο βαθμό που θα προκληθεί εσωστρέφεια.

Ζήτησε ειδικότερα: “Η κριτική να μην είναι αφορμή για αδιέξοδη εσωστρέφεια, ούτε εμμονή σε προσωπικές επιδιώξεις. Σχολίασε πάντως ότι: “Οι παλιότεροι θυμόμαστε εποχές πραγματικής εσωστρέφειας”, θέλοντας να υποβαθμίσει και τις όποιες διαφωνίες.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε μάλιστα το μάτι σε όσους βουλευτές είναι δυσαρεστημένοι γιατί έμειναν εκτός κυβέρνησης στον πρόσφατο ανασχηματισμό και αναγνώρισε ως δίκαια τα παράπονα για κλειστές πόρτες και αλαζονεία υπουργών.

Πρέπει να είστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για οποιαδήποτε θέση. Αυτό το έχω αποδείξει ότι το λέω και το εννοώ. Όπως έχω αποδείξει ότι η πόρτα μου είναι ανοιχτή σε εσάς”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Θα ακούσουμε και σήμερα φαντάζομαι παράπονα για κλειστές πόρτες υπουργών και γενικών γραμματέων. Εν πολλοίς αυτά είναι δικαιολογημένα. Θέλουμε να τα γνωρίζουμε για να παρεμβαίνουμε”.

“Καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη”

Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε επίσης στους δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες, που είτε θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά στα θέματα της καθημερινότητας είτε ότι τους θεωρεί δεδομένους και αγνοεί τη δεξιά βάση.

Παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών προκάλεσε εκλογική ζημιά. Εμμέσως διαμήνυσε πάντως ότι δεν θα κάνει πίσω στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, υπενθυμίζοντας ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής ήταν κεντρική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

Ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει ο πολιτικός χρόνος για να διορθωθούν λάθη και να παραχθούν αποτελέσματα δεδομένου ότι όπως τόνισε: “Εκλογές θα έχουμε πάλι το 2027”. 

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε όμως ότι: “Για να κερδηθεί η μάχη με τις χρόνιες παθογένειες χρειάζεται επιμονή και χρόνος”. Σχολίασε δε χαρακτηριστικά: “Δεν μπορείς σε μία ημέρα να αλλάξεις το ΕΣΥ”. 

Θέλησε δε να δείξει στους “παραδοσιακούς νεοδημοκράτες” ότι δεν τους θεωρεί δεδομένους λέγοντας:Καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη. Κανένας πολίτης δεν είναι δεδομένος. Κανένα ποσοστό αυτοδυναμίας δεν έχει μόνιμο ιδιοκτήτη και σταθερή διάρκεια. Αντίθετα η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται ή χάνεται κάθε μέρα”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα