Η ‘ώρα των αρχηγών’ για εθνική γραμμή
Τα περιθώρια συνεννόησης και συναίνεσης μες την αντιπολίτευση διερευνά σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στις κατ’ ιδίαν ενημερωτικές συναντήσεις που έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς
- 27 Ιανουαρίου 2018 08:13
Στη δύσκολη μάχη της εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης ενός ενδεχόμενου «έντιμου συμβιβασμού» μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων ρίχνεται ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη προκειμένου να τους ενημερώσει για όλα τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών.
Οι προσκλήσεις Τσίπρα έρχονται σε συνέχεια της χθεσινής ενημέρωσης που παρέσχε ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καίτοι οι πληροφορίες επιμένουν πως οι δυο άνδρες βρίσκονταν σε ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή και κατά την διάρκεια της παραμονής του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός της Ελβετίας, αλλά και μετά την συνάντησή του με τον ομόλογό του από την πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Μήνυμα συνεννόησης
Επί της ουσίας, με τις σημερινές συναντήσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δε θα ενημερώσει μόνο τους συνομιλητές του, αλλά ταυτοχρόνως θα διερευνήσει και κατά πόσον υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης και συναίνεσης για την επίλυση του Μακεδονικού, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα επιζητήσει μία «πλειοψηφία βουλευτών» στη Βουλή, αν οι διαπραγματεύσεις φτάσουν στην κατάθεση πρότασης λύσης.
Εξάλλου, την επιδίωξή του να οικοδομήσει έναν κώδικα συνεννόησης, παρά τις πολιτικές διαφωνίες, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραδέχθηκε χθες και δημοσίως ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τις δηλώσεις του όταν έγινε δεκτός από τον Πρώτο Πολίτη στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Πιστεύω ότι μέσα σε ένα κλίμα ουσιαστικού διαλόγου με προφανώς και διαφορετικές απόψεις, στη Δημοκρατία πρέπει να υπάρχουν, αλλά μέσα σε ένα κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα θέματα αυτά όπως πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής» επισήμανε, ενώ «φωτογραφίζοντας» ευθέως τις απόψεις που έχει εκφράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε πως «εκεί δεν χωράνε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις». Παράλληλα, υπονοώντας πως η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει στην διαπραγμάτευση την «εθνική γραμμή» που διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «η χώρα, ιδίως στην εξωτερική της πολιτική, έχει συνέχεια και αυτή τη συνέχεια σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο». Πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και συζήτηση, και στο τέλος της ημέρας να επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε την Εθνική μας γραμμή», κατέληξε χθες ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας τα χαρτιά του σχετικά με όσα προτίθεται να ζητήσει σήμερα από τους αρχηγούς των κομμάτων της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Κλίμα έντασης
Πάντως, η προσπάθεια του πρωθυπουργού κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι: ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ήδη από χθες πως «είναι αργά για ενημέρωση», ενώ δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι πριν η ΝΔ αλλάξει στάση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκεφτόταν να μην αποδεχθεί την πρόσκληση του πρωθυπουργού, επικαλούμενος το ταξίδι του στη Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει σήμερα με τις θέσεις που διατύπωσε δημόσια στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του και από τις οποίες προκύπτει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για ουσιαστική ενημέρωση.
Ταυτοχρόνως, μετά τον χθεσινό πόλεμο διαρροών μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, το ραντεβού Τσίπρα-Γεννηματά θα διεξαχθεί επίσης στη σκιά της πολιτικής έντασης. Πάντως, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναμένεται να επιμείνει –βάσει των χθεσινών διαρροών από το Κίνημα Αλλαγής, τουλάχιστον- στην ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ χθες βράδυ, το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής κατέληξε στην απόφαση πως «δεν δίνει λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση.
Ωστόσο, το όργανο τάχθηκε υπέρ της ανάγκης επίλυσης του θέματος, ανοίγοντας μία «χαραμάδα» ελπίδας πως μπορεί να προκύψει συναίνεση ή, έστω, συνεννόηση. Συγκεκριμένα, το Πολιτικό Συμβούλιο υπογράμμισε την ανάγκη για «σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν», προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι «παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από τη de facto μονοπώληση του ονόματος “Μακεδονία”».
Τα ραντεβού
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη στις 10.30, την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά στις 12.30, τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα στη 1.30, τον επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρο Θεοδωράκη στις 3.30 και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη στις 5.30 το απόγευμα.