Η ώρα των Πρεσπών- Σήμερα κληρώνει για πρόταση δυσπιστίας από τη ΝΔ
Στην ολομέλεια της Βουλής σήμερα η συμφωνία των Πρεσπών. Η ΝΔ θα πρέπει να λάβει την απόφαση εάν θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας- Τα υπέρ και τα κατά.
- 23 Ιανουαρίου 2019 07:16
Η ιστορική (όπως και να το δει κανείς) συμφωνία των Πρεσπών έρχεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία να δίνουν την ύστατη μάχη, το Ποτάμι ή ό,τι απέμεινε από αυτό να στηρίζει και το ΚΙΝΑΛ να καταψηφίζει λαβωμένο από τη χθεσινή αποχώρηση της πλειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ υπό το Θανάση Θεοχαρόπουλο.
Το ενδεχόμενο της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης προβληματίζει κατά τα φαινόμενα την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς υψηλά ιστάμενες γαλάζιες πηγές διαβεβαίωναν χθες ότι δεν είχαν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις, οι οποίες εκ των πραγμάτων θα ληφθούν σήμερα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως χθες από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε με νόημα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση “θα κάνει ό,τιμπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της συνθήκης των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο”.
Οι υποστηρικτές μίας πρότασης δυσπιστίας προβάλλουν το επιχείρημα ότι η ΝΔ πρέπει να εξαντλήσει πριν την ψήφιση κάθε μέσο, ώστε να καταδείξει στους ψηφοφόρους ότι εκείνη τουλάχιστον έδωσε τη μάχη- έστω και εάν είναι απολύτως πιθανόν να τη χάσει.
Εξάλλου όπως έχει γράψει το News 24/7, αν η ΝΔ τελικά προχωρήσει σε αυτή την κίνηση δε θα το κάνει ελπίζοντας στην πραγματικότητα να ρίξει την κυβέρνηση, αφού γνωρίζει ότι δε θα λάβει η πρόταση δυσπιστίας της 151 ψήφους, αφού μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αλλά για να καταδείξει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σαθρή και ευκαιριακή, καθώς και για να αυξήσει την πίεση στους βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο περισσότερο μπορεί, εκτιμώντας ότι όσο περισσότερο καθυστερεί η ψηφοφορία τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες ορισμένοι εξ αυτών να κάνουν πίσω.
Το μειονέκτημα της πρότασης δυσπιστίας, είναι ακριβώς ότι θα είναι κενό γράμμα δεδομένου ότι η ψήφος εμπιστοσύνης είναι νωπή. Η ΝΔ καλείται επιπλέον να λάβει υπόψη της τον ελιγμό του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, ο οποίος μετά τη συνάντηση του χθες με τον πρώην γγ της κυβέρνησης Σαμαρά Τάκη Μπαλτάκο, δήλωσε ότι θα ψηφίσει πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ εάν αυτή αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί εκλογικά προσπαθώντας να πείσει το κοινό του ότι αν και κυβερνητικός εταίρος μέχρι την ύστατη στιγμή, προσπάθησε να εμποδίσει την κύρωση. Το τελευταίο που θα ήθελε προφανώς η ΝΔ είναι να δώσει χείρα βοηθείας στον κ.Καμμένο, αφού όχι μόνο εποφθαλμιά τους ψηφοφόρους του, αλλά το να μείνουν οι ΑΝΕΛ εκτός Βουλής θα διευκολύνει ενδεχόμενη δική της αυτοδυναμία.
Επιπλέον, εφόσον η ΝΔ καταθέσει τώρα πρόταση μομφής και δεν περάσει, δεν θα μπορεί να καταθέσει νέα πρόταση για έξι μήνες. Και αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εάν ο κ.Τσίπρας χάσει την πλειοψηφία που του έδωσε η ψήφος εμπιστοσύνης, θα συνεχίσει να κυβερνά μόνο με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη, αναρωτιούνται βουλευτές που νιώθουν την πίεση της εκλογικής τους βάσης, εάν δεν καταθέσει πρόταση δυσπιστίας η ΝΔ πριν την κύρωση μίας συμφωνίας, την οποία έχει πολλάκις καταγγείλει ως καταστροφική, τότε πότε;
Εν τω μεταξύ πολλά στελέχη έθεταν το ερώτημα εάν θα κάνει παρέμβαση ο Κώστας Καραμανλής πριν την ψηφοφορία.
Η ΝΔ επίσης θα συνεχίσει να καταγγέλλει το γεγονός ότι στο κείμενο που έρχεται στη Βουλή δεν περιλαμβάνεται το οριστικό αναθεωρημένο και κωδικοποιημένο κείμενο του Σκοπιανού Συντάγματος όπως προέκυψε μετά τη διαδικασία Αναθεώρησης.
Ο κ.Μητσοτάκης χθες σχολίασε χαρακτηριστικά ότι τα κείμενα που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος χθες στην επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής δε συνιστούν τίποτε άλλο από το Σύνταγμα των Σκοπίων όπως ισχύει σήμερα. Πως είναι δυνατόν λοιπόν η Βουλή των Ελλήνων να κληθεί να πάρει μία τόσο σημαντική απόφαση χωρίς να γνωρίζει τελικά στη λεπτομέρεια της ποιες είναι οι διατάξεις οι οποίες αναθεωρήθηκαν, διερωτάται επομένως η ΝΔ.