Η ‘παλέτα’ των υπουργών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Η ‘παλέτα’ των υπουργών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015, στην Βουλή. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τη σύνθεση και την ανθρωπογεωγραφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του νέου υπουργικού συμβουλίου. Καθοριστικές για την ομοιογένεια του κόμματος θεωρούνται οι επόμενες κινήσεις που σχεδιάζονται προσεκτικά

«Πολυσυλλεκτικό» μπορεί να χαρακτηριστεί το νέο κοινοβουλευτικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συμμετέχουν πρόσωπα από όλες τις επιστημονικές και επαγγελματικές κατηγορίες.

Τη μερίδα του λέοντος στα έδρανα της Βουλής καταλαμβάνουν οι δικηγόροι με 18 να παίρνουν το «εισιτήριο» στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ ακολουθούν 17 γιατροί και 15 μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων. Την κοινοβουλευτική ομάδα απαρτίζουν επίσης 12 καθηγητές πανεπιστημίου, 12 εκπαιδευτικοί, 11 οικονομολόγοι, 9 δημοσιογράφοι, 6 ιδιωτικοί υπάλληλοι, 4 φαρμακοποιοί, 3 ηθοποιοί, 3 οδοντίατροι, 2 κτηνίατροι, 2 χημικοί, 2 πολιτικοί επιστήμονες, 2 στρατιωτικοί, 2 πρώην υπάλληλοι του ΟΤΕ, δυο πρώην τραπεζικοί υπάλληλοι κ.α.

Όσον αφορά τις τάσεις μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας της ΔΕΑ και της ΚΟΕ, τα πράγματα μέσα στην Βουλή μοιάζουν να είναι πιο απλά για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς το ενδιαφέρον επικεντρώνεται γύρω από τους «53+».

Μπορεί από τις ευρωεκλογές του 2014 να έχει αλλάξει η σύνθεσή τους, να έχουν αποχωρήσει και να έχουν προστεθεί νέα πρόσωπα, αποτελεί όμως τη νέα εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία προς το παρόν φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής.

Έντεκα βουλευτές από τους 145 συμμετέχουν στην κίνηση, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο ενεργά, καθώς δεν υπάρχει ενιαία γραμμή. Πρόκειται για τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Θεανώ Φωτίου, Θεόδωρο Δρίτσα, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Μάκη Μπαλαούρα, Χρήστο Μαντά, Χρήστο Καραγιαννίδη, Βασιλική Κατριβάνου, Αννέτα Καββαδία και Χριστόφορο Παπαδόπουλο.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο

Όλες οι «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση με τους «προεδρικούς» να κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα. Ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Πάνος Σκουρλέτης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Φίλης, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Δημήτρης Βίτσας και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης αποτελούν την εμπροσθοφυλακή του πρωθυπουργού.

Από τους «53+» χαρτοφυλάκιο πήραν οι μέχρι πρότινος «διαφωνούντες» Ευκλείδης Τσακαλώτος και Θεόδωρος Δρίτσας. Υπουργική θέση πήρε ο Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και η Θεανώ Φωτίου, η οποία αν και είχε υπογράψει το αρχικό κείμενο έχει, πλέον αποστασιοποιηθεί από την κίνηση.

Πρώην μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας είναι οι υπουργοί Βαγγέλης Αποστόλου και Γιάννης Αμανατίδης, οι οποίοι, όμως διαχώρισαν εξαρχής τη θέση τους σε σχέση με την πρωτοβουλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη και των 25 βουλευτών του να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Πασοκογενείς αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του νέου υπουργικού συμβουλίου με τον Αλέξη Τσίπρα να θέλει φανερά να «κλείσει το μάτι» στο χώρο του κέντρου. Η αναβάθμιση του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπερυπουργείο Εσωτερικών, αλλά και η υπουργοποίηση της Θεοδώρας Τζάγκρη και του Μάρκου Μπόλαρη αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού. Από το ΠΑΣΟΚ προέρχεται επίσης και ο Χρήστος Σπίρτζης, ενώ ο Δημήτρης Μάρδας εκτός από τομεάρχης Ανάπτυξης στη Χαριλάου Τρικούπη, είχε επιτελέσει και Γενικός Γραμματέας Εμπορίου στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.

Άρωμα εξωκοινοβουλευτικών υπουργών επέλεξε να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στο νέο κυβερνητικό σχήμα με τους Γιάννη Μουζάλα, Θεοδόση Πελεγρίνη, Γιώργο Χουλιαράκη και Τάσο Πετρόπουλο να αποτελούν τα νέα πρόσωπα. Το παζλ συνθέτουν επίσης οι Τρύφων Αλεξιάδης, Κώστας Φωτάκης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Ράνια Αντωνοπούλου.

Από την ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 2010 των Δημήτρη Παπαδημούλη και Ρένα Δούρου συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα οι Γιάννης Μπαλάφας και Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ στα 46 μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν πρέπει να λησμονείται και η παρουσία των 5 μελών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ που αποτελούν για δεύτερη φορά τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκπρόσωπος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ είναι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

Μέλος της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ», της οποίας ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο στόχος της επανίδρυσης, της ενιαιοποίησης που δεν έγινε το 2013 και της ανασύνθεσης του κόμματος αποτελεί προτεραιότητα για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει σε άνοιγμα στη κοινωνία προκειμένου όλα τα λαϊκά στρώματα που είχαν στηρίξει έως τώρα το κόμμα να ενταχθούν στις τάξεις του διευρύνοντας σημαντικά την βάση του.

Κομβικής σημασίας θεωρείται το Συνέδριο, που θα γίνει πιθανότατα τον Φεβρουάριο και το είχαν ζητήσει ακόμα και προεκλογικά οι «53+». Πρωταρχικός στόχος η αντιστοίχηση του κόμματος με την κοινωνική του δύναμη.

Τα κείμενα του Συνεδρίου αναμένεται να αρχίσουν να σχεδιάζονται το επόμενο διάστημα, ενώ προτεραιότητα αποτελεί και η επαναστελέχωση των τοπικών οργανώσεων με την εγγραφή νέων μελών.

Το πρώτο εσωκομματικό βήμα θα γίνει στις 10 Οκτωβρίου, όπου η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θα κάνει έναν πρώτο απολογισμό τόσο των εκλογών όσο και του κυβερνητικού έργου και θα θέσει τις βάσεις, αλλά και τις διαδικασίες για το χαρακτήρα του Συνεδρίου.

Σημαντική θεωρείται η εκλογή του γραμματέα με το νυν υπεύθυνο των οργανωτικών του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα να είναι ένα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί έντονα για αυτή τη θέση. Άγνωστο παραμένει αν οι «53+» επιλέξουν να έχουν δικό τους υποψήφιο.

Στη νέα Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να συμμετέχουν, μεταξύ άλλων τόσο στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας όσο και του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να υπάρχει άμεση αναφορά και συσχέτιση του κόμματος με τις λειτουργίες της Βουλής και της κυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα