Η πολιτική μάχη για τους 200 ξεκινά

Η πολιτική μάχη για τους 200 ξεκινά
Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής "Για την κύρωση της από 24 Ιουνίου 2016 τροποποίησης και κωδικοποίησης σε ενιαίο κείμενο της από 13ης Φεβρουαρίου 2002 Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και της Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ΑΕ και άλλες διατάξεις", στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016. (EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Πριν καν καλά καλά πάει στη Βουλή η πρόταση νόμου της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, που κατατέθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ΝΔ - Ποτάμι είπαν “όχι”, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τα κόμματα να ψηφίσουν

“Όχι” στην πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, η οποία κατατέθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για να πάρει από εκεί στη συνέχεια το δρόμο για τη Βουλή, είπαν όπως αναμένετο Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι.

Η μάχη για τους 200 ψήφους, που θα επέτρεπαν τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών με νέο εκλογικό νόμο, ξεκίνησε πριν καλά καλά πάει στη Βουλή η πρόταση νόμου της κυβέρνησης, που κατατέθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και το πλήρες κείμενο της οποίας παρουσίασε πρώτο το News247.

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν το νέο εκλογικό νόμο εφόσον επικαλούνται την εμβάθυνση της δημοκρατίας. Υπερασπίζεται επίσης την ψήφο στα 17 και κάνει νεύμα ιδίως στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, με αναφορές στην απλή αναλογική ως ένα πάγιο αίτημα κάθε αριστερής και προοδευτικής δύναμης.

Προκειμένου να πιεσθεί το ΚΚΕ να στηρίξει άλλωστε, δεν μπήκε τελικά αναφορά σε ένα μειωμένο όριο εισόδου στη Βουλή στο 2,5%, καθώς ο Περισσός ζητά να μην υπάρχει κανένα πλαφόν.

ΝΔ και Ποτάμι λένε όχι στην κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο. “Εκλογικό νόμο-οπερέτα” χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης η Συγγρού, ενώ το Ποτάμι έκανε λόγο για θεσμικό έγκλημα.

Μετά την κατάθεση της πρότασης νόμου στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η Κουμουνδούρου με ανακοίνωση της υποστήριξε ειδικότερα ότι:

“Η σημερινή πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο αποτελεί έναν σταθμό στην πορεία του εκδημοκρατισμού των θεσμών και της ενδυνάμωσης της λαϊκής βούλησης.

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής, ένα πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε αριστερής, προοδευτικής δύναμης, για το οποίο δεν σταμάτησε ποτέ να παλεύει, βάζει ένα τέλος στην στρεβλή και αντιδημοκρατική αποτύπωση της λαϊκής έκφρασης, και απαντά στην αποπολιτικοποίηση με την ενίσχυση της δύναμης της ψήφου των πολιτών και τη δυνατότητα για συγκρότηση μιας πραγματικά αντιπροσωπευτικής Βουλής, μέσω της αντιστοίχησης της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε πολιτικού κόμματος με την πραγματική εκλογική του δύναμη.

Σε μια περίοδο κρίσης της αντιπροσώπευσης, δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε την πρόταση για διεύρυνση του εκλογικού δικαιώματος στους νέους και τις νέες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Η νεολαία, που τόσο πολύ χτυπήθηκε από την κρίση, έχει αποδείξει ότι είναι ώριμη, ικανή και αποφασισμένη να πάρει την τύχη της στα χέρια της.

Όσοι προσπαθούν με έωλα επιχειρήματα και με μικροπολιτικές λογικές να απαξιώσουν αυτές τις δύο τομές, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να κάνουν φανερή την προσήλωσή τους σε ένα πολιτικό σύστημα για λίγους και εκλεκτούς, μια λέσχη προνομιούχων θωρακισμένη απέναντι στη λαϊκή βούληση. Να είναι σίγουροι ότι ο άνεμος της επέκτασης της δημοκρατίας θα τους σαρώσει.

Καλούμε κάθε πολιτικό κόμμα που επικαλείται την εμβάθυνση της δημοκρατίας και διατείνεται ότι εμπιστεύεται την βούληση των πολιτών, να το αποδείξει έμπρακτα, στηρίζοντας την πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο.”

ΝΔ- Ποτάμι λενε “όχι”

Για αποπροσανατολισμό την ημέρα που πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις κάνει λόγο η ΝΔ σχολιάζοντας την κατάθεση της πρότασης νόμου της κυβέρνησης για απλή αναλογική, την οποία χαρακτηρίζει εκλογικό νόμο-οπερέτα.

“Την ημέρα που σε εκατομμύρια Έλληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις από την ανίκανη και ιδεοληπτική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αυτή δίνει στη δημοσιότητα τις παρεμβάσεις της για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού νόμου – οπερέτα. 

Βαθιά απομονωμένη από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αναζητεί συνενόχους στην επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας της”, αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωση της και εκτιμά ότι η κυβέρνηση:

“Δεν θα τα καταφέρει.

Πολύ σύντομα θα είναι ένας κακός εφιάλτης που οι Έλληνες θα θέλουν να ξεχάσουν για πάντα.”

Το Ποτάμι από την πλευρά του υποστήριξε:

“Η άτολμη συντηρητική κυβέρνηση κλείνει για άλλη μια φορά το δρόμο προς τις κάλπες στους 400.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης αλλά κι όλους τους ομογενείς μας που ζουν στα πέρατα του κόσμου αλλά πονάνε την πατρίδα τους. Είναι ντροπή να αρνούμαστε το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στην ψήφο.

Η κυβερνητική πρόταση, όπως κατατέθηκε στη διαβούλευση, συνιστά θεσμικό έγκλημα και η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία.

Το Ποτάμι έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση που προβλέπει ένα αναλογικό λογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα (1 έδρα για κάθε 2% που λαμβάνει). Καλούμε όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση να μη συναινέσει στον τυχοδιωκτισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η χώρα χρειάζεται κυβερνήσεις που να βασίζονται σε ειλικρινείς συνεργασίες και όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τον διαμερισμό της εξουσίας. Και αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα που πρέπει να σταλεί στους 17άρηδες που θέλουμε να συμμετάσχουν στις εκλογές.”

Λεβέντης: Η Ένωση Κέντρου δεν γίνεται ουρά κανενός

«Όταν φέρει ο κ. Τσίπρας προς ψήφιση εκλογικό νόμο με μηδενικό μπόνους και ψήφο στα 17 χρόνια των νέων μας, νομιμοποιείται δημοκρατικό κόμμα και δημοκράτης βουλευτής να αρνηθεί ψήφο;», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και προσθέτει:

«Όποιος αρνηθεί ψήφο σε έναν τέτοιο νόμο εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Μητσοστάκη για να έρθει στην εξουσία ισχυρός και ίσως αυτοδύναμος, κλέβοντας 50 έδρες από τα μικρότερα κόμματα. Θεωρούμε ότι όποιος το πράξει αυτό, θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό, ο οποίος κατά πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν».

Όποιος αρνηθεί ψήφο σε έναν τέτοιο νόμο εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Μητσοστάκη για να έρθει στην εξουσία ισχυρός και ίσως αυτοδύναμος, κλέβοντας 50 έδρες από τα μικρότερα κόμματα

«Ακόμη και ύπουλα να είναι τα κίνητρα του κ. Τσίπρα», συνεχίζει ο κ. Λεβέντης, «επειδή ο νόμος αυτός ήταν το όραμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και το αίτημα κορυφαίων πολιτικών του Κέντρου και της Αριστεράς, όποιος δεν ψηφίσει είναι υπηρέτης της δεξιάς και δεν δικαιούται να παρουσιάζεται ως δημοκράτης».

Απαντώντας δε σε αυτούς που εμφανίζουν την ΕΚ «ουρά του κ. Τσίπρα, να κάνουν υπομονή. Εις τον χώρο του Κέντρου υπάρχουν προσωπικότητες που δεν γίνονται ουρά κανενός».

Σημειώνει επίσης ότι «δημοσιογράφοι και συγκροτήματα που εξυπηρετούν προφανώς τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας επιτίθενται στην ΕΚ και προσωπικά στον Βασίλη Λεβέντη», επειδή «δήθεν τα έχουμε βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούμε δεκανίκι της κυβέρνησης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα