Η πράσινη Βαβέλ

Η πράσινη Βαβέλ
Congress of the Democratic Progressive Front plenary of the National Organizing Committee in a Athinaida multispace in Athens, on November 01, 2014 / Sooc

Οι εξελίξεις μετά το ραντεβού Βενιζέλου-Παπανδρεου προκάλεσαν ήδη την κινητοποίηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των "πράσινων συνιστωσών" που παίρνουν θέση για το έκτακτο Συνέδριο

του Γιάννη Πιτταρά

Για πολλούς η αναβίωση του εσωκομματικού εμφυλίου του 2007 δεν αποκλείεται να επαναληφθεί στο ΠΑΣΟΚ, με τους υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου να εκλαμβάνουν ως “νεύμα” για να βγουν μπροστά, την κίνηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ζητάει διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου και εκλογή ηγεσίας από τη βάση.

Την αρχή έκανε ο Θάνος Μωραϊτης που μίλησε για την ανάγκη ενός δημοκρατικού σοκ που χρειάζεται η παράταξη, για να προσθέσει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε το αίσθημα  όλων.

“Είναι μια πρόταση που μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά και λυτρωτικά για την σταθερότητα της χώρας, την κοινωνία και την παράταξη. Εκφράζει το αίσθημα όλων όσων λένε ότι κάτι πρέπει να γίνει”.

Ακολούθησε ο Μιχαλης Καρχιμάκης και η Κίνηση των 75 που τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ του έκτακτου Συνεδρίου προοδευτικών αποφάσεων και δεσμεύσεων για πολιτικές και για πρόσωπα .

Και προσθέτουν: “Για δε την αβάσιμη επίκληση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προκαλεί αβεβαιότητα, ας αναλογιστούν όλοι εκείνοι που την προκάλεσαν και το 2011 και το 2012, όταν η χώρα και οι άνθρωποι ήταν επίσης σε μια δύσκολη καμπή,με την ανατροπή της εκλεγμένης με 44% κυβέρνησης Παπανδρέου  όχι στο τέλος αλλά μεσούσης της τετραετίας”.

Είχε προηγηθεί το σχόλιο του Λεωνίδα Γρηγοράκου, υποστηρικτή του Ευάγγελος Βενιζέλου, οι οποίος μίλησε για τον κίνδυνο  αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας, αλλά και η πρόταση έκπληξη του Μιχάλη Κασσή που πρότεινε ως μεταβατική λύση τη Φώφη Γεννηματά…

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το κλίμα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μόλις  το Σαββατοκύριακο που πέρασε, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν 200 άτομα, μέλη της Αριστερής Πρωτοβουλίας του Γιώργου Παναγιωτακοπουλου, κοινωνικοί φορείς όπως ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και του ΤΕΕ, αλλά και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Χάρις Τσιόκας και άλλοι.

Η συζήτηση όπως ήταν φυσικό επικεντρώθηκε στην πρόταση Παπανδρέου και την άρνηση Βενιζέλου να την αποδεχθεί.

“Ο Βενιζέλος είναι ένας απελπισμένος πολιτικός που μπορεί να τα δεχτεί όλα. Ποιον να διαγράψει;” σχολίαζαν με νόημα.

“Το κείμενο του Παπανδρέου ήταν καλό με αρχή, μέση και τέλος. Που θα το πάει κανείς δεν ξέρει όμως.

Αυτά που ζητάει ο Παπανδρέου τα έχουμε ζητήσει καιρό εμείς πριν. Ανοιχτές διαδικασίες με συνέδριο από τη βάση και εκλογή οργάνων.

Πρέπει να δημιουργηθεί κάτι από τη βάση για αυτό και συμμετέχουν μαζί μας οι κοινωνικοί φορείς. Πρέπει ό,τι είναι να γίνει να γίνει από κάτω προς τα πάνω”.

Φωτογρφία: soooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα