Η προανακριτική για την υγεία ανεβάζει το θερμόμετρο, με Γεωργιάδη στο επίκεντρο
Νέες φωτιές στο πολιτικό σκηνικό ανάβει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υγεία
- 02 Νοεμβρίου 2018 07:16
Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στην υγεία, την οποια αποκάλυψε το News 24/7 προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στελέχη των οποίων αναμένεται να φωτογραφίζονται στην πρόταση του κυβερνώντος κόμματος.
Πρώτος στο στόχαστρο φέρεται να είναι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να προεξοφλήσει πάντως μιλώντας στη Βουλή ότι «Καμία προκαταρκτική δεν θα γίνει, δεν υπάρχει ποινική ευθύνη για κανένα υπουργό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επειδή δεν έχει βρει στοιχεία κλείνει «άρον-άρον» την εξεταστική, χωρίς να ελέγξει ουσιαστικά το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης.
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει βεβαίως το δικό της πόρισμα και εξυπακουεται θα διαφωνήσει με τη σύσταση προανακριτικής. Αυτό επιβεβαίωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του προέδρου της ΝΔ, μιλώντας στον Νews24/7 στους 88,6. Μάλιστα επανέλαβε την κατηγορία ότι η κυβέρνηση είχε μιλήσει για σκάνδαλο Νovartis θέλοντας να μεταθέσει την ατζέντα από το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό, αν και παραδέχθηκε ότι δεν έγιναν “όλα ωραία και σωστά” στο χώρο της υγείας κατά το παρελθόν.
Πάντως το ζήτημα της προανακριτικής στάθηκε αφορμή για να… σπάσει το εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ έστω περιστασιακά, καθώς ο Μάριος Σαλμάς που επίσης φωτογραφίζεται για την υπόθεση τω αρθροσκοπήσεων έσπευσε χθες να βγει σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης όταν άκουσε δημοσιογράφο να μεταδίδει από τη Βουλή ζωντανά για το θέμα.
Αλλά και το ΚΙΝΑΛ διαφώνησε με τη σύσταση προανακριτικής, καθώς στο στόχαστρο βρίσκεται και ο Ανδρέας Λοβέρδος για το Ερρίκος Ντυνάν, υπόθεση για την οποία φωτογραφίζεται επίσης ο Μάκης Βορίδης της ΝΔ. Η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτήρισε απαράδεκτες τις διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία, την οποία κατηγόρησε ότι ουσιαστικά παρεμβαίνει και υπαγορεύει αποφάσεις πριν συνεδριάσει η Εξεταστική Επιτροπή. «Δεν υπάρχουν στοιχεία για στελέχη μας. Πρόκειται για απόπειρα αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα της χώρας, όπως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και από τις διενέξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης», επεσήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, ενώ ο γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας, Σταμάτης Μαλέλης, προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι το ΚΙΝΑΛ δε θα επιτρέψει να γίνει αρένα η πολιτική ζωή ενόψει των εκλογών.
Υπενθυμίζεται ότι προανακριτική επιτροπή συστήνεται για να εξετάσει ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και να αποφασίσει, εάν αυτές προκύπτουν, την παραπομπή τους σε Ειδικό Δικαστήριο.
Η πρόταση κατηγορίας πρέπει να υπογραφεί από 30 βουλευτές και να ψηφίστει από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Η ψηφοφορία είναι μυστική και δεν έχει δικαίωμα να μετέχει σε αυτή το πρόσωπο εναντίον του οποίου στρέφεται η πρόταση.