Η προανακριτική για Τριαντόπουλο έκλεισε, χωρίς να ανακρίνει κανέναν
Διαβάζεται σε 4'
Την Παρασκευή η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να εγκρίνει το πόρισμα που στέλνει σε δικαστικό συμβούλιο τον πρώην υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ. Καταγγελίες από την αντιπολίτευση
- 07 Απριλίου 2025 14:28
Με την ψηφοφορία που θα γίνει το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ώστε να μην ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διερεύνηση του ρόλου που έπαιξε ο Χρήστος Τριαντόπουλος στην διαχείριση του χώρου της σύγκρουσης των δύο τρένων του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη. Προηγήθηκε, όπως αναμένονταν, το εσπευσμένο «κλείσιμο» της προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη που επέβαλε η «γαλάζια» πλειοψηφία της.
Έτσι, η κυβερνητική πλειοψηφία σε ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου αναμένεται να αποφασίσει την παραπομπή του πρώην υπουργού παρά το πρωθυπουργώ, σε δικαστικό συμβούλιο. Αποφεύγοντας τις καταθέσεις μαρτύρων ακόμη και κατ’ αντιπαράσταση που θα γίνονταν στην προανακριτική αλλά και την κλήση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που αξίωναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στην πορισματική πρόταση της πλειοψηφίας της επιτροπής καταγράφεται το παράδοξο του να ζητά την παραπομπή του πρώην υπουργού με βάση την δικογραφία της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, ενώ ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία τον θεωρεί… αθώο!
Όπως αναφέρεται στην πρόταση της πλειοψηφίας «η Επιτροπή προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (αρ 259 ΠΚ) αποκλειστικά και μόνο από το συγκεντρωθεν αποδεικτικό υλικό και τις εκδοθείσες Εισαγγελικές Διαταξεις. Κατόπιν τούτου προτείνουμε την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα του άρθρου 259 ΠΚ αναφερόμενοι στα πραγματικά περιστατικά και στη νομική υπαγωγή αυτών όπως περιγράφονται στις υπ αριθμό. 43/2024 και 69/2024 Εισαγγελικές Διατάξεις».
Η Νέα Δημοκρατία δίχως να καταγράφει εκτίμηση απλά επισημαίνει πως «συντρέχουν οι όροι που απαιτεί ο νόμος στη παρούσα φάση για να προταθεί στην Ολομέλεια η άσκηση της ποινικής δίωξης και δεν καθίσταται αναγκαία η αυτοπρόσωπη εμφάνιση του κ. Τριαντοπούλου για παροχή διευκρινίσεων, δεδομένου ότι ήδη εκλήθη σε παροχή εξηγήσεων, κλήση στην οποία και ανταποκρίθηκε».
Στην απόφαση της πλειοψηφίας της προανακριτικής εναντιώθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ να καταψηφίζει και ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και ΚΚΕ αποχώρησαν από την διαδικασία.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ επισημάνθηκε πως η επιτροπή «δεν διεξήγαγε τη σύμφωνη με το Σύνταγμα και το νόμο προδικασία και συγκεκριμένα δεν άσκησε τα εισαγγελικά της καθήκοντα, δεν διερεύνησε την υπόθεση ουσιαστικά, δεν εξέτασε μάρτυρες και, εντέλει, δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης».
Χαρακτηριστικά, η Μιλένα Αποστολάκη μετά την συνεδρίαση δήλωσε ότι «το κλείσιμο των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής με απόφαση του Πρωθυπουργού συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και υπηρετεί την προφανή σκοπιμότητα της συγκάλυψης και της προστασίας του κ. Τριαντόπουλου». Ενώ η Ευαγγελία Λιακούλη είπε πως «η υπότροπη κυβέρνηση των σκανδάλων και των συγκαλύψεων, σήμερα φίμωσε οριστικά την προανακριτική επιτροπή. Συνεχίζει ακάθεκτη στον ίδιο δρόμο. Και είναι μονόδρομος πλέον η αποδρομή».
Σε «οργανωμένο σχέδιο για να πέσει ο Χρήστος Τριαντόπουλος στα μαλακά» και «να μην ελεγχθούν άλλα πρόσωπα και άλλα ενδεχόμενα αδικήματα» φέρεται να αναφέρθηκε στην συνεδρίαση της επιτροπής ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος. Επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί προκειμένου να μην νομιμοποιήσει την διαδικασία. Επίσης χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ενορχηστρωτή και εντολέα της πράξης για την οποία ελέγχεται ο Χρήστος Τριαντόπουλος, δηλαδή την παραποίηση του χώρου του εγκλήματος στα Τέμπη». Αντίστοιχη στάση τηρήθηκε από την Νέα Αριστερά με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε – θυμίζουμε- κοινή δήλωση.
Από την προανακριτική αποχώρησαν και οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ, Νικος Καραθανασόπουλος και Μαρία Κομνηνάκα. Στάση που είχαν προαναγγείλει