Η προειδοποίηση Μητσοτάκη για το ρεβεγιόν- crash test
Μήνυμα για Χριστούγεννα χωρίς συναθροίσεις στέλνει η κυβέρνηση. Παραβάσεις των μέτρων θα φέρουν Πρωτοχρονιά με πιο σκληρό lockdown
- 22 Δεκεμβρίου 2020 06:12
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων ως πιθανή εστία μετάδοσης του κορονοϊού, με εντατικούς ελέγχους ιδίως για την τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις δέκα το βράδυ, τον περιορισμό των μετακινήσεων από σπίτι σε σπίτι και την αποφυγή συναθροίσεων άνω των εννέα ατόμων σε σπίτια.
Το μήνυμα αυτό έστειλε εξάλλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Δήλωσε ότι η μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης και των ειδικών αφορά στις συναθροίσεις και συναντήσεις σε σπίτια και παρότρυνε τους πολίτες να συμμορφωθούν με τις προσταγές για γιορτές σε όσο το δυνατόν πιο στενό οικογενειακό κύκλο.
Δεν αναφέρθηκε μάλιστα αυτή τη φορά στο όριο των εννέα ατόμων, το οποίο εν τέλει δίνει αφορμή για συναθροίσεις με προσκεκλημένους από περισσότερα των δύο νοικοκυριών. Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εστίασε στη λεγόμενη “φούσκα”, δηλαδή να γιορτάσει κάθε οικογένεια το πολύ με μία ακόμη οικογένεια και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Και προανήγγειλε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σήμερα θα ανακοινώσει εντατικότερους ελέγχους για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Σε περίπτωση μάλιστα που την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων σημειωθούν εκτεταμένες παραβιάσεις των μέτρων, στο τραπέζι θα τεθεί σύμφωνα με πληροφορίες και ένα πιο αυστηρό lockdown την Πρωτοχρονιά, αλλά και το ενδεχόμενο παράτασης των περιοριστικών μέτρων και μετά τις 7 Ιανουαρίου.
Την ίδια στιγμή πάντως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να σταματήσει το click away και υποστηρίζει ότι γίνονται επαρκείς έλεγχοι σε εργασιακούς χώρους, παρά τις καταγγελίες για παράβαση του lockdown και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ιδίως στην “κόκκινη” Δυτική Αττική, που έχουν καταγραφεί ήδη από το Σεπτέμβριο σε έρευνα του ΕΛΙΝΥΑΕ και οι οποίες συνεχίζονται ακόμη και σήμερα.
Το γεγονός δε ότι πάνω από το 80% των θανάτων από κορονοϊό σημειώθηκαν κατά το δεύτερο lockdown, στο οποίο έκλεισε η εστίαση, η διασκέδαση και μέρος του λιανεμπορίου και εφαρμόστηκε απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδυνές ώρες, προβληματίζει για το “συνεχές πινγκ πονγκ μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς” στο οποίο έχει αναφερθεί η παιδίατρος- λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου.
Είναι σαφές πάντως ότι η κυβέρνηση εστιάζει πλέον στο σκέλος της ενδοοικογενειακής διασποράς, λόγω και των γιορτών που αναμένεται να αυξήσουν τις οικογενειακές και φιλικές επαφές.
Σημειωτέον τέλος ότι ενώ προχθές ήταν στο τραπέζι το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία προς την Ελλάδα, όπως είχαν ήδη πράξει αμέσως μετά τον εντοπισμό του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού πολλές ευρωπαϊκές και όχι μόνον χώρες, εν τέλει η κυβέρνηση χθες επέλεξε να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις ημέρες καραντίνας για τους ταξιδιώτες απο το Ηνωμένο Βασίλειο στις δέκα, από τις επτά που είχε ανακοινωθεί την Κυριακή. Και αυτό καθώς ήδη είχαν ξεκινήσει οι επιστροφές στην πατρίδα ιδίως φοιτητών αλλά και εργαζόμενων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εξάλλου, απο την κυβέρνηση επικαλούνται ότι και ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι αμφιβάλλει για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ότι η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού θα μπορούσε να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική από τον προηγούμενο ιό. Ουσιαστικά υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να ρίξει στη μετάλλαξη την αποτυχία της πολιτικής του και την αθέτηση της υπόσχεσης για πιο χαλαρά Χριστούγεννα. Ενώ οι επιστήμονες καθησυχάζουν ότι το εμβόλιο θα αντιμετωπίζει και τη μετάλλαξη, η οποία επηρεάζει μόνο μέρος μιας πρωτεΐνης στην επιφάνεια του ιού, αλλά το εμβόλιο στοχεύει σε όλη την πρωτεΐνη
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr