Η προειδοποίηση Ρομπάι σε Σαμαρά για “αυτοκτονία” της χώρας

Η προειδοποίηση Ρομπάι σε Σαμαρά για “αυτοκτονία” της χώρας
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΕΡΜΑΝ ΒΑΝ ΡΟΜΠΑΪ Eurokinissi

Ως "αυτοκτονία" για τη χώρα περιέγραψε τη μη λήψη των μέτρων τον Αύγουστο σε τηλεφώνημά του στον Αντώνη Σαμαρά ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι

Μπορεί το τηλεφώνημα του Αντώνη Σαμαρά να τον ξύπνησε, αλλά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι δεν μάσησε τα λόγια του και προειδοποίησε τον Έλληνα πρωθυπουργό πως η μη λήψη μέτρων τον Αύγουστο θα ήταν καθαρή αυτοκτονία.

Οι δύο άντρες συνομίλησαν για 45 λεπτά, με τον Αντώνη Σαμαρά να τον ενημερώνει για την κατάσταση που επικρατεί, τα διλήμματα ενώπιον του πακέτου 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και τους προβληματισμούς των εταίρων του στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στην εισήγησή του στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, σύμφωνα με “Τα Νέα”, το ότι η άρνηση να πάρουμε τα μέτρα θα επιφέρει αρνητική έκθεση της τρόικας, άρνηση εκταμίευσης της δόσης του Αυγούστου και, βεβαίως, άρνηση για την επιμήκυνση.

Εμφανίστηκε μάλιστα πεπεισμένος ότι η ελληνική κοινή γνώμη έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.

“Εγώ προτιμώ τη βεβαιότητα του 2+2 (εννοούσε την επιμήκυνση) από τη βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης της τρόικας και της ρήξης με την Ευρώπη”, σημείωσε, τονίζοντας ότι η ματιά του εστιάζεται στα θετικά αποτελέσματα που θα φέρει η επόμενη δόση, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα φέρει ρευστότητα και, συνολικά, τη θετική όψη μιας νέας αξιοπιστίας που αγωνίζεται να κερδίσει η χώρα.

Ζήτησε ακόμα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη να βγουν από το Μαξίμου με ενιαία θέση για το πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας μια σαφή εικόνα ενότητας.

Οι συνομιλητές του ανταποκρίθηκαν με πρώτο τον Βενιζέλο που συμπαρέσυρε ουσιαστικά και τον Κουβέλη.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η συνάντηση δεν ξεκίνησε καλά. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε εξηγήσεις από τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο Φώτης Κουβέλης ήταν ενοχλημένοι από το “καδράρισμα” που τους έκανε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών μετά τη συνάντηση της Δευτέρας.

Εμμέσως εμφανίζονταν να θέτουν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη βάζοντας αστερίσκους και ερωτηματικά στο πακέτο μέτρων.

Ο Σαμαράς επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και κάπως έτσι επήλθε εκτόνωση. Ο υπουργός Οικονομικών εξουσιοδοτήθηκε να διαπραγματευθεί με την τρόικα – που θα μείνει για ακόμη λίγες ημέρες στην Αθήνα.

Οι τεχνικές υπηρεσίες θα εργαστούν τις επόμενες εβδομάδες και το πακέτο μέτρων θα οριστικοποιηθεί στο τέλος Αυγούστου. Από τον Στουρνάρα ζητήθηκε να είναι όσο το δυνατόν ηπιότερα τα μέτρα για την κοινωνία.

Εκτός Μαξίμου ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε ειδικά στα “κοινωνικά αδύναμα στρώματα”. Πάντως, στις δικές του δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να δεσμευθεί για το περιεχόμενο του πακέτου.

Το κεκτημένο από τη σύσκεψη της Τετάρτης είναι η επαναβεβαίωση της στήριξης της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα