Η πρώτη αντίδραση Μαξίμου για Φίλη: Ο πρωθυπουργός δεν είναι δάσκαλος, ούτε ο υπουργός μαθητής
Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων κατά το πρώτο του briefing για την απομάκρυνση Φιλη. "Ο ανασχηματισμός δεν έχει μεταβάλλει την κυβερνητική πολιτική. Ο πρωθυπουργός αποφασίζει με κριτήριο την αποτελεσματική διαχείριση της πολιτικής που είναι συλλογική", δήλωσε. Τι είπε για το διαχωρισμό Εκκλησίας- κράτους εν όψει Συνταγματικής Αναθεώρησης.
- 08 Νοεμβρίου 2016 12:40
Καταιγισμό ερωτήσεων για την απομάκρυνση του Νικου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας δέχθηκε κατά το πρώτο του briefing ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος , ο οποίος τόνισε πως η κυβερνητική πολιτική όσον αφορά στις σχέσεις με την Εκκλησία δε μεταβάλλεται μετά τον ανασχηματισμό και απέκρουσε τις κατηγορίες ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έλαβε την απόφαση αυτή υποτασσόμενος στις πιέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
“Ο ανασχηματισμός δεν έχει μεταβάλλει την κυβερνητική πολιτική, η οποια αποφασίζεται συλλογικά”, δήλωσε ο κ.Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αποφασίζει για τα καταλληλότερα πρόσωπα, που θα εφαρμόσουν την πολιτική αυτή.
Σημείωσε επίσης με νόημα ότι τα κριτήρια του πρωθυπουργού αφορούν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των ρήξεων, των μετώπων αλλά και της πολιτικής, η οποία επανάλαβε ότι είναι συλλογική και δεν αλλάζει ούτε κατά κεραία μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Υπονόησε έτσι ότι ο συχνά… εκρηκτικός κ.Φίλης δεν διαχειρίστηκε σωστά το ζήτημα, ερχόμενος σε ευθεία σύγκρουση με την Εκκλησία.
Στις απανωτές ερωτήσεις εάν ο κ.Τσίπρας δέχθηκε πίεση από τον Ιερώνυμο για να απομακρύνει τον κ.Φίλη και εάν αντιστοίχως ο Πάνος Σκουρλέτης μετακινήθηκε από το περιβάλλοντος και ενέργειας, λόγω των αντιδράσεων του για τη ΔΕΗ, ο κ.Τζανακόπουλος σχολίασε: “Ο πρωθυπουργός δεν είναι δάσκαλος, ούτε ο υπουργός μαθητής”, επαναλαμβάνοντας ότι ο πρωθυπουργός αποφασίζει με κριτήριο την αποτελεσματικότητα της κυβένησης και την υλοποιηση αποφάσεων που (όπως επανέλαβε για τρίτη φορά) είναι συλλογικές και άρα η ευθύνη του υπουργικού συμβουλίου είναι κοινή. Τόνισε επίσης ότι στις αποφάσεις του πρωθυπουργού δε βαραίνουν πιέσεις από θεσμικούς ή εξωθεσμικούς παράγοντες, αλλά μονο η αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης.
Στο επακόλουθο ερώτημα εάν βάρυνε όμως στην απόφαση του κ.Τσίπρα η απειλή του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου ότι θα παραιτηθεί, όπως είχε αποκαλύψει ο Ιερώνυμος, ο κ.Τζανακόπουλος επανέλαβε: “Ο πρωθυπουργός λαμβάνει τις αποφάσεις με τα κριτήρια που ήδη ανέφερα και έχω ήδη απαντήσει στην ερώτηση σας”.
Ενδιαφέρον είχε όμως και η απάντηση του κ.Τζανακόπουλου στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση θα ανοίξει το θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας- κράτους εν όψει Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε για τέταρτη φορά ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός δεν έχει μεταβάλλει την κυβερνητική πολιτική και υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός το καλοκαίρι στην ομιλία του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είχε αναφερθεί στο σκοπό της αναθεώρησης και αυτός είναι ο εξορθολογισμός των σχέσεων κράτους- Εκκλησίας με ορίζοντα το διακριτό ρόλο, τονίζοντας: “Τίποτε δεν έχει αλλάξει”.
Ο κ.Τζανακόπουλος κινήθηκε συνεπώς στη γραμμή που από χθες είχε χαράξει το Μαξίμου, όπως είχε γράψει το News247, δηλαδή σε μία λογική κλεισίματος εσωκομματικών μετώπων. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις βολές Φιλη.
Ενδιαφέρον θα έχει το πρώτο τετ α τετ του πρώην υπουργού Παιδείας με τον πρωθυπουργό στο Πολιτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 στην Κουμουνδούρου.