Η ρελάνς Μητσοτάκη στην αναθεώρηση και οι αιχμές Τσίπρα για Βενιζέλο- Σημίτη
Στη ΝΔ θεωρούν ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση επιβεβαιώθηκε η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική ήττα. Γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπήκε στην ονοματολογία που άνοιξε ο πρωθυπουργός
- 14 Φεβρουαρίου 2019 07:37
Ως νέα επιβεβαίωση της ανησυχίας του ΣΥΡΙΖΑ πως η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές αλλά θα διαθέτει και αυτοδυναμία, ερμήνευσαν στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε με μία ρελανς να εκθέσει το ΣΥΡΙΖΑ για παιχνίδια με την αναθεώρηση, επαναφέροντας σε… σμίκρυνση την πρόταση του να ψηφίσουν τα δύο κόμματα όλα τα άρθρα που προτείνουν και οι δύο: Πρότεινε συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ και του άρθρου 24 για την προστασία του περιβάλλοντος και τον ορισμό του δάσους. Και υποσχέθηκε από την πλευρά του ότι θα ψηφίσει δύο οποιαδήποτε άρθρα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ.Μητσοτάκης πάντως αν και… εγκωμίασε το σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο (τον οποίο δεν είχε ψηφίσει το 2015 και με τον οποιο είναι κοινό μυστικό ότι έχει κάθε άλλο παρά θερμές σχέσεις), απέφυγε να δεσμευτεί ευθέως ότι θα τον ψήφιζε ξανά το 2020 αν τον προτείνει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ. Απέφυγε επίσης να πιάσει το μπαλάκι που του πέταξε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος υπονόησε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη προχωρήσει σε “μυστική συμφωνία”με το ΚΙΝΑΛ προκειμένου να προτείνει ή ένα εν ενεργεία ή ένα εν αποστρατεία στέλεχος του Κινήματος, φωτογραφίζοντας αντίστοιχα τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Κώστα Σημίτη.
Γαλάζια στελέχη υποστήριζαν εξάλλου στη συνέχεια ότι ο πρωθυπουργός γύρισε τη συζήτηση στην ονοματολογία προκείμενου να καλύψει την προχθεσινή “γκάφα” του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποιος κατά τη ΝΔ αποκάλυψε τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για να μην λάβει 180 ψήφους το άρθρο 32 για τον τρόπο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και άρα να μην μπορεί μία ενδεχόμενη αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ μετεκλογικά να το αναθεωρήσει με 151 για να αποφύγει πρόωρες εκλογές λόγω της προεδρικής εκλογής του 2020.
Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως οι αιχμές του κ.Τσίπρα περί μυστικής συμφωνίας με το ΚΙΝΑΛ για Πρόεδρο Βενιζέλο ή Σημίτη, απλώς συνιστούν ομολογία του πρωθυπουργού ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ θα διαθέτουν συνολικά 180 ψήφους στην επόμενη Βουλή και άρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει χάσει τις εκλογές.
Είναι κοινό μυστικό βέβαια ότι η ΝΔ ενδιαφέρεται να κρατήσει γέφυρες με το ΚΙΝΑΛ και θέλει το Κίνημα να καταγράψει ένα αξιοπρεπές ποσοστό στις εκλογές, καθώς ειναι ο μόνος της δυνητικός σύμμαχος εν όψει της προεδρικής εκλογής του 2020. Εκτός βέβαια εάν μπορέσει η ΝΔ με 151 στην επόμενη Βουλή να αναθεωρήσει το 32 όπως εκείνη επιθυμεί και έτσι να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία.
Το σενάριο να προτείνει η ΝΔ τον κ.Βενιζέλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πάντως δεν είναι νέο, καθώς ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης πριν από περίπου ένα χρόνο μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 δεν το είχε αποκλείσει και είχε μιλήσει εγκωμιαστικά για τον κ. Βενιζέλο και τις ικανότητές του. «Ο κ. Βενιζέλος είναι ένας άνθρωπος του οποίου τις πολιτικές ικανότητες προσωπικά εκτιμώ πάρα πολύ. Αυτό τώρα σημαίνει προφανώς ότι εάν ρωτούσαν εμένα – δεν αποφασίζω εγώ για αυτά τα θέματα- εάν ρωτούσαν εμένα εάν ο κ.Βενιζέλος μπορεί να παίξει διάφορους ρόλους, προφανώς η γνώμη μου θα ήταν θετική. Τον θεωρώ ικανό». Στην επισήμανση ότι η ερώτηση αφορούσε ειδικά το πολιτειακό αξίωμα, ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να διευκρινίσει: «Δε θέλω να μπω τώρα σε σενάρια, γιατί σας είπα εγώ δε θα αποφασίσω τώρα για αυτά. Εγώ μιλάω γενικά και επί της αρχής. τον θεωρώ ικανό πολιτικό πρόσωπο. Τώρα από κει και πέρα τι θα φέρει το μέλλον… Σε κάθε περίπτωση πάντως τον αντιμετωπίζω ως πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ως μέλος της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής. Όχι σαν κάτι χωριστό. Δεν κάνουμε συμφωνίες και συζητήσεις με τον καθέναν σε προσωπικό επίπεδο».
Βέβαια όποιες… ιδέες και να έχουν σαμαρικοί και βενιζελικοί, είναι προφανές ότι μία υποψηφιότητα Βενιζέλου και πολύ περισσότερο μία υποψηφιότητα Σημίτη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δε θα μπορούσε και τόσο εύκολα να γίνει ανεκτή από την πλειοψηφία της ΝΔ και ως εκ τούτου μάλλον ανάγεται εκ των πραγμάτων στη σφαίρα της σεναριολογίας ή των μυχίων πόθων ορισμένων.
Σημειωτέον δε ότι ο κ.Μητσοτάκης μπορεί να μη δήλωσε συγκεκριμένα εάν θα ψήφιζε τον κ.Παυλόπουλο το 2020, επειδή δεν ήθελε να επιτρέψει στον κ.Τσίπρα να μεταφέρει τη συζήτηση στο επίπεδο της ονοματολογίας, ωστόσο μίλησε για πρώτη φορά με τόσο θερμά λόγια για τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας (“έχω πολύ καλή σχέση με τον κ.Παυλόπουλο, τον σέβομαι και θεωρώ ότι επιτελεί άψογα τα καθήκοντα του” είπε χαρακτηριστικά) ενώ τη διάθεση του να στηρίξει μία νέα υποψηφιότητα Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές το 2020, την είχε δείξει ήδη από τη ΔΕΘ.
Ως προς το ερώτημα μήπως ο κ.Τσίπρας “έριξε στο τραπέζι” σενάρια περί συναλλαγής με το ΚΙΝΑΛ για να στρώσει το έδαφος για μία σημερινή αποχώρηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία ώστε να μην περάσει το άρθρο 32 με 180, στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούσαν ότι κάτι τέτοιο απλά θα αποδείκνυε πέραν πάσης αμφιβολίας τα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ και πως η κυβέρνηση θα υφίστατο εξευτελισμό μην ψηφίζοντας την ίδια της την πρόταση.