Η συνέντευξη του πρωθυπουργού

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού
ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (ICON PRESS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ) Icon

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. "Αν βαρύνει το κλίμα τη λύση θα δώσει ο λαός" είπε ο πρωθυπουργός. Δείτε τη συνέντευξη λεπτό προς λεπτό στο NEWS 247. Στείλτε μας την άποψή σας

Ολοκληρώθηκε η διακαναλική εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η οποία πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου. Το NEWS 247 την παρακολούθησε λεπτό προς λεπτό.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού

Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ζήτησε τη συνέντευξη για να μιλήσει με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Τόνισε ότι δεν δείλιασε μπροστά στη χρεωκοπία και ανανέωσε ότι ο Έλληνας πολίτης έκανε θυσίες. Πρόσθεσε ότι με τις θυσίες επετεύχθη η δημιουργία του μηχανισμού στήριξης, ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και σημείωσε ότι αν τώρα λυγίσουμε και δεν συνεχίσουμε τις αλλαγές, θα χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού και θα βρεθούμε σε χειρότερη μοίρα.

“Θυμηθείτε από που ξεκινήσαμε. Ζήσαμε την απαξίωση της Ελλάδας και τον χλευασμό. Ζήσαμε τις φήμες για την κατάρρευση των τραπεζών, ότι θα χαθούν οι καταθέσεις, ότι θα επιστρέφαμε στη δραχμή” είπε και προειδοποίησε ότι από αυτά ξεφύγαμε, αλλά δεν πρέπει να γυρίσουμε εκεί.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε αποφασισμένος για την αλλαγή, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους και τόνισε ότι ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών ζητά από το λαό ψήφο ελπίδας και όχι διαμαρτυρίας.

Μίλησε για την κρισιμότητα των εκλογών, αφενός επειδή οι περιφερειάρχες θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και αφετέρου επειδή ο συναγερμός δεν έχει λήξει.

“Οφείλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό σε όσους επιθυμούν την αποσταθεροποίηση” είπε ο πρωθυπουργός.

Απηύθυνε έκκληση σε όσους πιστεύουν στην αλλαγή να μην επιτρέψουν την υπονόμευσή της.

Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού (Live)

Όλγα Τρέμη ρώτησε τον πρωθυπουργό για το αν κακό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές σημαίνει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι στόχος του είναι να πάει ο τόπος μπροστά και όχι να οδηγηθούμε σε εκλογές. Μίλησε για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση το 2011 και πρόσθεσε ότι η δύσκολη αυτή πορεία δεν έχει τελειώσει και ότι υπάρχουν δυνάμεις που εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις.

“Αν δω ότι υπάρχει αδιέξοδο στη χώρα, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα” είπε χαρακτηριστικά.

Η Όλγα Τρέμη επανήλθε και ρώτησε τον πρωθυπουργό αν μπορεί να δεσμευτεί ότι δεν θα πάμε σε βουλευτικές εκλογές.

“Δεν έχω πρόθεση να πάω σε εκλογές, αλλά αν βαρύνει το κλίμα θα πρέπει τότε να υπάρξει η απόφαση του ελληνικού λαού” απάντησε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι σύνθετο.

Τόνισε ότι μια αδύνατη κυβέρνηση δεν θα έχει τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα.

Μαρία Χούκλη ρώτησε τον πρωθυπουργό για το αν το μήνυμα που παίρνουν οι αγορές είναι επικίνδυνο όταν ο πρωθυπουργός λέει ότι αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα οδηγηθούμε σε βουλευτικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι άλλοι επιχείρησαν να αλλάξουν το νόημα των αυτοδιοικητικών εκλογών, εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και τόνισε ότι ο Έλληνας πολίτης θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να αποφασίσει για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τον νέο θεσμό.

“Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν ευρύτερα μηνύματα” πρόσθεσε.

Η Μαρία Χούκλη επανήλθε για το μήνυμα που παίρνουν οι αγορές, όταν ο πρωθυπουργός υπαινίσσεται ότι μπορεί να πάμε σε εκλογές και πώς αυτό θίγει την αξιοπιστία του πρωθυπουργού.

“Δεν είπα ότι το αποτέλεσμα θα κρίνει το αν θα πάμε σε εκλογές” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι αγορές θα αξιολογήσουν και αυτές το αποτέλεσμα. Τόνισε ότι υπάρχουν παράγοντες στις διεθνείς αγορές, που θα ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα και περιμένουν την αποτυχία μας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του ελλείμματος και δεσμεύτηκε ότι νέα μέτρα που θα αγγίξουν τους μισθούς και τις συντάξεις δεν θα υπάρξουν.

“Αυτό που πρόκειται να γίνει και εδώ θέλω τη βοήθεια του ελληνικού λαού, είναι να δούμε πού μπορούμε να χτυπήσουμε τη σπατάλη και τη διαφθορά, ώστε να φέρουμε τη διαφάνεια” συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι γι’ αυτό ζητά τη στήριξη.

Αιμίλιος Λιάτσος αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία για τα λουκέτα, τους πολίτες που υποφέρουν και δεν έχουν χρήματα, αλλά και στο ότι το κράτος δεν πληρώνει τα χρέη του (νοσοκομεία, επιστροφές φόρων) και στη συνέχεια ρώτησε αν το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών και αν τα μέτρα που προεξοφλούν οι αγορές τελικά θα ληφθούν. Ρώτησε επίσης γιατί κακό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα φέρει την καταστροφή.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι θα ληφθούν μέτρα, αλλά όχι εναντίον των συνταξιούχων και των μισθωτών. Τόνισε ότι θα πρέπει να πληρώσουν οι πλούσιοι και να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Ο Αιμίλιος Λιάτσος στη συνέχεια ρώτησε για το πώς γίνεται να έρθει ανάπτυξη, όταν αυξάνονται οι φόροι στις επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν είναι δίκαιο να μη φορολογούνται τα μερίσματα των πλουσίων και αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Σημείωσε ότι δεν ήταν στόχος της κυβέρνησης να ανεβάσει τη φορολογία και πρόσθεσε ότι οι φόροι θα ήταν χαμηλότεροι αν όλοι ήταν συνεπείς φορολογικά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι επιχειρηματίες δεν επενδύουν στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν προβλήματα γραφειοκρατίας και αξιοπιστίας.

Ανδρέας Κωνσταντάτος έθεσε θέμα αξιοπιστίας, καθώς ο πρωθυπουργός έχει αλλάξει στάση σε κρίσιμα θέματα όπως στη λήψη των μέτρων ή στο διακύβευμα των εκλογών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην τηλεμαχία με τον Καραμανλή και στο ερώτημα που του είχε θέσει για το αν τα στοιχεία που έδινε η τότε κυβέρνηση για την οικονομία ήταν ψευδή. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα αξιοπιστίας, διότι συνάντησε άλλη κατάσταση όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση.

Σημείωσε ότι αυτή την αξιοπιστία προσπάθησε να κτίσει.

Ο Α. Κωνσταντάτος στη συνέχεια ρώτησε αν αρκετούς μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση είχε σαφή εικόνα για τα στοιχεία και γιατί συνέχισε να υπόσχεται ότι δεν θα ληφθούν σκληρά μέτρα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε γενικά στις προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα με το πρόγραμμα τις κυβέρνησης για τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν, χωρίς να απαντά στην ουσία της ερώτησης.

Τόνισε ότι το πρόγραμμα αυτό το ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση και επομένως αυτά τα θεώρησαν αξιόπιστα. Απέδωσε την αποτυχία εκείνου του προγράμματος στην κακή συγκυρία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία κτύπησε την Ελλάδα που όπως είπε ήταν ήδη “θαλασσοδαρμένη”.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι βρεθήκαμε μπροστά σε κάτι που δεν περιμέναμε.

Αντώνης Σρόιτερ επανήλθε στο ζήτημα των εθνικών εκλογών, με αναφορές στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Σαρκοζί, η Μέρκελ και ο Ομπάμα στις χώρες τους. Ρώτησε τον πρωθυπουργό γιατί ανοίγει τη συζήτηση για εθνικές εκλογές σε περίπτωση κακού αποτελέσματος στις περιφερειακές εκλογές.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι το αδιέξοδο της Ελλάδας είναι διαφορετικό γιατί δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο.

Ο Αντώνης Σρόιτερ στη συνέχεια ρώτησε ποιος άλλος παράγοντας πέρα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς δεν βλέπει κάποιον άλλο.

“Θέλω να είμαι το ίδιο αισιόδοξος” απάντησε ο πρωθυπουργός χωρίς να προσθέσει κάτι άλλο.

Σία Κοσιώνη αναφέρθηκε στο έλλειμμα εσόδων που αντιμετωπίζει το κράτος, τη φοροκαταιγίδα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ρώτησε αν υπάρχει κάποιο περιθώριο για μείωση της φορολογίας.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι το δίλημμα ήταν να σωθεί η χώρα, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Αναγνώρισε ότι η δημοσιογράφος έχει δίκιο στο θέμα των φόρων.

Πρόσθεσε ότι πρότεινε στους κοινωνικούς εταίρους να μειωθούν οι φόροι, αλλά να του εγγυηθούν ότι θα πληρωθούν από όλους.

“Να μιλήσουμε ειλικρινά” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρχει ευνομία το κράτος θα πρέπει να αιμοδοτηθεί από έσοδα και έτσι οι φόροι δεν μπορούν να μειωθούν αν δεν εξασφαλιστεί ότι όλοι θα τους πληρώνουν.

Η Σία Κοσιώνη παρατήρησε ότι ούτε έτσι μαζεύονται τα απαραίτητα έσοδα και ρώτησε πώς είναι δυνατόν να έρθει κάποιος να επενδύσει όταν η φορολογία διατηρείται τόσο ψηλά. Η κα Κοσιώνη αναφέρθηκε και στη Βρετανία, που έχει μεγάλο έλλειμμα, αλλά ακολουθεί διαφορετική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κατάσταση στη Βρετανία είναι διαφορετική και αναφέρθηκε στο ότι οι επενδυτές κυρίως ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον.

“Έχω τη βεβαιότητα ότι αν μειώσουμε τις χώρες δεν θα φέρει αποτέλεσμα στα έσοδα του κράτους” και αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας νέας σχέσης κράτους-πολίτη.

Προκόπης Δούκας ρώτησε τον πρωθυπουργό τι έχει κάνει η κυβέρνηση σε ένα χρόνο για το πρόβλημα της μετανάστευσης, την κακή κατάσταση στις πόλεις, την έξαρση του ρατσισμού και της εγκληματικότητας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προσπάθειες ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης σε συνεργασία με την Τουρκία.

Για την υποβάθμιση της ζωής στην πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός έριξε ευθύνες στη δημοτική αρχή και τόνισε ότι ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ Γ. Καμίνης ξέρει αυτά τα θέματα και μπορεί να τα αντιμετωπίσει.

Πρόσθεσε τέλος ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πολύπλευρη δράση και μέσω της αστυνομίας και μέσω της βοήθειας στους μετανάστες.

Ο Προκόπης Δούκας επανήλθε στο θέμα, κάνοντας λόγο για άσχημες συνθήκες κράτησης των μεταναστών, αλλά και για τις επικρίσεις που δέχεται η Ελλάδα για το πώς τους αντιμετωπίζει.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε το πρόβλημα και αναγνώρισε ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής επί χρόνια σε αυτό το θέμα. Αναφέρθηκε σε αυτά που πρέπει να γίνουν χωρίς να απαντήσει για το τι έχει κάνει η κυβέρνηση.

Β’ Κύκλος ερωτήσεων

Όλγα Τρέμη ρώτησε τον πρωθυπουργό για το που θα βρει τα χρήματα που λείπουν, μετά την αναθεώρηση εφόσον δεν θα επιβαρυνθούν μισθωτοί και χαμηλοσυνταξιούχοι και για το τι εννοεί όταν μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση πάλεψε για να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της και πλέον οι διεθνείς αγορές μας πιστεύουν.

Σημείωσε ότι η τρόικα θα αναγνωρίσει ως ελαφρυντικό το ότι η κυβέρνηση δεν ευθύνεται για τη νέα αναθεώρηση του ελλείμματος, καθώς τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, η σημερινή κυβέρνηση τα έλαβε.

Τόνισε ότι και η τρόικα θέλει να σωθεί η Ελλάδα και επομένως θα δεχθεί όχι φυσικά την αλλαγή του στόχου, αλλά να γίνει πιο ήπιος ο τρόπος. Ο Γ. Παπανδρέου σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στην πρόταση του Στρος Καν για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου.

Η Όλγα Τρέμη, επέμεινε για το αν ο πρωθυπουργός θα μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευση για να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου και επομένως γι’ αυτό δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν σκληρά μέτρα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι αγορές παρακολουθούν και από τη στιγμή που δημιουργείται μια νέα εμπιστοσύνη για την Ελλάδα, μπορεί να υπάρξει ένα κλίμα που θα βοηθήσει την ανάπτυξη και την ψυχολογία.

“Αν αυτά τα θετικά σημάδια τα διατηρήσουμε, θα φύγουμε πιο γρήγορα από την επιτήρηση”.

Μαρία Χούκλη, ρώτησε τον πρωθυπουργό για τα πλήγματα που δέχονται τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις σε ΔΕΚΟ, το πάγωμα των μισθών και το “διαρκές σκάνδαλο της ακρίβειας”.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στη σύγκρουση της κυβέρνησης με επαγγελματικές ομάδες για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, κάτι που θα φέρει τη μείωση των τιμών.

“Είναι εύκολο να περιγράφουμε τις δυσκολίες τις στιγμής”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι χρειάζονται τα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι και να αλλάξουν νοοτροπίες.

Η Μαρία Χούκλη, στη συνέχεια ρώτησε για την αδυναμία του κράτους να πατάξει της φοροδιαφυγή και για την ανάρτηση στο διαδίκτυο των φορολογικών στοιχείων των πολιτών. Επίσης αναφέρθηκε στο ότι δεν υπάρχει εθνική αφήγηση.

Ο πρωθυπουργός απάντησε μιλώντας για τις αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες και πρόσθεσε ότι ξεκινάει η πράσινη ανάπτυξη, που θα αλλάξει το μοντέλο της χώρας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Μίλησε αναλυτικά για την πράσινη ανάπτυξη, μάλλον ως εθνική αφήγηση, χωρίς να βγάζει κάποιο νόημα και χωρίς να απαντάει ουσιαστικά στην ερώτηση της δημοσιογράφου.

Σχετικά με την άρση του φορολογικού απορρήτου, ο Γιώργος Παπανδρέου το χαρακτήρισε έναν τρόπο να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Αιμίλιος Λιάτσος ρώτησε τον πρωθυπουργό αν κυβερνά ο ίδιος τη χώρα ή η τρόικα και για το αν το μνημόνιο  σταματά το 2013 ή αν θα συνεχιστεί.

“Αν είμαστε συνεπείς, σταματάει το 2013 απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου”.

Σχετικά με την επιτήρηση, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε σε σκοτεινές εποχές της ελληνικής ιστορίας και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ παλεύει για να βγει η χώρα από τη σκιά της τρόικας και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για το ότι φτάσαμε μέχρι εδω.

“Είναι στενά τα περιθώρια, αλλά αποφάσεις παίρνουμε εμείς” είπε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να βγούμε από το μνημόνιο και για να γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξει πρόσωπο η χώρα.

Ο Αιμίλιος Λιάτσος ρώτησε για το πώς τα σώματα ασφαλείας θα ανταποκριθούν στο έργο τους, όταν έχουν τόσο μεγάλες περικοπές στα επιδόματα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι οι περικοπές δεν μπορεί να σημαίνουν ότι δεν θα είμαστε προσηλωμένοι στο καθήκον μας. Σημείωσε ότι ήταν αναγκαίο να μπει τάξη στο δημόσιο και αναφέρθηκε ότι οι περικοπές ισχύουν για όλους, ώστε να σωθεί η χώρα.

“Όλοι θα πρέπει να συμβάλλουν” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος ρώτησε για το αν η κυβέρνηση βιάστηκε να περικόψει συντάξεις και μισθούς πριν συμμαζέψει το κράτος και για το αν μπορεί να δεσμευτεί χρονικά για το πότε θα αποκατασταθεί η αδικία.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν υπήρχε χρόνος για να μπει τάξη στο κράτος. “Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση ήταν ήδη αργά” είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η αλλαγή είναι ένας αγώνας καθημερινός και κάλεσε τον λαό να συνεχίσει την προσπάθεια. Τόνισε ότι πονάει και η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους και πρόσθεσε ότι όσο πιο γρήγορα συντελεστεί η αλλαγή, τόσο πιο γρήγορα θα αποκατασταθούν οι αδικίες. Ουσιαστικά δεν απάντησε με σαφήνεια στο δεύτερο ερώτημα.

Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος παρατήρησε ότι δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για αποκατάσταση της αδικίας και ρώτησε γιατί δεν γίνεται να ελεγχθεί πιο αποτελεσματικά η σπατάλη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα συμφέροντα που κάνουν προσπάθεια για να διακόψουν την πορεία της χώρας και θέτουν εμπόδια και μίλησε για τις ΔΕΚΟ, το υπέρογκο έλλειμμα και τη σπατάλη.

Αντώνης Σρόιτερ αναφέρθηκε στις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης προς τους φοροφυγάδες και πώς αυτή κατέληξε τελικά στην περαίωση, που έδωσε άφεση αμαρτιών σε όσους δεν πλήρωναν τους φόρους και ρώτησε αν τελικά σκύλος που γαβγίζει δεν δαγκώνει.

Ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε ότι στο εξής γυρίζουμε σελίδα, καθώς είχαμε φτάσει σε ένα σημείο που ο όγκος της φοροδιαφυγής δεν μπορούσε πλέον να ελεγχθεί.

“Από εδώ και πέρα, όποιος δεν συμμορφωθεί θα έχει επιπτώσεις” τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στο εξής όποιος έχει ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του δεν θα έχει τίποτα να φοβηθεί, αλλά και όποιος παρανομεί θα τιμωρείται. Τόνισε ότι θα πρέπει να συμβάλλει και η Δικαιοσύνη με αλλαγή στάσης ως προς το ζήτημα της φοροδιαφυγής και με ταχύτερη απονομή.

Ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε για το βοήθημα που δόθηκε λίγο πριν τις εκλογές και αν αυτό δεν είναι προεκλογική παροχή.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι το έκτακτο επίδομα δεν το ανακοίνωσε τώρα, αλλά είχε αναφερθεί σε αυτό ήδη από τη ΔΕΘ και επομένως η κυβέρνηση εκπληρώνει την υπόσχεσή της να βοηθήσει τους ασθενέστερους, αμέσως μόλις μπορέσει.

Μίλησε στη συνέχεια για το πελατειακό σύστημα και την εξάπλωσή του, λέγοντας πως η κυβέρνηση το αφήνει πίσω της, βοηθώντας τους ανέργους και τους χαμηλόμισθους, αλλά με αξιοκρατικό τρόπο και όχι με ρουσφετολογικές προσλήψεις.

Σία Κοσιώνη, ρώτησε αν υπάρχει η πρόθεση να μικρύνει το κράτος, δηλαδή να καταργηθούν ΔΕΚΟ, να υπάρξουν συγχωνεύσεις και απολύσεις.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε το κράτος ασθενή και σημείωσε ότι στόχος είναι το κράτος να μετατραπεί σε αναπτυξιακό εργαλείο, καθώς στο παρελθόν είχαμε εγκλωβίσει τις δυνάμεις του ελληνικού λαού σε μια αντίληψη εξάρτησης.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν πήγε στη λογική των απολύσεων. “Εδώ ο Κάστρο απολύει στην Κούβα” είπε χαρακτηριστικά και μίλησε για την ανάγκη να αξιοποιηθούν σωστά οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η Σία Κοσιώνη στο δεύτερο ερώτημά της παρατήρησε ότι το σχέδιο για την πράσινη ανάπτυξη δεν είναι σαφές και ζήτησε από τον πρωθυπουργό κάτι πιο συγκεκριμένο για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι το οραματικό (Sic) και έκανε μια αναφορά σε έναν νέο τρόπο οργάνωσης της παραγωγής, που θα μας επιτρέψει με τα προϊόντα μας να γίνουμε ανταγωνιστικοί.

Αναφέρθηκε στην απελευθέρωση επενδύσεων για την πράσινη ανάπτυξη και τόνισε ότι το έργο στην Πτολεμαΐδα (φωτοβολταϊκά), δεν έχει ακυρωθεί, αλλά προχωρά κανονικά.

Πρόσθεσε επίσης ότι προχωρά και το σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια, κάτι που θα προσφέρει και πολλές νέες θέσεις εργασίες.

Προκόπης Δούκας στην προτελευταία ερώτηση, αναφέρθηκε σε δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν ότι οι πολίτες είναι δύσπιστοι απέναντι στον πρωθυπουργό και το μνημόνιο και ρώτησε αν αντίπαλος της κυβέρνησης είναι η αγανάκτηση του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι νιώθει και ο ίδιο οργή για αυτό που βρήκε όταν ανέλαβε και τόνισε ότι δεν θα ρίξει το φταίξιμο μόνο στους προηγούμενους, λέγοντας ότι “όλοι έχουμε τις ευθύνες μας”.

Τόνισε ότι το ζήτημα της διαφθοράς δεν το ανέδειξε η κυβέρνηση, αλλά ήταν κάτι γνωστό σε όλο τον κόσμο και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα θετικά έγιναν μέσα σε λίγους μήνες(Ασφαλιστικό, Καλλικράτης, Αξιοκρατία, Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων).

Ο Προκόπης Δούκας ρώτησε τέλος για το αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη για το δύσκολο εγχείρημα της διάσωσης ή αν υπάρχουν προβλήματα συντονισμού.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε να υπάρξει σύγκριση των 5,5 χρόνων της ΝΔ, με τους 12 μήνες του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι υπήρξαν πολλές δεσμεύσεις που έγιναν πράξη από τη σημερινή κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε λέγοντας ότι ο καθένας θα πρέπει να συμβάλλει στην αλλαγή και η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για να συμμετάσχουν οι πολίτες στη σωτηρία της χώρας.

Κάλεσε τους πολίτες να στείλουν το μήνυμα ότι στηρίζουν τις μεγάλες αλλαγές, ώστε να βγει η χώρα από την επιτήρηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα