Η ‘σκακιέρα’ του Κυπριακού

Η ‘σκακιέρα’ του Κυπριακού
11η Διάσκεψη Ασίας - Ευρώπης στην πρωτεύουσα της Μογγολίας Ουλά Μπατόρ την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Συνεχίζεται ο πυρετός διαβουλεύσεων στη Γενεύη με τις δυο πλευρές τόσο σε ανώτατο επίπεδο όσο και σε εμπειρογνωμόνων να ανταλλάσσουν συνεχώς απόψεις. Κρίσιμα ραντεβού του Νίκου Κοτζιά με Νίκο Αναστασιάδη και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε εξέλιξη είναι ο πυρετός των διεργασιών στη Γενεύη για το Κυπριακό με Νίκο Αναστασιάδη, Μουσταφά Ακιντζί παρουσία του Μπερθ Άιντα και ενός εμπειρογνώμονα – χαρτογράφου από κάθε πλευρά να συναντώνται στις 18.45 για το μείζον ζήτημα της ανταλλαγής των χαρτών.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης “θα γίνει παρουσίαση από πλευράς των διαπραγματευτών των συζητήσεών τους όσον αφορά θέματα διακυβέρνησης και αμέσως μετά θα αρχίσει η συζήτηση στο εδαφικό και η ανταλλαγή χαρτών και ακολούθως θα συνεχίσουμε με όλα τα άλλα θέματα που έχουμε εκκρεμότητες”.

Σε ερώτηση για το αν θα γίνει διαπραγμάτευση επί των χαρτών, ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι “πρώτα θα γίνει συζήτηση επί του εδαφικού και ακολούθως θα κατατεθούν οι χάρτες από κάθε πλευρά, οι οποίοι θα εξεταστούν από τους εμπειρογνώμονες, αν ανταποκρίνονται σε όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στους δύο ηγέτες και ακολούθως θα κρατηθούν από τα ΗΕ.”

Ο κ.Χριστουδουλίδης ρωτήθηκε αν θα υποβληθούν και δεύτεροι χάρτες μετά την πρώτη υποβολή και διευκρίνισε ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί, και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα ποσοστά που έχουν τεθεί (28,2% – 29,2%) «υπάρχουν και οι επιλογές και οι εναλλακτικές για το πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση που θα διαμορφωθεί».

Ο Νίκος Κοτζιάς φτάνει σήμερα αργά το απόγευμα στη Γενεύη με τη συνοδεία του και αναμένεται να έχει τετ α τετ με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για την πορεία των συζητήσεων.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί και με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλουτ Τσαβούσογλου. Αν και όπως τόνιζαν καλά πληροφορημένες πηγές οι διαπραγματεύσεις κινούνται με αργούς ρυθμούς μέχρι τώρα η συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών θεωρείται σημαντική για την στάση που θα κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσον αφορά τις συζητήσεις ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως “σήμερα ξεκίνησε η συζήτηση με κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, έγινε μία ανασκόπηση των μέχρι στιγμής συζητήσεων. Έγινε διάλογος στα θέματα διακυβέρνησης και περιουσιακού. Υπάρχει πρόοδος σε κάποια εκ των θεμάτων, όπως για παράδειγμα στο θέμα της αλλαγής του Συντάγματος. Σε κάποια άλλα θέματα έχουν δοθεί πολύ συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα εργαστούν σήμερα το απόγευμα, έτσι ώστε να δούμε αν μπορούμε να έχουμε περισσότερη πρόοδο.”

Σύμφωνα εν τω μεταξύ με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, πηγές των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι η πολυμερής της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, χωρίς την παρουσία αρχηγών κρατών, επιβεβαιώνοντας οριστικά ότι δε θα μεταβεί στη Γενεύη ο Ερντογάν.

Μάχη επί χαρτών

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ήδη αποφασίσει ποιος θα είναι ο χάρτης τον οποίο θα καταθέσει σε πρώτο στάδιο σε σχέση με το εδαφικό στη διαπραγμάτευση της Γενεύης. Μόρφου και Κυθρέα, βασικά συστατικά του χάρτη αυτού.

Σύμφωνα με το Sigmalive ο χάρτης μεταξύ άλλων προνοεί τα εξής:

Ποσοστό εδάφους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση 28,2%

Ποσοστό ακτογραμμής υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση 50,4%

Ποσοστό ακτογραμμής υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση 49,6%

Μόρφου και παράλια της, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση

Κυθρέα και περιοχή Απ.Βαρνάβα ελληνοκυπριακή διοίκηση

Περιοχή Καρπασίας υπό ειδικό καθεστώς

Περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου αλλά και σημαντικό μέρος της υπόλοιπης Αμμοχώστου υπό ε/κ διοίκηση

Επιστροφή προσφύγων σε αριθμό 91, 000

Ο ελληνοκυπριακός χάρτης δεν αποδέχεται το αίτημα των Τουρκοκύπριων για ύπαρξη ενός αυτοκινητόδρομου που θα χωρίζει τη Μόρφου, με τη μία πλευρά υπό ελληνοκυπριακή και την άλλη υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Γίνεται όμως σεβαστό το αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς για επαφή με τις βάσεις στην περιοχή Αγίου Νικόλα στην επαρχία Αμμοχώστου, καθώς και το αίτημα για Λουρουτζίνα και Πέργαμος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν ο τουρκοκυπριακός αντίστοιχος χάρτης δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, υπάρχει έτοιμη επιστολή διαμαρτυρίας από τον ΠτΔ, ενώ η καθολική εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου φέρεται να είναι ότι πέραν της επιστολής θα πρέπει να αποσυρθεί και ο ελληνοκυπριακός χάρτης. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα