Η στρατηγική της ΝΔ στις προγραμματικές και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής

Η στρατηγική της ΝΔ στις προγραμματικές και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014. ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ Κ.Ο. ΤΗΣ ΝΔ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Η γαλάζια ηγετική ομάδα μετά την ομιλία Τσίπρα εμφανίζεται βεβαία ότι δύσκολα η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί, χαμηλώνει όμως τους τόνους προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι επενδύει σε καταστροφικά σενάρια. Διαβάστε το ρεπορτάζ του news247

Αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα χθες το βράδυ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς έσπευσε στο γραφείο του στη Βουλή, μαζί με τους στενούς του συνεργάτες Δημήτρη Σταμάτη και Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Εκεί έφτασαν στη συνέχεια οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι (Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης), ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο νέος αντιπρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης, ο νέος γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ Κώστας Καραγκούνης, και βουλευτές όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η συζήτηση κράτησε περισσότερο από δύο ώρες και αποφασίστηκε πέραν μίας διαρροής σε λογική συγκρατημένου προβληματισμού να μην εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση, ούτε να κάνει κάποια δήλωση ο κ.Σαμαράς, ο οποίος θα μιλήσει αύριο στη Βουλή, πριν την ψηφοφορία επί των προγραμματικών δηλώσεων. Η γαλάζια ηγεσία πάντως εμφανίζεται βεβαία μετά την ομιλία Τσίπρα ότι η διαπραγμάτευση δύσκολα θα ολοκληρωθεί.

Καθώς όμως έχει διαπιστωθεί πως η θεωρία της αριστερής παρένθεσης έχει κοστίσει πολιτικά στη Ν.Δ, πλέον οι τόνοι χαμηλώνουν, με την ηγεσία να κρατά τα προσχήματα και να πηγαίνει τόσο στη συζήτηση επί των προγραμματικών όσο και στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα προηγηθεί της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής με τη γραμμή “στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια, αλλά δεν αφήνουμε τη χώρα να πάει στα βράχια”.

Έτσι και σήμερα, τα στελέχη της Ν.Δ θα κινηθούν στη Βουλή στη λογική στήριξης της διαπραγμάτευσης, αλλά θέτοντας εν αμφιβόλω τη δυνατότητα επιτυχούς ολοκλήρωσης μετά από όσα είπε χθες ο κ.Τσίπρας. Θα εκφράσουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο ρήξης με τους εταίρους, αλλά θα αποφύγουν την καταστροφολογία, προκειμένου η Ν.Δ να μην κατηγορηθεί ότι επενδύει σε αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Σε επιμέρους ζητήματα όπως η δημόσια διοίκηση θα ασκηθεί βεβαίως σκληρή κριτική, καθώς άλλωστε ο νέος πρώτος τη τάξει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ.Μητσοτάκης θα θελήσει να υπερασπιστεί τη θητεία του στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και επομένως αναμένεται να απαντήσει για όλα τα θέματα, από την αξιολόγηση μέχρι τα πειθαρχικά.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα απαντηθούν οι καταγγελίες Τσίπρα περί παράτασης του προγράμματος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου προκειμένου τα χρονικά περιθώρια να είναι ασφυκτικά για τη νέα κυβέρνηση ή εάν θα σχολιαστεί η ανακοίνωση για εξεταστική επιτροπή με αντικείμενο το πως οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα