Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στην ψήφο εμπιστοσύνης

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στην ψήφο εμπιστοσύνης
Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στους εκπροσώπους της Ελιάς β Δημοκρατικής Παράταξης, την Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) Eurokinissi

Πώς θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η αινιγματική δήλωση Βενιζέλου για τις εκλογές. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Του Γιάννη Πιτταρά

Ως ευκαιρία για να αναδειχθούν εντός του Κοινοβουλίου όσα ζητήματα κατάφερε να περάσει μέσα στο κυβερνητικό έργο τα δυο χρόνια της συμβίωσης με τη ΝΔ θεωρεί ότι αποτελεί η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Είναι ενδεικτικό ότι ενόψει και των τοποθετήσεων από το βήμα της Βουλής των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήδη κάλεσε τα στελέχη του να συμβάλουν με τις εμφανίσεις τους ώστε να αναδειχθούν οι προοδευτικές πολιτικές επιλογές που φέρουν τη σφραγίδα του κόμματος του και συνέβαλαν – όπως εκτιμά – στην στροφή προς την σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών.

Με βάση και τις οδηγίες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και τον σχεδιασμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τα στελέχη που θα πάρουν το λόγο αναμένεται να αναφερθούν διεξοδικά στα θετικά επιτεύγματα της κυβέρνησης κυρίως στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, με αιχμή τα ζητήματα που αφορούν στις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία και στις εφορίες, αλλά και τα κόκκινα δάνεια.

Προφανώς και το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει το έργο της κυβέρνησης, βάζοντας ωστόσο και την παράμετρο της τρόικα, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη σταδιακής αποχώρησης της από την Ελλάδα από την στιγμή που ο βασικός στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος έχει επιτευχθεί.

Σε συνάντηση μάλιστα με τους “πράσινους” υπουργούς ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως ο ίδιος θα παρουσιάσει στη Βουλή το σχέδιο εξόδου από την κρίση και από τα μνημόνια ώστε η Ελλάδα να βρίσκεται μόνο σε καθεστώς εποπτείας από την ΕΕ όπως και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

“Το σχέδιο αυτό δεν θα έχει στίγμα επιστροφής στο παρελθόν,  αλλά σε αυτή τη φάση δεν έχει λήξει η προσπάθεια και ότι τυχόν άστοχες επιλογές μπορεί να γυρίσουν τα πάντα πίσω και να πάνε στράφι όλες οι θυσίες” ήταν τα λόγια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Έτοιμοι για εκλογές το 2016 αλλά και το …2015

Μια αποστροφή του ωστόσο σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών ήρθε να περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα δημιουργώντας σειρά ερμηνειών και φουντώνοντας τη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ο κ. Βενιζέλος σε σύσκεψη με στελέχη που μετέχουν στην διαδικασία σύνθεσης της Δημοκρατικής Παράταξης είπε χαρακτηριστικά ότι «ετοιμάζουμε τα ψηφοδέλτια μας στο πνεύμα αυτών που συγκροτήσαμε για την Ελιά. Είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές του 2016, αλλά να είμαστε έτοιμοι και για το 2015».

Συνεχίζοντας τη συλλογιστική του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τα στελέχη που μετέχουν στο εγχείρημα να είιναι έτοιμοι και για την “άλλη εκδοχή” να χρειαστεί, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του πως αν προκληθούν εκλογές με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, “θα κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι είναι χαμένες για την κυβερνητική πλειοψηφία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα