Η συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου: Τον Μάρτιο στη Βουλή το Σκοπιανό και το σενάριο εκλογών
Τι συμφώνησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος στην τελευταία τους συνάντηση. Γιατί "κλειδώνουν"» οι εκλογές τον Μάιο και γιατί στο Μαξίμου εκτιμούν, ότι εκτός από πλειοψηφία για τη Συμφωνία με τη FYROM μπορεί να υπάρξει και απόρριψη τυχόν πρότασης μομφής από τη Νέα Δημοκρατία που ενδέχεται να ψηφίσει και ο Πάνος Καμμένος.
- 25 Σεπτεμβρίου 2018 07:05
Τον Μάρτιο θα έρθει στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον εγκριθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη FYROM, όπως συμφώνησαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο κατά την τελευταία τους συνάντηση.
Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, άλλωστε, φέρεται αποφασισμένος να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση αμέσως μόλις έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, κάτι που δεν απέκρυψε στην συνομιλία του με τον πρωθυπουργό. Ο Π. Καμμένος μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται να ψηφίσει και τυχόν πρόταση δυσπιστίας εφόσον την καταθέσει η Νέα Δημοκρατία.
Οι εξελίξεις αυτές «κλειδώνουν» την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, που δεν είναι άλλη από την 26η Μαΐου 2019, οπότε θα στηθούν και οι κάλπες για τις ευρωεκλογές και την Αυτοδιοίκηση.
Η μόνη περίπτωση να αλλάξει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης –πέρα από τυχόν απρόοπτες εξελίξεις- είναι να μειωθεί αρκετά η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις, οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας θα κινηθεί προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της τετραετίας, κάτι όμως που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται πιθανό.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν βέβαιη την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την παρούσα Βουλή και μάλιστα με πάνω από 151 ψήφους. Ταυτόχρονα όμως εκτιμούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να παραμείνει και μετά από πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ που θα υπερψηφίσουν και οι ΑΝΕΛ, αφού θεωρούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 151 ψήφοι. Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προστεθούν οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις και πιθανόν η Έλενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ, ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, η Κατερίνα Παπακώστα, ενώ στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να εκδηλωθούν προσεχώς και ένας ή δυο βουλευτές και συνεπώς η πρόταση δυσπιστίας δεν θα περάσει. Όλα αυτά βεβαίως είναι σχέδια επί χάρτου, καθώς υπάρχει ακόμα πολύς χρόνος έως τον Μάιο, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο θέμα της περικοπής ή όχι των συντάξεων. Η κυβέρνηση επιθυμεί να μην υπάρξει περικοπή των συντάξεων σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν προτίθεται να κόψει τις συντάξεις…