Η “τελική μάχη” Μητσοτάκη με την αποχή και ο παράγοντας του καιρού

Διαβάζεται σε 3'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Τις καιρικές προβλέψεις μελετούν στο Μαξίμου, καθώς μαζί με τον υδράργυρο ανεβαίνουν και τα ποσοστά αποχής, από την οποία κινδυνεύει και η ΝΔ. Απόψε η ομιλία Μητσοτάκη στο Σύνταγμα.

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, απόψε στο Σύνταγμα, κλείνει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου και ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για τις ευρωεκλογές της Κυριακής 9ης Ιουνίου.

Στο Μαξίμου και στη Νέα Δημοκρατία μελετούν καθημερινά όλα τα στοιχεία, αλλά και τις καιρικές προβλέψεις. Και αυτό καθώς όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος, τόσο ενδέχεται να ανέβουν και τα ποσοστά της αποχής. 

Η αποχή βέβαια παραδοσιακά θεωρείται ότι βοηθά το πρώτο κόμμα. Ωστόσο εν προκειμένω και η ΝΔ κινδυνεύει από την αποχή παραδοσιακών της ψηφοφόρων, που για διάφορους λόγους είναι απογοητευμένοι.

Το ενδιαφέρον στρέφεται ειδικότερα στους ψηφοφόρους εκείνους, που δεν έχουν “διαβεί τον Ρουβίκωνα” και δεν θα ψήφιζαν Κυριάκο Βελόπουλο, Νίκη ή και Αφροδίτη Λατινοπούλου καθώς δεν τους πηγαίνει η καρδιά να ρίξουν κάτι άλλο από ΝΔ. Αλλά οι οποίοι θα μπορούσαν να επιλέξουν την αποχή ως μία μέθοδο πιο ήπιας έκφρασης διαμαρτυρίας.

Για τους ψηφοφόρους δε μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν έχουν ήδη επιλέξει την επιστολική ψήφο, οι υψηλές θερμοκρασίες που προβλέπονται για την Κυριακή είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας έτσι κι αλλιώς. Ενώ για τους νεότερους η ζέστη μπορεί να τους οδηγήσει στις παραλίες αντί για τις κάλπες.

Σημειωτέον πάντως ότι το τελευταίο εκτιμούν στη ΝΔ ότι αφορά κυρίως ένα απολιτίκ κοινό στο οποίο πρωτίστως στοχεύει πλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Αλλά και η ΝΔ παίρνει πολύ σοβαρά τον κίνδυνο και δικοί της ψηφοφόροι να επιλέξουν την αποχή και σε αυτή την επιλογή να συμβάλλει και ο καιρός.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ.Μητσοτάκης κατά την ομιλία του προχθές στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε την προσέλευση του κόσμου παρά τις υψηλές θερμοκρασίες. “Είμαστε κόμμα παντός καιρού” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τους νεοδημοκράτες για την παρουσία τους και εκτιμώντας ότι αυτό αποτελούσε και ένα μήνυμα λίγο πριν τις κάλπες.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη κατά της αποχής και της ψήφου διαμαρτυρίας

Ο πρωθυπουργός ζήτησε και από τη Θεσσαλονίκη, όπως σε όλες του τις ομιλίες και όπως αναμένεται να πράξει απόψε και στην Αθήνα, από τους πολίτες να ξορκίσουν την αποχή και να δουν τη μεγάλη εικόνα. Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη είναι “όχι” στον εφησυχασμό, “όχι” στην εύκολη και ανέξοδη γκρίνια. 

Όσα πετύχαμε είναι πολλά και σημαντικά για παιχτούν στα ζάρια όπως θέλουν οι αντίπαλοι μας στις ευρωεκλογές”, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός στην τελευταία του ομιλία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει άλλωστε υπογραμμίσει πολλάκις την κρισιμότητα αυτών των ευρωεκλογών, τόσο για την επόμενη ημέρα στην ΕΕ, όσο και για την εσωτερική πολιτική σταθερότητα.

Παρά τις δημοσκοπικές εκτιμήσεις για ιστορικό ρεκόρ αποχής στις ευρωεκλογές πάντως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι ο στόχος του 33% είναι εφικτός. Τον πήχη αυτό έχει θέσει ως γνωστόν ο πρωθυπουργός με βάση το ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019.

Στην πράξη, εφόσον η ΝΔ έχει πάνω από 30% και επικαλούμενη ότι πρέπει κανείς να συγκρίνει ευρωεκλογές με ευρωεκλογές και όχι ευρωεκλογές με εθνικές εκλογές, θα θεωρήσει ότι έλαβε ένα νέο μήνυμα πολιτικής στήριξης από τους ψηφοφόρους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα