Η Τουρκία φλερτάρει την Αλβανία και η Αθήνα μπαίνει στη μέση
Ο Κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα τη Χειμάρρα και ο Ν.Δένδιας είχε χθες επαφές με τον Αλβανό ομόλογο του, ενώ τα Τίρανα αγοράζουν τουρκικά drones.
- 22 Δεκεμβρίου 2022 06:15
Τον Απρίλιο του 2009, ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επισκέφθηκε τα Τίρανα και παρέστη, μαζί με τον τότε ομόλογο του Σαλί Μπερίσα, στην υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, από τους τότε υπουργούς Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη και Λουλζίμ Μπάσα.
Η συμφωνία αυτή όμως ουδέποτε εφαρμόστηκε καθώς ο σημερινός πρωθυπουργός της Αλβανίας και επικεφαλής του τότε αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Και μάλιστα σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μπερίσα στο Euractiv, η Τουρκία είχε κάνει μία “ισχυρή παρέμβαση” μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας- Αλβανίας.
Ο Έντι Ράμα έγινε πρωθυπουργός της Αλβανίας το 2013 και το 2015 ξεκίνησε να συζητά με την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Οι συζητήσεις άρχισαν ξανά μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019 και τον Οκτώβριο του 2020 Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν να παραπέμψουν το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Εν τω μεταξύ η Τουρκία συνέχισε την προσπάθεια άσκησης επιρροής στην Αλβανία μέσω επενδύσεων και ανθρωπιστικών δράσεων. Χθες μάλιστα ανακοινώθηκε ότι υπεγράφη σύμβαση για την εξαγωγή τουρκικών drones BayraktarTB2 στην Αλβανία.
Αλλά η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θέλει να ενταχθεί και η Αλβανία, όπως υπενθύμισε με νόημα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στη γειτονική χώρα.
“Η Αλβανία έχει κάνει μια βασική επιλογή. Η επιλογή της είναι να καταστεί μέλος της ΕΕ. Να κάνει αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να τοποθετηθεί στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και εμείς οι Έλληνες εκεί πιστεύουμε ότι ανήκει. Όμως αυτό συνεπάγεται και μια σειρά από παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές, τις οποίες η αλβανική πλευρά πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να υπηρετούν το βασικό της αφήγημα”, δήλωσε ειδικότερα ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:
“Και να ξεκαθαρίσω και κάτι άλλο. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθεαυτή. Ούτε έχει κανένα ζήτημα με το να συνεργάζονται με την Τουρκία. Αλλά όμως έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως και με κάθε αναθεωρητισμό. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παράμετρος πρέπει αφενός μεν να υπηρετεί την Ευρωπαϊκή ιδέα, αφετέρου να μην επιτρέπει την εκδήλωση αναθεωρητισμών στην περιοχή.”
Ο κ. Δένδιας συζήτησε με την Αλβανή ομόλογο του, Όλτα Τζάτσκα, την επιτάχυνση του διαλόγου στη βάση της υφιστάμενης πολιτικής συμφωνίας, ώστε οι δύο χώρες να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει την κατάθεση συνυποσχετικού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε φυσικά και τα θέματα της ελληνικής ομογένειας. Σήμερα άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει τελικά την επίσκεψη στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου και αναβλήθηκε, επισήμως λόγω καιρικών συνθηκών. Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα συνοδεύεται από τον Πύρρο Δήμα, σύμφωνα δε με τα αλβανικά ΜΜΕ, αναμένεται σε ορισμένες από τις συναντήσεις να συνοδεύεται από τον Ράμα.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι την προηγούμενη φορά που ο κ.Μητσοτάκης είχε βρεθεί στην Αλβανία με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων, ο Ράμα έφερνε την ελληνική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση με τη δήλωση: “Η Ελλάδα εξαπάτησε για να ενταχθεί στην ΕΕ, η Αλβανία δεν θα το κάνει”, αν και στη συνέχεια ζήτησε συγνώμη από τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις