Η Τουρκία προκαλεί με το βλέμμα στο Καστελόριζο, η Ελλάδα κρατά χαμηλούς τόνους 

Η Τουρκία προκαλεί με το βλέμμα στο Καστελόριζο, η Ελλάδα κρατά χαμηλούς τόνους 
Καστελόριζο Eurokinissi

Μία εβδομάδα πριν τις διερευνητικές επαφές, ο Τσαβούσογλου επιδόθηκε σε νέες απειλές παρουσία μάλιστα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών. Η (μη) αντίδραση της Αθήνας 

Τις διερευνητικές επαφές ναρκοθετεί μία εβδομάδα πριν την έναρξη τους η Τουρκία με νέες προκλήσεις, με την Αθήνα να κρατά χαμηλούς τόνους και να μην αντιδρά, θέλοντας να αποφύγει την ευθύνη για ένα ενδεχόμενο -και όπως εξελίσσονται τα πράγματα πολύ πιθανό- ναυάγιο των συζητήσεων “με το καλημέρα”.

Στην Αθήνα εκτιμούν άλλωστε ότι η Τουρκία παίζει ήδη ένα blame game, παριστάνοντας ότι εκείνη επιθυμεί το διάλογο, αλλά η Ελλάδα όχι, καθώς και ότι η γειτονική χώρα ταυτόχρονα επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι και άλλα θέματα, πέραν του μόνου αντικειμένου συζήτησης που αναγνωρίζει η ελληνική πλευρά δηλαδή της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αλγεινή εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος παρόλα αυτά είδε “παράθυρο για διπλωματική λύση”. Και δεν έκρυψε ότι η Γερμανία δεν θα επιθυμούσε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, όπως για παράδειγμα την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας- ΕΕ, ούτε στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, για την οποία έχουν αναβληθεί οι αποφάσεις.

Εφόσον άλλωστε οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας συνεχίζονται μέχρι τότε, θα βάλουν φρένο στη συζήτηση για κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Άγκυρας, κάτι που δεν θέλουν βέβαια κράτη- μέλη όπως η Γερμανία, αλλά και η Ιταλία και η Ισπανία. Και δεν είναι τυχαίο ότι με τις ΗΠΑ να επιλέγουν με την ανάληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν την οδό των κυρώσεων στην Τουρκία για τους S- 400, η Άγκυρα να αναζητά προστασία κάτω από τη γερμανική “ομπρέλα” για άλλη μία φορά.

Το γεγονός δε ότι ο Τσαβούσογλου για άλλη μία φορά έβαλε στο στόχαστρο τα κυριαρχικά δικαιώματα του Καστελόριζου, έδωσε μία πρόγευση από το που θα εστιάσει η τουρκική πλευρά κατά τις διερευνητικές επαφές.

Το Καστελόριζο εξάλλου είναι που εμποδίζει την τουρκική “έξοδο” στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες εστιάζουν στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο Τσαβούσογλου άνοιξε επίσης μία εβδομάδα πριν τις διερευνητικές θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, παρότι η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι αποκλειστικό θέμα των άτυπων συζητήσεων είναι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Και όπως ξεκαθάρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, μόνο εάν υπάρξει σημείο σύγκλισης για αυτό το ένα και μοναδικό θέμα διαπραγμάτευσης, θα εξετασθεί το ενδεχόμενο και συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα αποδεχθεί να ανοίξει η ατζέντα των διερευνητικών επαφών, επικαλούμενη και τη σχετική αναφορά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο δρόμος των διερευνητικών όμως είναι γεμάτος παγίδες.

“Υποδεχόμαστε αυτήν την έναρξη των επαφών μετά από αρκετά χρόνια αφενός με τη σιγουριά του Διεθνούς Δικαίου αφετέρου με την ασφάλεια της άμυνάς μας, και γνωρίζοντας καλά τα επιχειρήματά μας για το μοναδικό θέμα που φέρνει ουσιαστικά μεγάλες εντάσεις στη σχέση μας με τη γείτονα χώρα, τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και σε Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με ελπίδες που δοκιμάζονται στο ρεαλισμό αλλά και χωρίς ψευδαισθήσεις που πέφτουν στο κενό”, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.

Σημειωτέον ότι αύριο Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς στα 12 ναυτικά μίλια και αναμένεται να καλέσει την Τουρκία να λύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα βάσει του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα