Ιδεολογική αντιπαράθεση με Τσίπρα και εσωκομματικά μηνύματα Μεϊμαράκη
“Δε στηρίζουμε την κυβέρνηση, στηρίζουμε την παραμονή στο ευρώ” ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ πριν την ψηφοφορία, διαχωρίζοντας τη θέση της κεντροδεξιάς από το ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα και στις εσωτερικές διεργασίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Vid)
- 23 Ιουλίου 2015 01:18
Σε ιδεολογική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία εμπεριείχε και εσωκομματικά μηνύματα εν όψει των εσωτερικών διεργασιών στην αξιωματική αντιπολίτευση, εξελίχθηκε η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη πριν την ψηφοφορία για το δεύτερο νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα.
Ο κ.Μεϊμαράκης υπενθύμισε ότι μετά την ψήφιση του πρώτου νομοσχεδίου υπήρξαν δύο θετικά αποτελέσματα: Πρώτον έγινε εκταμίευση 7 δισ συμπεραίνοντας (και για να τα ακούνε όσοι αντιδρούν στη στήριξη της συμφωνίας από τη ΝΔ) “άρα σωστά ψηφίσαμε, απομακρύνθηκε ο κίνδυνος άμεσης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ με τα χρήματα που μας έστειλαν οι πραξικοπηματίες και οι εκβιαστές”. Δεύτερον άνοιξαν οι τράπεζες έστω και με περιορισμούς.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι ήταν μεγάλη η συμβολή της ΝΔ σε αυτό, αλλά πρόσθεσε ότι “οι κίνδυνοι που δημιουργήθηκαν κυρίως τους τελευταίους έξι μήνες, που έφτασαν στο κόκκινο με το δημοψήφισμα, οι κίνδυνοι χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ δεν εξαφανίστηκαν”.
Σημείωσε επίσης ότι “Τα στοιχεία μίας κακής συμφωνίας μπορούν να μας κρατήσουν στο πλαίσιο του ευρώ και να επαναδιαπραγματευθούμε ξανά”, εξηγώντας προς πάσα κατεύθυνση ότι “Για αυτό η Ν.Δ συμφωνεί σε ένα εθνικό σκοπό. Δεν ψηφίζουμε τα μέτρα, δε στηρίζουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζουμε την παραμονή της πατρίδας στο ευρώ” .
Την ώρα που οι σχέσεις του κ.Μεϊμαράκη με τον Αντώνη Σαμαρά είναι τεταμένες μετά τη συνέντευξη του πρώτου στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Ν.Δ κάλεσε τον πρωθυπουργό να τολμήσει να αναγνωρίσει όσα θετικά είχε πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά και να χτίσει πάνω σε αυτή την παρακαταθήκη.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ είχε ένα διάλογο με τον πρωθυπουργό περί νέου στην πολιτική. “Επειδή αναφέρεστε σε πρόοδο και συντήρηση στην Ευρώπη και στη χώρα. Να σας πω, τελικά πρόοδος τι είναι; Είναι κατι το καινούριο μονο; Ή κάτι καινούριο που είναι και σωστό; Και τι σημαίνει ότι απορρίπτουμε όλα τα παλιά; Τις παραδόσεις μας; Εμείς πιστεύουμε ότι πρόοδος σημαίνει να κρατήσουμε απο το παρελθόν τα θετικά και εκεί να χτίσουμε”.
Είπε επίσης στον κ.Τσίπρα, έχοντας υπόψη και τις αντιδράσεις μερίδας στελεχών της Ν.Δ στη στρατηγική στήριξης της συμφωνίας: “Ενώ ζητάτατε να συνεννοούμαστε, να ψηφίσουμε, από την άλλη μας συμπεριφέρεστε με τέτοιο τρόπο που είναι σαν να λέτε ότι είμαστε ανόητοι που τα στηρίζουμε”, τονίζοντας: “Δεν είμαστε ανόητοι γιατί στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας”.
Επανέλαβε επίσης κάτι που είχε δηλώσει στην ΕΡΤ προκαλώντας ενόχληση στο σαμαρικό (και όχι μονον) στρατόπεδο: “Η ΝΔ κοιτάει το μέλλον, επιλέγει το μεσαίο δρόμο, χωρίς ακρότητες, χωρίς κραυγές, με διάλογο και συνεννόηση”.
Αυτή τη φορά μάλιστα εξειδίκευσε το μεσαίο δρόμο ως “το δρόμο του κοινωνικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου” χρησιμοποιώντας ένα όρο που είχε λανσάρει ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος.
“Το νέο και το παλιό δεν κρίνεται ηλικιακά” είπε επίσης ο κ.Μεϊμαράκης στον κ.Τσιπρα “Ειναι ευτύχημα που είστε νέος και μπράβο σας, αλλά να σας πω ότι ο παλιός είναι και λίγο αλλιώς. Να ακουσετε και λίγο τους παλαιότερους που κι αυτοί έχουν ψηθει στο αμόνι των διαπραγματεύσεων”, συνέχισε και κατέληξε: “Το νέο λοιπόν συγκρούεται πάντα με το παλιό, το νέο υπάρχει και στο φιλελεύθερο και στον αριστερό χώρο, διότι η ζωή εξελίσσεται και πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα αλλά ο ελληνικός λαός δεν έχει άλλα χρήματα να πληρώνει πειράματα”.