Iδεολογική σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών και για την υγεία, μέσω του Ραδιοφώνου 24/7

Iδεολογική σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών και για την υγεία, μέσω του Ραδιοφώνου 24/7
Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις». Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017 (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Βολές Τσίπρα κατά του Ιασ. Φωτήλα της ΝΔ που τάχθηκε στο Ραδιόφωνο 24/7 υπέρ της διοχέτευσης των ασθενών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια ενώ ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε το δημοσιονομικό κόστος της μεταρρύθμισης. Νέα κόντρα για την επιλογή των σημαιοφόρων του Δημοτικού.

Ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα, όπως συνέβη και στην πρόσφατη αντιπαράθεση για την Παιδεία, χαρακτήρισε την κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τον πρωθυπουργό να υπερασπίζεται ρυθμίσεις υπέρ της καθολικής πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για αλόγιστη επιβάρυνση των πολιτών από άχρηστες δομές.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εμβληματική» τη μεταρρύθμιση που προωθεί το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια  υγεία σημειώνοντας ότι ουσιαστικά συμπληρώνεται η «κορυφαία μεταρρύθμιση» της δεκαετίας του 80′ για το ΕΣΥ. Σημείωσε, μάλιστα, ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου δημιουργούνται νέες δομές που αποκαθιστούν ένα κενό δεκαετιών στην αρχιτεκτονική του δημόσιου συστήματος υγείας. Καταλόγισε δε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι όχι μόνο δεν έκαναν κάτι αντίστοιχο αλλά αντιμετώπισαν συνειδητά την οικονομική κρίση ως ευκαιρία για να εξυπηρετήσουν  συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας.

Σε επίρρωση του ισχυρισμού του ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε δηλώσεις του αναπληρωτή τομεάρχη υγείας της ΝΔ, Ιάσωνα Φωτήλα, στο Ραδιόφωνο 24/7, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διοχέτευσης των ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές για να «αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία». «Είσαστε το κόμμα εκείνο που σήμερα υπηρετεί με σαφήνεια και με σταθερότητα τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της παιδείας, στον χώρο της υγείας, στον χώρο της κοινωνικής πρόνοιας. Εμείς έχουμε μια άλλη αντίληψη. Έχουμε την αντίληψη της ισότητας, της δικαιοσύνης, της καθολικότητας» τόνισε στη ΝΔ ο κ. Τσίπρας συνδέοντας ουσιαστικά τη συζήτηση για την Υγεία με την πρόσφατη αντιπαράθεση στη Βουλή για την ανώτατη εκπαίδευση.

Μητσοτάκης: ενεργείτε χωρίς αίσθηση δημοσιονομικής ευθύνης

Στην αντίπερα όχθη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ενεργεί «χωρίς καμία αίσθηση δημοσιονομικής ευθύνης» και «βαφτίζει μεταρρύθμιση την αλόγιστη επιβάρυνση των πολιτών». «Σε όλες τις χώρες είναι άλλο το κρατικό και άλλο το δημόσιο. Μπορεί και ο ιδιωτικός τομέας να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες αρκεί να υπάρχει έλεγχος των δαπανών και του κόστους» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε, όμως, στον πρωθυπουργό και ότι «διχάζει» την κοινωνία με «την εμμονή του να φέρνει σε αντιπαράθεση τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα». Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η εξυπηρέτηση της εκλογικής πελατείας του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας «πολλές νέες προσλήψεις σε αχρείαστες δομές». «Οι εκλογικές πελατείες έχουν πεθάνει και ο διχασμός δεν αποτελεί λύση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Γεννηματά: πουκάμισο αδειανό το νομοσχέδιο για την Υγεία

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις «άδειο πουκάμισο» δίχως διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό ότι έφερε το νομοσχέδιο στη Βουλή για «επικοινωνιακούς» και «προπαγανδιστικούς» λόγους ενόψει της ΔΕΘ. Ταυτόχρονα καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μετατρέψει τον ΕΟΠΥΥ «από αξιολογητή και αγοραστή ποιοτικών υπηρεσιών, σε λογιστή της κυβέρνησης και τυφλό εκτελεστή των εντολών της».

Νέα αντιπαράθεση για σημαιοφόρους του Δημοτικού – αριστεία.

Ο πρωθυπουργός απάντησε, όμως, και στις επικρίσεις της ΝΔ για την επιλογή των σημαιοφόρων του Δημοτικού όχι βάσει βαθμολογίας αλλά με κλήρωση. Καταλόγισε, μάλιστα, στα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «γίνονται σημαιοφόροι του λαϊκισμού» και υπογράμμισε ότι η αριστεία δεν έχει σχέση με το αν τα παιδάκια του δημοτικού θα κρατάνε ή όχι τη σημαία ανάλογα με τον βαθμό. Ο Κ. Τσιπρας σχολίασε μάλιστα ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ομνύουν μεν στην αριστεία αλλά είχαν αφήσει τα σχολεία χωρίς καθηγητές και με φωτοτυπίες αντί για βιβλία.

Στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με αυτή την απόφαση συνεχίζει να ασχημονεί και να προσβάλει την ελληνική κοινωνία. «Δεν πάτε μόνο πίσω τη χώρα αλλά την πάτε στο πουθενά» είπε στην κυβέρνηση και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ενοχλείται από τους καλούς μαθητές. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε, μάλιστα, τους ΑΝΕΛ να πάρουν θέση για τη σημαία. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε και την πολιτική και κοινωνική αναταραχή που επικρατεί στην Βενεζουέλα κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα». Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  ότι δεν καταδικάζει τα όσα γίνονται αυτές τις μέρες στη Βενεζουέλα φοβούμενη αποκαλύψεις για τις «συνεννοήσεις» που είχε κάνει με το Καράκας «ζητώντας υποστήριξη για να βγούμε από την ευρωζώνη».

Στο θέμα της επιλογής των σημαιοφόρων αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος τόνισε ότι οι αναφορές περί «αριστείας» φτάνουν στα όρια του γκροτέσκου. Καταλόγισε μάλιστα στη ΝΔ ότι αναφέρεται «ψευδεπίγραφα» στην αριστεία για να κρύψει ότι στην πραγματικότητα εκπροσωπεί τους «λίγους».

Βούτσης σε Μητσοτάκη: προπαγάνδα τα περί κακής νομοθέτησης

Ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε, όμως, και σε όσα του καταλόγισε ο πρόεδρος της ΝΔ περί «κακής νομοθέτησης» στη Βουλή λόγω της ψήφισης πολυάριθμων τροπολογιών. Ο κ. Βούτσης κατέθεσε επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι επί της προεδρίας του ψηφίστηκαν πολύ λιγότερες τροπολογίες ανά νομοσχέδιο και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου σε σύγκριση με την περίοδο που ήταν διακυβέρνηση η ΝΔ. «Η προπαγάνδα περί κακής νομοθέτησης είναι εκτός τόπου και χρόνου» κατήγγειλε ο κ. Βούτσης και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κατετάγη αυτή τη χρονιά στην 4η καλύτερη θέση σε σχέση με ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα