Ιδιωτικά πανεπιστήμια: “Όχι” από την αριστερά στην κυβερνητική καταστολή
Διαβάζεται σε 5'Δ. Κουτσούμπας: Κλήσεις σε ανάκριση φοιτητών και καθηγητών. Κ. Καρπόζηλος: Ενέργειες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Δ. Καλαματιανός: Με αυταρχισμό και καταστολή δεν επιλύονται αυτά τα θέματα.
- 29 Ιανουαρίου 2024 09:50
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκαλεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει έναν ισχυρό κατασταλτικό μηχανισμό απέναντι στο κύμα αντίθεσης στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που καταγράφεται στον χώρο της παιδείας.
Τα κόμματα τις αριστεράς μιλούν για συκοφάντηση των φοιτητών μέσω των ΜΜΕ αλλά και την χρήση μεθόδων «άλλων εποχών» είτε αυτές αφορούν αστυνομικές παρεμβάσεις, είτε την χρήση της τηλε-εκπαίδευσης, είτε την αξιοποίηση «πρόθυμων» πρυτανικών αρχών και άσκηση πιέσεων στις «απρόθυμες».
Ιδίως μάλιστα μετά την εισαγγελική παραγγελία που ζητά να διερευνηθούν πρόσωπα που μετέχουν σε φοιτητικές καταλήψεις καθώς και πρυτανικές αρχές που δεν παίρνουν μέτρα για την αποτροπή τους.
Αυτά ενώ σήμερα συνεδριάζουν εκτάκτως οι πρυτανικές αρχές μετά από πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η τρέχουσα εξεταστική.
Οι δηλώσεις Γεωργιάδη
Χαρακτηριστικές των προθέσεων της κυβέρνησης ήταν οι απόψεις που εξέφρασε προ ημερών ο υπουργός Εργασίας και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης.
Δίνοντας σαφή πολιτική διάσταση στην προώθηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανέφερε μεταξυ άλλων πως «με το νόμο αυτό κάπου τελειώνει το τελευταίο άπαρτο κάστρο της άκρας Αριστεράς, στην Ελλάδα. Δεν τους έχει μείνει άλλο».
Παράλληλα ακολούθησε την ίδια τακτική που χρησιμοποίησε στις …δημοτικές εκλογές απειλώντας πως για όσες πρυτανικές αρχές δεν μετάσχουν στον κυβερνητικό κατασταλτικό μηχανισμό πρέπει να υπάρξει περικοπή κονδυλίων.
Όπως ανέφερε ««πιστεύω ότι όταν κάποιος πρύτανης διαφωνήσει με την ηλεκτρονική διαδικασία των εξετάσεων των μαθημάτων και ταυτόχρονα αμυνθεί στο να φέρει την αστυνομία στο πανεπιστήμιο για να αντιμετωπιστεί η κατάληψη, εκεί θα μπορούσε το υπουργείο Παιδείας να διερευνήσει άλλους τρόπους διαχείρισης, όπως είναι το θέμα της χρηματοδότησης στο πανεπιστήμιο».
Οι αντιδράσεις
Όπως προαναφέραμε οι συνθήκες που διαμορφώνονται προκαλούν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Με κύριους φορείς το ΚΚΕ και την Νέα Αριστερά που εξαρχής έχουν εκφράσει την πλήρη στήριξή τους στις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και η ηγεσία του δεν έχει ανάγει το θέμα σε βασική αντιπολιτευτική αιχμή, πολλά στελέχη του όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας έχουν λάβει κατηγορηματικά αντίθετη θέση στην δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Το ΚΚΕ
Χθες ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε ομιλία στην Φωκίδα έκανε λόγο για εισαγγελική παρέμβαση με στόχο ανακρίσεις φοιτητών και καθηγητών στα Πανεπιστήμια.
Όπως ανέφερε «αυτές τις μέρες, οι φοιτητές και οι μαθητές μας, δίνουν κι αυτοί μέσα από τους συλλόγους τους και τις συντονιστικές επιτροπές τους, έναν πολύ σημαντικό αγώνα ενάντια στη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Διεκδικούν σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Παιδεία, παλεύουν για πτυχία και σπουδές με αξία, δουλειά με δικαιώματα. Γιατί, όπως βλέπετε, έχουν κι αυτοί απέναντί τους θεούς και δαίμονες. Όλοι οι παπαγάλοι του συστήματος έχουν πάρει θέση για να συκοφαντήσουν τον αγώνα τους».
Τόνισε μάλιστα πως πρέπει να υπάρξει στήριξη «μετά την εισαγγελική παραγγελία για κλήσεις σε ανάκριση φοιτητών και καθηγητών για τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση ήδη φαίνεται να χάνει την ψυχραιμία της μπροστά στο ορμητικό νεολαιίστικο ποτάμι».
Η Νέα Αριστερά
Έντονη αντίδραση και από την Νέα Αριστερά με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Κωστή Καρπόζηλο να μιλά για πρακτικές που «παραπέμπουν σε άλλες εποχές». Όπως σημειώνει «η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της. Οφείλει να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία αν υπάρχει έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας προς τις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με τις οποίες ζητά από αυτές να παρέμβουν για την «αποτροπή» και εν συνεχεία την «καταστολή» των καταλήψεων.
Πρόκειται για μια πρωτοφανή κλήσεις ενέργεια που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Στις εποχές που το κράτος αντιμετώπιζε τις πρυτανικές αρχές ως υποχείριά του και απαιτούσε τη συνεργασία τους για τον έλεγχο και την τιμωρία των φοιτητών και φοιτητριών που αγωνίζονταν.
Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να σταματήσει να επενδύει στην ένταση και στην ποινικοποίηση της φοιητητικής διαμαρτυρίας». Παράλληλα ο Κωστής Καρπόζηλος διαπιστώνει πως «η κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά. Κυβερνητικά στελέχη τοποθετούνται δημόσια παρουσιάζοντας τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αντιδρούν ως «εσωτερικούς εχθρούς».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Στην κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη του κλίματος έντασης ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Διονύσης Καλαματιανός «το βασικό ερώτημα είναι, γιατί οι φοιτητές, η εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα αντιδρούν και διαμαρτύρονται; Προφανώς το κάνουν, επειδή η κυβέρνηση προκαλεί με την πρόθεσή της να προχωρήσει στην αντισυνταγματική ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη Χώρα. Εμείς διαρκώς υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται διάλογος για το πώς θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Αντίθετα, με αυταρχισμό και καταστολή δεν επιλύονται αυτά τα θέματα».
Σημείωσε πως απαιτείται «σοβαρή συζήτηση πρέπει να είναι για το πώς θα ενισχυθεί και θα γίνει καλύτερο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, που παρά την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη στελέχωσης, έχει προσφέρει πάρα πολλά, ευρισκόμενο μάλιστα πολύ ψηλά στις διεθνείς αξιολογήσεις. Ειδικά για την υποχρηματοδότηση, αποκαλυπτικό είναι το γεγονός πως ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ποσό δημόσιας χρηματοδότησης που αναλογεί ανά φοιτητή είναι στα 11.000 ευρώ, ενώ στη Χώρα μας το ποσό αυτό είναι μόλις 2.500 ευρώ. Αντίστοιχα, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι 1 καθηγητής ανά 13 φοιτητές, ενώ στη Χώρα μας είναι 1 καθηγητής ανά 50 φοιτητές».