Ιδιωτικό χρέος, ψηφιακή μετάβαση, πρόσβαση σε χρηματοδότηση – Οι “νάρκες” των νέων ανισοτήτων

Ιδιωτικό χρέος, ψηφιακή μετάβαση, πρόσβαση σε χρηματοδότηση – Οι “νάρκες” των νέων ανισοτήτων
Παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα Eurokinissi

Στη στήριξη των ΜμΕ αλλά και τη διαχείριση των χρεών στάθηκαν οι ομιλητές κατά τη διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο «Οικονομία - Ανάπτυξη - Κοινωνική Συνοχή - Ο Δρόμος της Επανεκκίνησης» κατά την οποία παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα το σχέδιο για την επόμενη μέρας μετά την πανδημία.

Λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με έμφαση στη διαχείριση χρεών αλλά και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξης των ΜμΕ και ειδικά της ψηφιακής μετάβασης των μικρών επιχειρήσεων πρότειναν ο καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ Δημήτρης Αυγητίδης, ο καθηγητή Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας, η ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ, πρώην υπουργός, Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηριών και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου που μετείχαν χτες στην παρουσίαση του προγράμματος επανεκκίνησης της οικονομίας που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Καββαθάς: Σε ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση οι επιχειρήσεις στη χώρα

Σύμφωνα με τη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα του ιδιωτικού χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς επισημαίνοντας ότι το 99,6% των επιχειρήσεων της χώρας (μικρομεσαία, μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση) βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση.

Παράλληλα, επικαλούμενος την τελευταία εξαμηνιαία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, είπε ότι το 79% των επιχειρήσεων παρουσιάζει μείωση του κύκλου εργασιών, τονίζοντας ότι φαίνεται πολύ έντονα η έλλειψη ρευστότητας

Ακόμη τόνισε ότι ο σημερινός Πτωχευτικός Κώδικας «ψευδεπίγραφα αναφέρεται ως δεύτερη ευκαιρία».

Κατσέλη: Βραδυφλεγής βόμβα το ιδιωτικό χρέος

Στο ζήτημα του χρέους, έκανε ιδιαίτερη αναφορά η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη τονίζοντας ότι το ιδιωτικό χρέος αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

Η ίδια υπογράμμισε τις πολιτικές προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  • ανάδειξη των δύσκολων επιλογών και προβλημάτων και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους, όπως είναι π.χ. η Δικαιοσύνη. «Μιλάμε για μια ανεξάρτητη ή ανεξέλεγκτη Δικαιοσύνη;» είπε η Λ. Κατσέλη.
  • χάραξη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τα εφαρμοζόμενα μέτρα.
  • διαχείριση των εξωθεσμικών πιέσεων. «Τέτοιοι εξωθεσμικοί παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο σε ρυθμίσεις χρεών» παρατήρησε με νόημα η ομιλήτρια.
  • σχυροποίηση της εποπτείας και της ρύθμισης του τραπεζικού συστήματος.
  • παρακολούθηση των μέτρων.
  • αξιοποιηθούν τα στελέχη που είναι κατάλληλα για κάθε έργο.
  • διαχείριση των μέσων μαζικής ενημέρωσης έτσι ώστε τα μέτρα να μπορούν να γίνουν κατανοητά.

Μίχαλος Πολύ σημαντική η πρόταση για διαγραφή ιδιωτικού χρέους

Μήνυμα προς τον Κυρ. Μητσοτάκη έστειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής  Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σχολιάζοντας πως πάγια θέση του επιμελητηριακού θεσμού είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν την κοινοβουλευτική περίοδο.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το συστημικό τραπεζικό σύστημα, «δεν έχει αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», καθώς από τις 850.000 επιχειρήσεις μόνο οι 15.000 – 20.000 έχουν άμεση πρόσβαση στη ρευστότητα.

Χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή ιδιωτικού χρέους.

Αυγητίδης: Ανεπαρκές το θεσμικό πλαίσιο του πτωχευτικού δικαίου

Στην ανάγκη για κοινωνικά δίκαιο και σύγχρονο πλαίσιο αντιμετώπισης της φερεγγυότητας αναφέρθηκε ο καθηγητής Εμπορικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ Δημήτρης Αυγητίδης, προτείνοντας την επαναφορά των ρυθμίσεων του προηγούμενου Πτωχευτικού Κώδικα, χρηστή ρύθμιση για τα φυσικά πρόσωπα με πρόνοια για την προστασία για την πρώτη κατοικία και αντιμετώπιση των χρεών της πανδημίας με τις αναστολές.

«Το θεσμικό πλαίσιο του πτωχευτικού δικαίου που ισχύει, δεν είναι επαρκές για την προστασία των επιχειρήσεων από τον κίνδυνο πτώχευσης», υπογράμμισε ο ίδιος.

Χατζηθεοδοσίου: Ο πτωχευτικός κώδικας θα οδηγήσει σε νέα μεγάλη φτωχοποίηση

«Ή ανοίξτε μας ή στηρίξτε μας» είπε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή η μικρομεσαία επιχείρηση ξέρει ότι, αν δεν είναι ανοιχτή για να δώσει τη μάχη, το όποιο επίδομα δεν της αρκεί».

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε με τη σειρά του στο πτωχευτικό, λέγοντας ότι «ενώ θα έπρεπε να είναι εργαλείο για την εξυγίανση, θα οδηγήσει σε μία νέα μεγάλη φτωχοποίηση».

Ακόμη υποστήριξε ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης της κυβέρνησης, σε ότι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα πρέπει να επανασχεδιαστεί.

Αυγουλέας: Το σοκ που προκάλεσε η πανδημία δεν κατανεμήθηκε ισομερώς

Το «σοκ που προκάλεσε η πανδημία σε ζήτηση, σε εφοδιαστικές αλυσίδες και σε απασχόληση δεν κατανεμήθηκε ισομερώς». «Υπήρξαν αυξημένα κέρδη επιχειρήσεων, και ειδικά του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίες φορολογούνται στην Ιρλανδία. Οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να ανταποκριθούν στο καινούργιο ψηφιακό περιβάλλον ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας της ανισότητας», τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας

Ο ίδιος συμφωνώντας με τα προτεινόμενα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε θετική την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων και την πρόταση δημιουργίας ανεξάρτητης δικαιοδοτικής και ρυθμιστικής αρχής για την διαχείριση των δανείων.

«Δεν χρειάζεται μόνο κεφάλαιο κίνησης, αλλά και δημιουργία χρηματοπιστωτικών προϋποθέσεων για ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή» τόνισε ο ίδιος.

Επίσης ο Αιμίλιος Αυγουλέας μιλώντας χτες στο «Κόκκινο» και τον Νίκο Ξυδάκη παρουσίασε την πρόταση του για την εξαγορά του δημόσιου χρέους της πανδημίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και την μετατροπή του σε μακροχρόνιο χρέος διάρκειας 70 ετών και πλέον, σε πλήρη συμμόρφωση με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες,

Η ορθή λύση ανέφερε ο κ Αυγουλέας θα ήταν ένα βαθύ κούρεμα του χρέους, το οποίο όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω του ότι προσκρούει σε ευρωπαικές συνθήκες.

«Η στρατηγική που προτείναμε έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν και έχει ανακουφίσει κράτη και οικονομίες στο τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου αλλά πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης, αλλιώς θα θεωρείται ότι μηχανισμός διάσωσης είναι μόνιμος και αυτό απαγορεύεται από τις συνθήκες» ανέφερε και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας στο “μεταπόλεμο” για τη διαχείριση των χρεών της.

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου συνολικά για την Ευρώπη.

«Μόνο το χρέος της Γαλλίας έχει ξεπεράσει το 120%. Η Ιταλία έχει ξεπεράσει το 165% του ΑΕΠ. Είναι κολοσσιαία νούμερα και λόγω της πανδημίας φαίνεται ότι η κρίση είναι μπροστά μας» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι 120% του ΑΕΠ, ήταν το ποσοστό της Ελλάδας όταν εισήλθε στο μνημόνιο.

Ο κ Αυγουλέας υπογράμμισε ότι υπάρχει πολύ σοβαρή συζήτηση επί της προτάσεως και οι συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν τον Ιούνιο, θα προκαλέσουν αντιδράσεις. «Πρόκειται για την μητέρα των μαχών» ανέφερε για τις αντιδράσεις που θα έλθουν από τα βόρεια κράτη για την αγορά των ομολόγων των νοτίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Με την πρόταση δίνεται τεράστια ανάσα στους προϋπολογισμούς των κρατών, οι οποίοι θα πρέπει να ενισχύσουν τους πιο αδύναμους και θα πρέπει να ενισχύσουν την οικονομική ανασυγκρότηση των οικονομιών της ευρωζώνης οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία» σημείωσε.  

Σε ό,τι αφορά στο ιδιωτικό χρέος: Δεν δημιουργήθηκε ισομερώς καθώς υπάρχουν και κερδισμένοι από την κρίση των οποίων τα οφέλη δεν έχουν φορολογηθεί, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες για λόγους υγειονομικούς οι κυβερνήσεις τις έκλεισαν, επιφέροντας τεράστια οικονομική ζημιά που δεν οφειλόταν στην επιχειρηματική τους ανικανότητα, αλλά στην πανδημία».

Επίσης επισήμανε ότι για την Ελλάδα τίθεται με σφοδρό τρόπο το θέμα του ιδιωτικού χρέους που υπολογίζεται σε πάνω από 200% του ΑΕΠ. Υπάρχει η πολιτική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα γενναίο κούρεμα του ιδιωτικού χρέους έτσι ώστε να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που έχει υποστεί τρία μνημόνια, ανακεφαλαιώσεις τραπεζών και πολιτικές λιτότητας.

Για την ανασυγκρότηση, πρότεινε πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης να ενεχυριασθούν, για να χρηματοδοτηθεί η επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κίνητρα για ψηφιακό εκσυγχρονισμό και πλατφόρμα κοινών προμηθειών και δράσεων.

Αναφερόμενος στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, είπε ότι είναι ανάγκη  να ενισχυθεί η πρωτογενής παραγωγή και να εκσυγχρονιστεί η μεταποίηση υψηλής προστιθέμενης αξίας. 

«Τα όπλα της ελληνικής οικονομίας είναι ο πρωτογενής τομέας και η στοχευμένη μεταποίηση και δυστυχώς όχι ο τουρισμός που αποδείχτηκε ότι εύκολα επηρεάζεται οικονομικά, υγειονομικά και γεωπολιτικά.   Υπάρχει μία τεράστια καινούργια αναδυόμενη αγορά για τον πρωτογενή τομέα που θα πρέπει να εκμεταλλευτούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι Έλληνες παραγωγοί και έτσι δημιουργείται παραγωγική ανασυγκρότηση και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου το οποίο γίνεται πιο ανθεκτικό και πιο δίκαιο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα