Ηλεκτρικό ρεύμα: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα “χρωματιστά τιμολόγια” έχουν πετύχει

Διαβάζεται σε 2'
Ηλεκτρική ενέργεια
Ηλεκτρική ενέργεια ISTOCK

Για μείωση στις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος 12,5% σε σχέση με τον Ιανουάριο έκανε λόγο ο Π. Μαρινάκης, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστούν έκτακτα μέτρα στήριξης.

Τις ανησυχίες για αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα το καλοκαίρι ξορκίζει η κυβέρνηση, επικαλούμενη ότι οι τιμές της λιανικής τον Ιούνιο είναι μειωμένες κατά 12,5% σε σχέση με τον Ιανουάριο, όποτε και ξεκίνησε η εφαρμογή των “χρωματιστών τιμολογίων”.

Τα σχετικά στοιχεία επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι καταναλωτές που επέλεξαν το πράσινο τιμολόγιο βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυξημένες τιμές τον Ιούνιο, αλλά και τις εκτιμήσεις ότι τον Ιούλιο θα αυξηθούν περαιτέρω στα κυμαινόμενο τιμολόγια (πράσινο και κίτρινο).

“Εάν το δει κανείς σωρευτικά, έχουμε τιμές που φτάνουν στα επίπεδα προ κρίσης στο βασικό μας πάροχο”, ανέφερε ο κ. Μαρινάκης. Απέδωσε τις αυξομειώσεις στο γεγονός ότι αλλάζει η τιμή της χονδρεμπορικής και τις αυξήσεις στην χονδρεμπορική τον Ιούνιο σε τρεις λόγους: Πρώτον την αυξημένη ζήτηση κατά 45%, η οποία εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί το καλοκαίρι και θα υποχωρήσει το φθινόπωρο. Δεύτερον, την αυξημένη τιμή του φυσικού αερίου. Και τρίτον, την ελαφρώς μικρότερη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

“Στο δια ταύτα παρατηρούμε ότι οι αλλαγές στην τιμή της χονδρεμπορικής δεν οδηγούν σε τιμές μεγαλύτερες από το Δεκέμβριο”, κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.

Διαβεβαίωσε ότι, εάν φτάσουμε στο σημείο μεγάλων αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και χρειαστεί στήριξη, “δεν θα κλείσουμε τα μάτια και το έχουμε αποδείξει δίνοντας 14 δισ. ευρώ για στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων”. Αλλά τόνισε ότι: “Δε δε φαίνεται ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, Τα στοιχεία δε δείχνουν αυτό. Φαίνεται ότι θα επιστρέψουμε στις προ καλοκαιριού τιμές το φθινόπωρο. Δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοια συζήτηση”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα