Ηλιόπουλος: Άμεση κοινωνική ανάγκη οι εκλογές – Ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια
Σκληρή κριτική του Νάσου Ηλιόπουλου για τη διαχείριση της κυβέρνησης στα προβλήματα της ακρίβειας, της πανδημίας και των εργασιακών.
- 22 Ιουνίου 2022 15:14
«Οι εκλογές είναι άμεση κοινωνική ανάγκη. Έχουμε μια κυβέρνηση που πολλαπλασιάζει τις κρίσεις, δεν σέβεται τον δημόσιο πλούτο και συντονίζει τη λεηλασία της κοινωνικής πλειοψηφίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη, επισημαίνοντας ότι με βάση τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, «ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 70% βρίσκει ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια και την καθημερινότητα».
Ο κ. Ηλιόπουλος μιλώντας το βράδυ της Τρίτης (21/6/22) στο Rise TV, τόνισε ότι δεν αρκεί η κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να συζητά προγραμματικά «για την επόμενη ημέρα και την ασφάλεια των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, για το πώς μπορεί μια προοδευτική διακυβέρνηση να ρυθμίσει το χρέος που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, με διαγραφή μέρους του ώστε να επιβιώσουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το μοναδικό κόμμα που αξιοποίησε τα χρόνια της αντιπολίτευσης για να παρουσιάζει άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις», σημειώνοντας ότι «όλο αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και σε ένα συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα». Είπε ότι στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέλαβε υπεύθυνος της ομάδας του κυβερνητικού προγράμματός μας, προαναγγέλλοντας ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις».
Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «τα εκ των υστέρων μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ακουμπούν καν τον πυρήνα των προβλημάτων και αποτυπώνουν την κοινωνική πίεση που δέχεται» και πως «ο σχεδιασμός της για εκλογές είναι ξεκάθαρος και φάνηκε και από την τελευταία συνέντευξη του πρωθυπουργού και από την αλλαγή της ρητορικής της ΝΔ».
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα έχει τα πιο ακριβά καύσιμα σε όλη την Ευρώπη σε σχέση με το εισόδημα, ο βασικός μισθός είναι χαμηλότερος από τα επίπεδα του 2010, ο ενεργειακός πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 60% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 39%» και πως για «όλα αυτά υπάρχουν ξεκάθαρες κυβερνητικές ευθύνες».
«Η ακρίβεια έχει υπογραφή Μητσοτάκη και τα επιδόματα που ανακοινώθηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό», τόνισε. Είπε ακόμη ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν θέλει να συγκρουστεί με συγκεκριμένα συμφέροντα» και πως «αυτό το είδαμε να συμβαίνει και στο χώρο της ενέργειας, όπου αρνείται να φορολογήσει τα υπερκέρδη, που ακουμπάνε τα 1,5 δισ. ευρώ», καθώς και ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φτιάξει “Μανωλάδες” και στον τουρισμό». Τόνισε ότι ο κατώτατος μισθός άμεσα πρέπει να αυξηθεί στα 800 ευρώ.
Ερωτηθείς για την πανδημία και τα κρούσματα δήλωσε ότι η κυβέρνηση «επαναλαμβάνει για τρίτο καλοκαίρι τα ίδια λάθη με την πανδημία», ότι από την αρχή της χρονιάς έχουμε θρηνήσει πάνω από 9.000 συμπολίτες μας, αλλά αυτό δεν συζητείται πουθενά και πως «ούτε τα αυτονόητα μέτρα πλέον δεν λαμβάνονται, όπως οι μάσκες σε κλειστούς χώρους και μέσα μεταφοράς».
Σχολιάζοντας στο μεταξύ το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών χαρακτήρισε ανησυχητική την άνοδο της ακροδεξιάς και την απέδωσε στη «νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν που διόγκωσε τις κοινωνικές ανισότητες, αλλά και στο γεγονός ότι έσπασε το λεγόμενο ρεπουμπλικανικό μέτωπο, στηρίζοντας την αποχή αντί για τις δυνάμεις της Αριστεράς σε περιοχές που αναμετρήθηκαν οι μεν υποψήφιοι με εκείνους της Λεπέν».
Είπε ότι «το αποτέλεσμα της γαλλικής Αριστεράς είναι αισιόδοξο, αλλά η μάχη που έχει να δώσει η Ευρώπη συνολικά προς μια προοδευτική κατεύθυνση είναι πολύ μεγάλη». Τόνισε ότι απαιτείται όχι ακόμη ένα Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης και Βιωσιμότητας, σημειώνοντας ότι «έχει σημασία σε αυτή τη μάχη και το ποια θα είναι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, γιατί μια συμμαχία των χωρών του Νότου με την Ισπανία, την Πορτογαλία, με μια Ιταλία που θα μπορούσε να συνταχθεί σε αυτή την κατεύθυνση, θα ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας».
Χαρακτήρισε «τεράστια ήττα της πολιτικής Ερντογάν στα Βαλκάνια» τη Συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν δεδομένος σύμμαχος για κανένα, είχε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και ότι «απέναντι στην Τουρκία πρέπει να έχουμε διπλή στρατηγική που να περιλαμβάνει τόσο κυρώσεις όσο και μία θετική ατζέντα. Ορίζοντας όμως πρέπει να είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, συζητώντας μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις