Ηλιόπουλος: “Απαράδεκτη η επιστροφή στην ΕΛΑΣ του αστυνομικού που καταδικάστηκε για μαστροπεία”

Διαβάζεται σε 3'
Νάσος Ηλιόπουλος
Νάσος Ηλιόπουλος Eurokinissi

Επίκαιρη ερώτηση αναφορικά με την επιστροφή στην υπηρεσία του αστυνομικού που καταδικάστηκε για μαστροπεία, κατέθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Για την υπόθεση του αστυνομικού στην Ηλιούπολη που επέστρεψε στην υπηρεσία του παρά την καταδίκη του για μαστροπεία, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς ζητά μεταξύ άλλων να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις τερματισμού της διαθεσιμότητας με επιστροφή στην υπηρεσία για υπαλλήλους που, έστω και πρωτόδικα, έχουν καταδικαστεί για αδικήματα υψηλής ηθικής απαξίας ή για όσο εκκρεμεί σε δεύτερο βαθμό η εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Αναλυτικά, η ερώτηση του Νάσου Ηλιόπουλου αναφέρει:

«Προ ολίγων ημερών έγινε γνωστό στο πανελλήνιο ότι επέστρεψε στην υπηρεσία ο αστυνομικός υπάλληλος που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για την εμπλοκή του σε κύκλωμα trafficking στην Ηλιούπολη, αφού συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τη διαθεσιμότητά του, παρά το ότι υπάρχει καταδίκη σε βάρος του και παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η δίκη του στο εφετείο. Ο εν λόγω υπάλληλος είχε κριθεί πρωτόδικα ένοχος για εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα προς τέλεση γενετήσιων πράξεων, τελεσθείσα κατά συρροή αναφορικά με την 19χρονη τότε καταγγέλλουσα. Παράλληλα, καταδικαστική ήταν η απόφαση και για την κατηγορία της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης κατ΄εξακολούθηση και για οπλοχρησία κατ΄εξακολούθηση. Το γεγονός ότι ο εν λόγω αστυνομικός άσκησε έφεση η οποία είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και κατάφερε να μην οδηγηθεί στη φυλακή ή ότι είχε μηνύσει την καταγγέλλουσα με αποτέλεσμα να συρθεί το θύμα στα δικαστήρια, ωχριούν μπροστά στη θεσμική παράλυση που εκτυλίχθηκε αυτές τις μέρες. Δε νοείται ο θεσμός που συνταγματικά επιφορτίζεται με την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών να μην επαγρυπνά και να μην προωθεί τουλάχιστον τις απαραίτητες διαδικασίες που σχετίζονται με τις περιπτώσεις επανόδου υπαλλήλων του υπηρεσία, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις τερματισμού της διαθεσιμότητας με επιστροφή στην υπηρεσία για υπαλλήλους που, έστω και πρωτόδικα, έχουν καταδικαστεί για αδικήματα υψηλής ηθικής απαξίας ή για όσο εκκρεμεί σε δεύτερο βαθμό η εκδίκαση της υπόθεσής τους. Η ισχύουσα διάταξη περί μέγιστης διάρκειας της διαθεσιμότητας (24 μήνες) φαντάζει δικαίως στη συνείδηση των πολιτών σαν ένα πρόσχημα, ή μάλλον σαν ένα προμελετημένο “έγκλημα”, το οποίο εξυφάνθηκε από τη στιγμή που με έναν μαγικό τρόπο ο εν λόγω υπάλληλος κατάφερε να αποφύγει τη φυλάκιση και κατά συνέπεια την απόταξη από το αστυνομικό σώμα.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Με ποιο σκεπτικό δεν έχει αποταχθεί ο εν λόγω αστυνομικός υπάλληλος από την στιγμή που το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο είχε επιβάλλει ποινή κάθειρξης 5,5 ετών κατά συγχώνευση, μετά την καταδίκη του κατά πλειοψηφία για το αδίκημα της σωματεμπορίας;

Με ποια διαδικασία ο εν λόγω αστυνομικός επέστρεψε στην υπηρεσία όντας καταδικασμένος για μαστροπεία και άλλα αδικήματα, και τι σκοπεύει να κάνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας, ώστε να διορθώσει το πρόδηλο αυτό σφάλμα;».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα