Ηλιόπουλος: Κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται ως αρνητές του πολιτεύματος
Δεν γίνεται κυβερνητικά στελέχη να τοποθετούνται σαν αρνητές του πολιτεύματος, με αφορμή το θάνατο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, ανέφερε ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.
- 13 Ιανουαρίου 2023 17:05
“Υπάρχει το ανθρώπινο κομμάτι και απευθύνουμε συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Από εκεί και πέρα, είναι βαθιά προβληματικό να βλέπουμε τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα του κ. Βορίδη, να αναφέρονται στο “βασιλιά Κωνσταντίνο”. Η χώρα δεν έχει βασιλιά. Ο κ. Βορίδης είναι υπουργός Εσωτερικών. Δεν μπορεί να εμφανίζεται ως αρνητής του πολιτεύματος”, τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ και ερωτηθείς για τη συζήτηση που υπάρχει σχετικά με την κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.
Ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε οτι “ο θεσμός της βασιλείας έχει “πεθάνει” για τη χώρα από το 1974, αυτό το θέμα έχει κλείσει. Η μοναδική επιλογή ήταν η κηδεία να γίνει με όρους ιδιώτη”.
“Ο έκπτωτος βασιλιάς έχει συνδέσει το όνομά του με μερικές από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής Ιστορίας, με την αποστασία, με μια ανωμαλία που οδήγησε στο πραξικόπημα του 1967. Μάλιστα ο ιδρυτής της ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπήρξε πολύ αυστηρός απέναντι του, πολιτικά και πολιτειακά. Μην ξεχνάμε ότι και για την πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης υπάρχουν πολύ σοβαρές καταγγελίες για το ρόλο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, ότι σχεδίαζε απόπειρα εκτροπής της τότε εκλεγμένης κυβέρνησης και της Δημοκρατίας, που μπορεί να περιλάμβανε ακόμα και δολοφονία του Καραμανλή”, ανέφερε.
“Άρα προκαλεί μεγάλα ερωτήματα πώς εκπρόσωποι της παράταξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έχουν σήμερα αυτήν την τοποθέτηση”, σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
“Με υπογραφή Μητσοτάκη οι αρνητικές πρωτιές στην ακρίβεια”
«Η Ελλάδα καταγράφει διαρκώς αρνητικές πρωτιές στην ενεργειακή κρίση γιατί αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής Μητσοτάκη», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Blue Sky».
«Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε στην Ελλάδα φαινόμενα ακραίας αισχροκέρδειας. Μόνο τον Οκτώβριο, οι πάροχοι ενέργειας αγόραζαν τη μεγαβατώρα στα 232 ευρώ και την πουλούσαν στα 620. Αυτό είναι 166% περιθώριο κέρδους, το οποίο περνά σε όλη την παραγωγική αλυσίδα. Για αυτό από την πρώτη στιγμή λέγαμε: αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν επιστρέψει στα προ της ρωσικής εισβολής επίπεδα. Γι’ αυτό όλη η Ευρώπη έχει πάρει μεγάλες οικονομικές ανάσες. Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει συνεχώς αρνητικά ρεκόρ και είναι η πιο ακριβή χώρα στην χονδρική τιμή του ρεύματος. Στην τιμή της λιανικής, σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα, είμαστε η τρίτη χειρότερη χώρα στην Ευρώπη», ανέφερε. «Παράλληλα, οι επιδοτήσεις που δίνει η κυβέρνηση για την ενέργεια είναι χρήματα των πολιτών, τα οποία δίνει για να στηρίζει την αισχροκέρδεια των παρόχων. Όταν τη χρονιά που πέρασε είχαμε 4 δισ. αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ, αυτό σημαίνει ότι το κράτος λεηλατεί κι αυτό τους πολίτες σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Με βάση τα σταθμισμένα στοιχεία για όλη τη χρονιά που πέρασε, ο μέσος όρος αύξησης του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι 55% ενώ στην Ελλάδα είναι 113%, στο ρεύμα είναι 31% στην Ευρώπη και στην Ελλάδα 52,15%. Όλα αυτά δείχνουν την πολιτική Μητσοτάκη», σημείωσε.
«Για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, πρέπει εδώ και τώρα να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, να ενισχυθεί το εισόδημα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους», είπε και πρόσθεσε: «για παράδειγμα, πρέπει να γίνει επαναφορά του μέρους της 13ης σύνταξης που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, η ΝΔ το ψήφισε και στη συνέχεια το κατήργησε όταν έγινε κυβέρνηση». «Ήταν μια ετήσια δαπάνη 850 εκ. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τώρα που έχουν ψηφιστεί τέσσερις προϋπολογισμοί της σημερινής κυβέρνησης, έχουμε 3,5 δισ. περικοπές στους συνταξιούχους με υπογραφή Μητσοτάκη», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Πρόσθεσε ακόμα ότι «χρειάζονται μέτρα για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, όπως ένα σχήμα 120 δόσεων και διαγραφή μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία».
Για τις υποκλοπές
Σε ερώτηση για τις υποκλοπές και το αίτημα που αναμένεται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ώστε να κληθεί ο κ. Ράμμος να ενημερώσει τη Βουλή σχετικά με την έρευνα της ΑΔΑΕ, σχολίασε: «η συζήτηση πρέπει να γίνει θεσμικά και το αρμόδιο όργανο του κοινοβουλίου είναι η Θεσμών και Διαφάνειας».
Στον απόηχο της παρέμβασης Ντογιάκου, ανέφερε: «ο ελεγκτικός ρόλος της ΑΔΑΕ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος και δεν μπορεί να ακυρωθεί από ένα νόμο, ο νόμος που εξειδικεύει την ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ είναι ο 3115 του 2003, ο οποίος ισχύει». «Με βάση αυτό το νόμο, η ΑΔΑΕ μπορεί να προχωρήσει σε έρευνα στα αρχεία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, για να διαπιστώσει αν έγιναν παρακολουθήσεις συγκεκριμένων προσώπων. Επίσης, για υποθέσεις που είναι ανοιχτές σε δικαστική έρευνα, δεν εκδίδονται γνωμοδοτήσεις. Η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ουσιαστικά αμφισβητεί το Σύνταγμα και είναι πολιτική παρέμβαση», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Για την κατάσταση στην υγεία
Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Υγεία, είπε: «η είδηση ότι ένα παιδί 6 χρονών χρειάστηκε να μεταφερθεί 300 χλμ. για να βρει διαθέσιμη ΜΕΘ, με ένα ασθενοφόρο που χάλασε στο δρόμο, δεν παραπέμπει σε πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα». «Πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο, ο οποίος ουσιαστικά κατήργησε τον ιδρυτικό κανόνα του ΕΣΥ, την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών. Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δείγμα για αυτό είναι ότι έχουμε ένα ΕΣΥ με λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους σε σχέση με πριν την πανδημία», υπογράμμισε.
«Σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων, για να έχει ασφάλεια η κοινωνία, χρειαζόμαστε δημόσια εργαλεία. Δημόσια ΔΕΗ, δημόσιο σύστημα υγείας, δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις