Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου: “Η Τουρκία παραμένει ασφαλής τρίτη χώρα”

Διαβάζεται σε 3'
Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου: “Η Τουρκία παραμένει ασφαλής τρίτη χώρα”
Σκάφος της Frontex πλησιάζει τη βάρκα με μετανάστες (AP Photo/Michael Varaklas, File)

Με ΚΥΑ που υπέγραψαν οι Μάκης Βορίδης και Γιώργος Γεραπετρίτης, η Τουρκία χαρακτηρίζεται ξανά ασφαλής τρίτη χώρα, μετά την απόφαση του ΣτΕ

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Μετανάστευσης & Ασύλου, Μάκη Βορίδη, και Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με την οποία, η Τουρκία, μεταξύ άλλων χωρών, εντάσσεται στον Εθνικό Κατάλογο Ασφαλών Τρίτων Χωρών ως «ασφαλής τρίτη χώρα» για συγκεκριμένες κατηγορίες αιτούντων διεθνούς προστασίας.

Συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει ρητά τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας για αιτούντες διεθνή προστασία με χώρα καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία.

Η απόφαση αυτή, έρχεται μετά την ακύρωση της προηγούμενης ΚΥΑ που χαρακτήριζε την Τουρκία “ασφαλή τρίτη χώρα” από το ΣτΕ, καθώς κρίθηκαν ανεπαρκή τα κριτήρια της κοινής υπουργικής απόφασης.

Με την απόφαση αυτή, ανοίγει ο δρόμος για την άμεση απόρριψη αιτήσεων ασύλου όσων εκ των ανωτέρω ατόμων έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα από την Τουρκία, και την επιστροφή τους, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου όπου παράλληλα τονίζεται ότι «η επιστροφή όσων παραμένουν παρανόμως στη χώρα είναι βασική προτεραιότητα».

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η έκδοση της ανωτέρω απόφασης κατέστη αναγκαία λόγω της ακυρώσεως σχετικής προηγούμενης από το ΣτΕ. Όπως υποστηρίζει, «η παρούσα εξεδόθη με πλήρη αιτιολογία, σε συμμόρφωση με την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Τι ανέφερε η απόφαση του ΣτΕ για την Τουρκία

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε κατά πλειοψηφία ότι «από τα στοιχεία του φακέλου που συνοδεύουν την 538595/12.12.2023 κοινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου (..) δεν προκύπτει ότι για το χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας για τις προαναφερθείσες κατηγορία αλλοδαπών εκτιμήθηκαν δεόντως τα κριτήρια που τάσσονται στο άρθρο 91 του νόμου 4939/2022» και προσθέτει ότι «δεν αξιολογούνται ειδικώς οι πληροφορίες που περιέχονται στις πηγές σε σχέση με τα τασσόμενα στο νόμο κριτήρια, ώστε να τεκμηριώνεται η συνδρομή των νομίμων προϋποθέσεων για το χαρακτηρισμό».

Κατ’επέκταση οι σύμβουλοι της Επικρατείας, έκριναν ότι πρέπει να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση κατά το μέρος που αφορά τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας για τους συγκεκριμένου αιτούντες διεθνή προστασία.

Τέλος, το Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι «πρέπει να ακυρωθούν οι ατομικές αποφάσεις των Ανεξαρτήτων Επιτροπών Προσφύγων, με τις οποίες απορρίφθηκαν τα αιτήματα διεθνούς προστασίας των αιτούντων αλλοδαπών αφγανικής ιθαγένειας, με την αιτιολογία ότι εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία η οποία είναι ασφαλής τρίτη χώρα. Τούτο διότι εφόσον προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου ότι η Τουρκία έχει αναστείλει γενικώς την επανεισδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία στο έδαφος της από το Μάρτιο του 2020, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές όπως έγινε δεκτό με την απόφαση του ΔΕΕ της 4.10.2024, δεν δύνανται να απορρίπτουν αίτηση διεθνούς προστασίας ως απαράδεκτες με την αιτιολογία ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα