ΗΠΑ: Αυστηρό μήνυμα Κογκρέσου σε Τουρκία για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά
Το αμερικανικό Κογκρέσο αναφέρει ότι ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιεί μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις εναντίον ενός άλλου νατοϊκού μέλους.
- 07 Δεκεμβρίου 2022 07:34
Σαφές μήνυμα στον Ερντογάν για τις υπερπτήσεις στο FIR Αθηνών στέλνει το αμερικανικό Κογκρέσο.
Στην ερμηνευτική κοινή δήλωση που επισυνάπτεται στο κείμενο του αμυντικού προυπολογισμού, ο οποίος οριστικοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ουάσιγκτον) από τις Επιτροπές Αμυντικών Υποθέσεων Βουλής και Γερουσίας μετά από διαπραγματεύσεις μηνών, το Κογκρέσο αναφέρει ότι ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ (εννοεί Τουρκία) δεν πρέπει να πραγματοποιεί μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις εναντίον ενός άλλου νατοϊκού μέλους (εννοεί Ελλάδα).
Στο επεξηγηματικό αυτό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού, ο οποίος μόλις εγκριθεί από την ολομέλεια και υπογραφεί από τον Πρόεδρο θα γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους, αναφέρεται χαρακτηριστικά «πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων».
Πιο συγκεκριμένα στο τμήμα περί μεταφοράς των F16 με τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F16» αναφέρεται ότι στο κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία 1271 (τροπολογία Πάπας) η οποία θα απαγόρευε στον Πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 στην Τουρκία ή σε οποιοδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος παράσχει ορισμένες πιστοποιήσεις και αναφορές. Οι νομοθέτες συνεχίζουν διευκρινίζοντας ότι το κείμενο της Γερουσίας δεν περιείχε παρόμοια τροπολογία. Και συνεπώς, καταλήγουν, στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται τέτοια πρόβλεψη. Η συγκεκριμένη αναφορά για τις υπερπτήσεις είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διήρκησαν μήνες στο Κογκρέσο για την συμπερίληψη τροπολογίας στο κείμενο του νομοσχεδίου.
Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τροπολογίες αποτελούσαν από την αρχή απλώς ένα επιπλέον εργαλείο, καθώς ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας και συνεπώς συνεχίζει να θεωρείται ο πολιτικός που κρατά τα κλειδιά των F-16. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην παραχώρηση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.
Η συμφωνία για τις στρατιωτικές δαπάνες
«Με ικανοποίηση ανακοινώνουμε ότι καταλήξαμε σε διακομματική, διασωματική συμφωνία» για τον νόμο αυτόν (National Defense Authorization Act), ανέφεραν τα προεδρεία των επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας για τις ένοπλες δυνάμεις, στα οποία βρίσκονται Δημοκρατικοί, και εξέχοντα στελέχη τους που ανήκουν στους Ρεπουμπλικάνους, στην κοινή ανακοίνωσή τους.
Κατά την περίληψη του νομοσχεδίου που αφορά στην αμυντική πολιτική και τις στρατιωτικές δαπάνες το 2023, προβλέπεται να διατεθεί στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια άλλων τουλάχιστον 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμη, προβλέπεται να χορηγηθεί στρατιωτική βοήθεια αξίας τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων τα επόμενα πέντε χρόνια.
Οι συνολικές δαπάνες που προβλέπει το νομοσχέδιο για το οικονομικό έτος 2023 φθάνουν τα 858 δισεκ. δολάρια.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις