Υπαρκτός σουρεαλισμός και διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ
Διαβάζεται σε 5'Σε «ισορροπία τρόμου» μέχρι το συνέδριο της, τον Φλεβάρη, η αξιωματική αντιπολίτευση. Τα όσα απίθανα έγιναν στην Πολιτική Γραμματεία και οι νέοι συσχετισμοί
- 19 Οκτωβρίου 2023 06:12
Σουρεαλισμός και πολιτικός διχασμός. Μόνον τέτοιοι χαρακτηρισμοί μπορούν να περιγράψουν όσα έγιναν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία «έδωσε» ως ειδήσεις μία μειοψηφική πολιτική απόφαση, ένα προγραμματισμό συνεδρίου για τον Φεβρουάριο του 2024 κι έναν (προεδρικό) γάμο.
Όλα αυτά με τον Στέφανο Κασσελάκη να μετέχει -μέσω zoom από την Νέα Υόρκη- στην συνεδρίαση ενός πολιτικού οργάνου του οποίου δεν γνώριζε αν …είναι μέλος!
Η ψηφοφορία
Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ξεκίνησε ακριβώς στις 17.00 το απόγευμα της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε τις πρώτες ώρες της Πέμπτης.
Έκλεισε με μία ψηφοφορία στην οποία – σύμφωνα με πληροφορίες – μόλις 20 από τα 43 μέλη του οργάνου υπερψήφισαν την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη που περιλάμβανε και την διενέργεια του Έκτακτου Συνεδρίου στις 23,24 και 25 Φεβρουαρίου του 2024.
Καταγράφηκαν 10 «κατά» από τα 9 μέλη της «Ομπρέλας» και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο κι 8 λευκά στα οποία περιλαμβάνονται εκτός από τα στελέχη που στήριξαν προεκλογικά την Έφη Αχτσιόγλου και ο Διονύσης Τεμπονέρας.
Να σημειωθεί επίσης ότι στην ψηφοφορία δεν μετείχαν οι Θ.Θεοχαρόπουλος, Γ.Ραγκούσης, Στ.Τζουμάκας και Δ.Κολτσίδα. Στελέχη που δεν λογίζονται στον πυρήνα της νέας ηγεσίας.
Τετράμηνο “τρόμου”
Η εικόνα αυτή είναι ενδεικτική της «ισορροπίας τρόμου» που θα υπάρχει για τους επόμενους μήνες στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν υποθέσει κανείς ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορέσει να φθάσει ενωμένο έως το συνέδριό του.
Εκεί όπου θα «αναμετρηθούν» δύο (η και περισσότερες) αντιλήψεις για την πορεία του κόμματος, που τίποτε δεν δείχνει ότι μπορούν να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια πολιτική «στέγη».
Αυτά ενώ από την διαδικασία δεν έλειψαν και τα στελέχη του «ηγετικού πυρήνα» που αναζητούσαν τον πολιτικό καυγά. Με «πρώτο και καλύτερο» τον Παύλο Πολάκη που διαπληκτίστηκε, εντονότατα και με φωνές, σχεδόν με το σύνολο των στελεχών που δεν στήριξαν την προεδρική εισήγηση.
Οι διαφωνίες
Οι διαφωνίες που καταγράφηκαν στην Πολιτική Γραμματεία ήταν έντονες και …εφ’ όλης της ύλης. Μπορούν μάλιστα να εστιαστούν στα εξής σημεία:
Αυτοδιοικητικές εκλογές: Αμφισβητήθηκε έντονα η εκτίμηση της νέας ηγεσίας περί του ότι το αποτέλεσμα «κλείνει τον κύκλο της ήττας». Με στελέχη από τις περισσότερες «τάσεις» να διαπιστώνουν παράταση της «γαλάζιας» κυριαρχίας και το κυριότερο: Πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεχίζεται. Επισείοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης.
Ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ: Ήταν το σημείο όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε την πλέον σφοδρή κριτική. Με τους διαφωνούντες να τονίζουν πως επρόκειτο για μια δημόσια τοποθέτηση που βρέθηκε σε αντίθεση με θεμελιακές θέσεις της αριστεράς. Ιδίως η αντίληψη περί του ότι το κεφάλαιο είναι «εργαλείο ευημερίας» και η απουσία κάθε αναφοράς στην αναδιανεμητικού χαρακτήρα φορολογία επιχειρήσεων και σε αυξήσεις μέσω συλλογικών συμβάσεων.
Ενότητα: Τα στελέχη της «Ομπρέλας» αλλά και η τάση «6+6» επέκριναν σφοδρά τον Στέφανο Κασσελάκη για τις αναφορές του περί «υπονόμευσης του ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης έγιναν επανελεγμένες αναφορές σε στενούς συνεργάτες του προέδρου, αλλά και στον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη για δημιουργία άκρως διχαστικού κλίματος.
Λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήθηκε κριτική για την περίφημη «αδιαμεσολάβητη σχέση» του προέδρου με την κοινωνία. Εκτιμώντας πως οδηγεί σε παραβίαση των καταστατικών και δημοκρατικών αρχών του κόμματος, «μεσσιανικές» λογικές και «παράκαμψη» των εκλεγμένων οργάνων.
Σουρεάλ
Αν όμως όλα τα παραπάνω κινούνται στην σφαίρα του «συνηθισμένου» για τους πολιτικούς σχηματισμούς όταν υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες, δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κανείς το ίδιο για την εικόνα που παρουσίασε – σύμφωνα με πληροφορίες- στην συνεδρίαση ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης.
Πέραν φυσικά του γεγονότος πως επέλεξε την συγκεκριμένη αυτή διαδικασία προκειμένου να ανακοινώσει ότι πρόκειται να παντρευτεί με τον σύντροφό του Τάϊλερ Μάκμπεθ, σήμερα, στα περίχωρα Χάμπτονς, της Νέας Υόρκης.
Ειδησεογραφικό στοιχείο που – αντικειμενικά- κυριάρχησε χθες βράδυ στην επικαιρότητα, συγκριτικά με τα τεκταινόμενα στην Πολιτική Γραμματεία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρά την έντονη κριτική που δέχθηκε εμφανίστηκε (συνδεόμενος μέσω του διαδικτύου) απρόθυμος να απαντήσει και κυρίως να «μπει» σε πολιτική συζήτηση.
Μάλιστα -σύμφωνα με μαρτυρίες- σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης δήλωσε πως «εγώ δεν είμαι μέλος του οργάνου». Αναγκάζοντας φίλα προσκείμενα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να του διευκρινίσουν ότι μετέχει στο όργανο, με την ιδιότητα του προέδρου του κόμματος!
Επίσης σε άλλη χρονική στιγμή δήλωσε πως «δέχομαι», ένα «πακέτο» τροπολογιών στο σχέδιο πολιτικής απόφασης που κατέθεσαν στελέχη τα οποία διαφωνούσαν με την εισήγηση του. Στο οποίο, όπως ήταν φυσικό, περιέχονταν οι διαφωνίες τους.
Αυτό προκάλεσε μία έντονα αμήχανη στιγμή στην συνεδρίαση. Τα στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη έσπευσαν να παρέμβουν και ξεκίνησαν να επικοινωνούν μαζί του μέσω … SMS προκειμένου να «διορθωθεί» η κατάσταση.
Εν τέλει ο Στέφανος Κασσελάκης αποδέχθηκε να κάνει το λεγόμενο «κλείσιμο» της διαδικασίας. Εκεί επέμεινε στην θέση του περί τη μη φορολόγησης των επιχειρήσεων ενώ απευθυνόμενος προς τα στελέχη που άσκησαν κριτική αναρωτήθηκε «πώς γίνεται να διαφωνείτε με όσα είπα στον ΣΕΒ και ο ΣΕΒ να μου λέει ότι είμαι πολύ αριστερός».
Επίσης φέρεται να αντιμετώπισε την κριτική και με φράσεις όπως «αν δεν με θέλετε για πρόεδρο, εγώ δεν κρατάω κανέναν».
Η Δώρα Αυγέρη
Την συνολική εικόνα επιχείρησε –φιλότιμα- να καλύψει πολιτικά η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη. Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra σημείωσε για την συνεδρίαση της Π.Γ πως «η εισήγηση κάλυψε σε μεγάλο βαθμό τα μέλη του οργάνου, ο στόχος όμως είναι να καλύπτει και τον κόσμο του κόμματος που δεν συμμετείχε στη σημερινή διαδικασία –και νομίζω ότι τον καλύπτει».
Αναφορικά με τον πρόεδρο του κόμματος ανέφερε πως «αυτό που οδηγεί το λόγο του Στέφανου Κασσελάκη είναι το τι πραγματικά αισθάνεται ο ίδιος ο κόσμος, η μεγάλη πλειοψηφία που τον κατέστησε πρόεδρο του κόμματος»