Υπόγεια αντιπαράθεση Μητσοτάκη- Αρβανιτόπουλου για τους εκπαιδευτικούς
Το πολιτικό παρασκήνιο για την τύχη των εργαζόμενων σε διαθεσιμότητα που κατέλαβαν το γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247
- 21 Μαρτίου 2014 07:42
Της Βίκυς Σαμαρά
Οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα και υπό απόλυση, που κατέλαβαν χθες το πολιτικό γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να αποχώρησαν, όμως παραμένει στο εσωτερικό της κυβέρνησης σε εξέλιξη μία υπόγεια διαμάχη με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Η τύχη των 212 εκπαιδευτικών έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητική διαμάχη που προς το παρόν εξελίσσεται στο παρασκήνιο, με την πλευρά του κ.Μητσοτάκη να επιρρίπτει ευθύνες στον κ.Αρβανιτόπουλο για υποσχέσεις στους εργαζόμενους παρά τις κυβερνητικές αποφάσεις και τον υπουργό Παιδείας να φέρεται πως διαρρέει ότι η επαναπρόσληψη τους έχει «κολλήσει» στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο κ.Αρβανιτόπουλος επρόκειτο να συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για το μέλλον των εκπαιδευτικών. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών έλεγαν πως είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Παιδείας πως θα επαναπροσληφθεί το σύνολο των διαθέσιμων υπαλλήλων και δεν θα απολυθεί κανείς. Πλην όμως η συνάντηση αν και προαναγγέλθηκε, ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε.
Εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών συναντήθηκαν πάντως με το διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Κώστα Μπούρα και το σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου. Το Μαξίμου όμως επέμεινε στην απόφαση να γίνει επαναπρόσληψη μόνο των εκπαιδευτικών για τους οποίους θα βρεθούν θέσεις και όχι όλων, “αδειάζοντας” έτσι το υπουργείο Παιδείας που αρχικά είχε επιλέξει την τακτική του κατευνασμού των πνευμάτων, ενώ οι εκπαιδευτικοί απειλούσαν με κινητοποιήσεις.
Μετά την κατάληψη χθες του γραφείου του κ.Μητσοτάκη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχολίασε μέσω twitter πως: “Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν αλλάζουν”. Ένα σχόλιο που έγραψε ο ίδιος και όχι κάποιος συνεργάτης, όπως δείχνουν τα αρχικά ΚΜ στο τέλος, και το οποίο ερμηνεύθηκε εν πολλοίς ως μήνυμα όχι μόνο προς τους συνδικαλιστές, αλλά και προς το εσωτερικό της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Μητσοτάκης φέρεται ενοχλημένος με το συνάδελφο του υπουργό Παιδείας καθώς όπως έλεγαν συνομιλητές του, οι αποφάσεις για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις έχουν ληφθεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό, ενώ η ευθύνη για την προκήρυξη των θέσεων ανήκει στους αρμόδιους υπουργούς.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε αντίστοιχη κόντρα με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, με αφορμή τη διαδημοτική κινητικότητα, η οποία πάντως τελικά προχώρησε εντός χρονοδιαγραμμάτων, όπως απεδέχθη και η τρόικα.