Υποκλοπές: Μπλόκο και στην κοινοβουλευτική συζήτηση μεθοδεύει η κυβέρνηση

Διαβάζεται σε 3'
Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας INTIME NEWS

Συνεδριάζει στις 10 το πρωί της Παρασκευής η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το αίτημα της αντιπολίτευσης και η σιγουριά για τη μη κλήση της Γ. Αδειλίνη.

Να κλείσει και κοινοβουλευτικά την συζήτηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών μεθοδεύει η κυβέρνηση μετά την θύελλα διαμαρτυριών και την πρωτοβουλία 5 κομμάτων της αντιπολίτευσης να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή Θεσμών με την παρουσία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη. Ο πρόεδρος της επιτροπής Θανάσης Μπούρας ανακοίνωσε συνεδρίαση της επιτροπής στις 10 το πρωϊ της Παρασκευής. Λίγο νωρίτερα όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ξεκαθαρίσει την θέση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την πρόσκληση του Θανάση Μπούρα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συνεδριάσει προκειμένου να συζητηθεί το αίτημα που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να κατατεθεί στην επιτροπή το σύνολο του υλικού που οδήγησε τον Άρειο Πάγο στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης. Συγκεκριμένα την απόφαση 300 σελίδων του ανώτατου δικαστηρίου, το πόρισμα του αντιεισαγγελά Αχιλλέα Ζήση που διερεύνησε την υπόθεση όπως και τα πορίσματα που κατέθεσαν οι Ανεξάρτητες Αρχές μαζί με οποιοδήποτε άλλο συναφές έγγραφο. Παράλληλα ζητούν να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη που έλαβε την απόφαση για αρχειοθέτηση.

Όμως τα αιτήματα αυτά φαίνεται να έχουν ήδη απορριφθεί από την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, παρότι δήλωσε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει την απόφαση της Επιτροπής Θεσμών ξεκαθάρισε το ότι η θέση της κυβέρνησης είναι αρνητική. Όπως είπε «επειδή κάποια πράγματα είναι ρητώς διατυπωμένα στο Σύνταγμα και τους νόμους, υπάρχει δυνατότητα σύγκλησης της επιτροπής Θεσμών και κλήσης εκπροσώπων δικαστικής εξουσίας, όχι όμως για να απολογηθούν. Αυτό είναι παράνομο. Αυτό το αίτημα είναι άκυρο. Προβλέπεται να έρθει εκπρόσωπος δικαστικής εξουσίας για ζητήματα διαδικαστικά της δικαιοσύνης».

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό απέκλεισε το ενδεχόμενο κλήσης της Γεωργίας Αδειλίνη. Ακόμη μάλιστα και να υπάρξει σύμπνοια των 2/5 των μελών της επιτροπής για την κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου παρά την τυχόν άρνηση της πλειοψηφίας, η κυβέρνηση επικαλούμενη τα παραπάνω στοιχεία μπορεί να οδηγήσει την συνεδρίαση σε ψηφοφορία. Επιβάλλοντας έτσι την βούλησή της δια της πλειοψηφίας που διαθέτει σε κάθε επιτροπή της Βουής. Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε ανησυχία για διαρροή των δικαστικών δεδομένων εφόσον δοθούν στα κόμματα. Δίνοντας σαφές στίγμα και για αυτή την πτυχή του αιτήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν θα εκπροσωπηθεί η κυβέρνηση μέσω κάποιου υπουργού. Αφήνοντας το ζήτημα στα κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Πάντως τον χειρισμό σε επίπεδο κοινοβουλίου της υπόθεσης αυτής έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα