Υποκλοπές: Η ΑΔΑΕ και οι… αδαείς
Η οργισμένη αντίδραση της ΑΔΑΕ στο νομοσχέδιο για τις υποκλοπές χαλάει το θεσμικό αφήγημα της κυβέρνησης.
- 17 Νοεμβρίου 2022 06:04
Το αφήγημα της κυβέρνησης περί θεσμικής αντίδρασης για τις υποκλοπές υπέστη ένα σοβαρό πλήγμα μετά την οργισμένη αντίδραση της ΑΔΑΕ στο νομοσχέδιο σχετικά με το νέο πλαίσιο διενέργειας νόμιμων επισυνδέσεων.
Σε ανακοίνωσή της, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών τονίζει ειδικότερα ότι “ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της” και προαναγγέλει ότι θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις.
Η θεσμοθέτηση της παρακολούθησης πολιτικών προσώπων από την ΕΥΠ και η δυνατότητα ενημέρωσης τους τρία χρόνια μετά, έχουν προκαλέσει άλλωστε έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά ακόμη και στη Νέα Δημοκρατία πολλοί κάνουν κατ ιδίαν λόγο για ένα νομοσχέδιο αν μη τι άλλο πρόχειρο και που δημιουργεί πολλά θέματα, αν και την ίδια στιγμή πιστεύουν ακράδαντα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τη χρήση του Predator με το Μαξίμου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επικαλέστηκε πάντως χθες απαντώντας στην αντιπολίτευση πως « κανένας πολίτης, ο οποίος έχει βρεθεί σε καθεστώς άρσης απορρήτου, δεν εξαιρείται από τη δυνατότητα να ενημερωθεί, ακόμα κι αν η παρακολούθηση, έγινε στο παρελθόν». Και υποστήριξε ότι «το χρονικό όριο των τριών ετών που τίθεται συνδέεται με την ανάγκη να υπάρχει μία αντικειμενική χρονική απόσταση πριν από την ενημέρωση, ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε επικινδυνότητα για την εθνική ασφάλεια».
Η κυβέρνηση εξάλλου επιμένει ότι με το νομοσχέδιο επιτυγχάνονται τρεις στόχοι: “Πρώτον, με γρήγορα αντανακλαστικά θεραπεύονται παθολογίες και δυσλειτουργίες που διαπιστώθηκαν. Δεύτερον, καθιερώνονται διαδικασίες και πλαίσιο λειτουργίας που περιορίζουν τη διακριτική ευχέρεια την οποίαν είχαν τα όργανα που εμπλέκονταν στην διαδικασία άρσης απορρήτου.
Τρίτον, δημιουργείται το πιο σύγχρονο και συνεκτικό πλαίσιο μεταξύ των χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης για τα σχετικά θέματα, δεδομένου μάλιστα ότι ενόσω ανάλογα ζητήματα προέκυψαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μόνο στην Ελλάδα έρχεται άμεσα νομοθετική παρέμβαση.”
Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ και την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 22 Νοεμβρίου και στη στη συνέχεια θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Στη Βουλή αναμένεται να μιλήσει κατά την ψήφιση του και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προσπάθειας να δείξει ότι κινείται θεσμικά.
Σημειωτέον πάντως ότι θα έχει προηγηθεί στο τέλη Νοεμβρίου η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που έχουν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ , το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ, και στην οποία έχουν κληθεί ο πρώην ΓΓ του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και οι εκπρόσωποι των εταιρειών που πωλούν κακόβουλα λογισμικά.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις