Υποκλοπές: Η τελευταία πράξη του “κουκουλώματος”

Διαβάζεται σε 5'
Υποκλοπές: Η τελευταία πράξη του “κουκουλώματος”
Istock

Συνεδριάζει σήμερα στη Βουλή η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, για το αίτημα της αντιπολίτευσης να κληθεί η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Η τελευταία πράξη της συγκάλυψης του Σκανδάλου των Υποκλοπών αναμένεται να παιχθεί σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Εκεί όπου η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να απορρίψει το αίτημα 5 κομμάτων της αντιπολίτευσης για να κληθεί σε ακρόαση η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. Το πρόσωπο δηλαδή που φέρει την ευθύνη για την αρχειοθέτηση της δικαστικής έρευνας της υπόθεσης.

Με τον τρόπο αυτό η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να «κλείσει» κάθε θεσμική διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης. Ιδίως μετά την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία καμία κρατική υπηρεσία δεν εμπλέκεται σε παράνομες παρακολουθήσεις, ενώ κατηγορίες για πλημμέλημα θα αντιμετωπίσουν ιδιώτες που εμπλέκονται με το λογισμό Predator.

Προδιαγεγραμμένη εξέλιξη

Η απόφαση που σήμερα αναμένεται να λάβει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μέσω της «γαλάζιας» πλειοψηφίας της έχει ήδη υπαγορευθεί με τη χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.

Όπως δήλωσε «κάποια πράγματα είναι ρητώς διατυπωμένα στο Σύνταγμα και τους νόμους, υπάρχει δυνατότητα σύγκλησης της επιτροπής Θεσμών και κλήσης εκπροσώπων δικαστικής εξουσίας, όχι όμως για να απολογηθούν. Αυτό είναι παράνομο. Αυτό το αίτημα είναι άκυρο. Προβλέπεται να έρθει εκπρόσωπος δικαστικής εξουσίας για ζητήματα διαδικαστικά της δικαιοσύνης».

Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολίες για το αν μπορεί το δικαστικό υλικό να δοθεί στα πολιτικά κόμματα με κίνδυνο διαρροής. Απαντώντας έτσι έμμεσα στο σχετικό αίτημα που έχει διατυπωθεί και στα 5 αιτήματα που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Το «σύνθημα για κλείσιμο»

Από την πλευρά της κυβέρνησης, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές, δόθηκε το «σύνθημα» για το κλείσιμο της υπόθεσης. Με πιο χαρακτηριστική φράση το «η Δικαιοσύνη μίλησε» του κυβερνητικού εκπροσώπου. Την εικόνα ολοκλήρωσε την Τρίτη στην Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης δηλώνοντας πως «όλοι οι θεσμοί της δημοκρατίας μας κατέληξαν ότι ναι δεν εμπλέκεται η Κυβέρνηση σε αυτό που ήταν οι παράνομες παρακολουθήσεις. Το έχουν πει όλοι σε όλους τους τόνους».

Εξηγώντας τη θέση του, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε: «Σ’ αυτή την υπόθεση, για να έχουμε καλό ερώτημα και να συνεννοηθούμε λίγο, τι ακριβώς δεν έχει γίνει; Σε ποια επίπεδα ελέγχεται μια οποιαδήποτε υπόθεση; Ελέγχεται στο κοινοβουλευτικό επίπεδο; Μάλιστα. Ζητήσατε εξεταστική επιτροπή; Βεβαίως, στην προηγούμενη Βουλή. Έγινε εξεταστική επιτροπή; Έγινε. Ολοκλήρωσε την εργασία της; Μάλιστα. Κατέληξε σε ένα συμπέρασμα; Κατέληξε. Δεν σας ικανοποίησε. Τι να κάνουμε τώρα».

Η εξεταστική

Η δήλωση, όμως, του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη τις καταγγελίες που έγιναν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης στην Εξεταστική Επιτροπή που αποφασίστηκε το Φθινόπωρο του 2002 και ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις αρχές του 2023. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας πολλάκις αναφέρθηκαν σε μεθοδεύσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας προκειμένου να μην διερευνηθεί ουσιαστικά η υπόθεση.

Μεταξύ άλλων, η αντιπολίτευση ζήτησε να καταθέσουν ως μάρτυρες σειρά προσώπων τα οποία η «γαλάζια» πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής αρνήθηκε να καλέσει. Μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει να έλθει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Εξεταστική Επιτροπή, μια και ο ίδιος είχε «ανοίξει» το λεγόμενο Σκάνδαλο των Υποκλοπών με τις δηλώσεις του το καλοκαίρι του 2022 όπου μεταξύ άλλων αποκάλυψε και την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Επίσης, ζητήθηκε να κληθούν στην επιτροπή ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο τότε γενικός γραμματέας του Μεγάρου Μαξίμου Γρηγόρης Δημητριάδης.

Όμως, εκτός από τους μάρτυρες που ΔΕΝ κλήθηκαν, σημαντικά προβλήματα παρουσίασαν και οι κομβικοί μάρτυρες που κλήθηκαν. Κορυφαίες περιπτώσεις είναι αυτές της κατάθεσης του τότε διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα (αποπέμφθηκε από τον πρωθυπουργό) ο οποίος επικαλέστηκε το απόρρητο των διαδικασιών της ΕΥΠ προκειμένου να μην καταθέσει τίποτε σχετικό με την υπόθεση. Ανάλογη στάση τήρησε και η Εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, κάνοντας μάλιστα στην εξεταστική και την περίφημη δήλωση σύμφωνα με την οποία «θα ενέκρινα την παρακολούθηση ακόμη και της Προέδρου της Δημοκρατίας».

Τα κόμματα είχαν κάνει και σειρά άλλων καταγγελιών που μπορούν να «συγχωνευτούν» σε μία δήλωση που έκανε ο Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 2022. Σημειώνοντας πως «αρνήθηκε η κυβέρνηση την κλήση προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, στην εξεταστική επιτροπή. Γι αυτό και τρεις μήνες τώρα δεν έχει πραγματοποιήσει κανένα έλεγχο στην εταιρεία που εμπορεύεται το Predator. Γι αυτό και απέφυγε να ελέγξει τις συναλλαγές και τις λογιστικές εγγραφές της εταιρείας, να πραγματοποιήσει έρευνα στις εγκαταστάσεις της, να αναζητήσει ηλεκτρονικά ίχνη».

Οι ανεξάρτητες αρχές

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που αφορά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι αυτό των ανεξάρτητων αρχών.

Θυμίζουμε ότι η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει σειρά κυβερνητικών μεθοδεύσεων τόσο για να μη φθάσουν ποτέ στη Βουλή τα στοιχεία που συνέλεξε η ΑΔΑΕ και ο πρόεδρός της Χρήστος Ράμμος. Όπως, επίσης, και προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να αλλάξει η σύνθεση της συγκεκριμένης αρχής μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων και με αμφισβητούμενες διαδικασίες όσον αφορά τη διαμόρφωση της πλειοψηφίας της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα