Υποκλοπές: “Καρφώθηκε ο Γεραπετρίτης” λέει το Politico ενώ έρχεται η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου

Υποκλοπές: “Καρφώθηκε ο Γεραπετρίτης” λέει το Politico ενώ έρχεται η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου
Μητσοτάκης και Γεραπετρίτης Menelaos Myrillas / SOOC

Αποστολές μελών της Επιτροπής θα σταλούν σε Ουγγαρία και Πολωνία, όπου έχουν αποκαλυφθεί αντίστοιχες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων. Νέα αναφορά του Politico που κρατάει το θέμα ψηλά. Γιατί δεν κλήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης για ακρόαση στο ΕΚ, αλλά μόνο ο Θανάσης Κουκάκης.

Την αποστολή στην Αθήνα αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τη διερεύνηση του σκανδάλου υποκλοπών, αποφάσισε η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε πραγματοποίηση ειδικής ακρόασης για τις παρακολουθήσεις που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η ημερομηνία που θα έρθει στη χώρα μας η αποστολή της Εξεταστικής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Αντίστοιχες αποστολές μελών της Επιτροπής θα σταλούν σε Ουγγαρία και Πολωνία, όπου έχουν αποκαλυφθεί ανάλογες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων. Στη συνεδρίαση των Συντονιστών της Εξεταστικής Επιτροπής δεν θα κληθεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς θα διοργανωθεί ξεχωριστή ακρόαση για τους ευρωβουλευτές-θύματα υποκλοπών.

Το προηγούμενο διάστημα, υπήρξε έντονη πίεση προς τον πρόεδρο της PEGA για να υπάρξει ακρόαση του κ. Ανδρουλάκη, καθώς και να υπάρξει αποστολή της αρμόδιας επιτροπής για ζητήματα χρήσης spyware.

Ο Hannes Heide, ευρωβουλευτής και συντονιστής των σοσιαλδημοκρατών (S&D) στην επιτροπή, μιλώντας στο Playbook του Politico είπε ότι η κεντροδεξιά ομάδα του ΕΛΚ πίεσε να μην προσκληθεί ο Ανδρουλάκης, έχοντας στο αίτημά του την υποστήριξη των Πρασίνων.

Τόνισε ακόμη πως είναι “παράλογο” να αποφασίζεται η εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης υποκλοπών στην Ελλάδα, “αλλά όχι να καλέσουν έναν από τους κύριους ανθρώπους που βρέθηκε στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων”.

Οι Πράσινοι αποφάσισαν να μην καλέσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη στην ακρόαση καθώς θέλουν να ακούσουν και τους Καταλανούς ευρωβουλευτές των οποίων τα τηλέφωνα φέρεται να παραβιάστηκαν. Αντιστοίχως θα κληθεί ο Θανάσης Κουκάκης.

Οι πολιτικές ομάδες συμφώνησαν ότι οι ευρωβουλευτές των οποίων τα τηλέφωνα έχουν παραβιαστεί, συμπεριλαμβανομένων των Καταλανών, “θα προσκληθούν όλοι μαζί σε μελλοντικό στάδιο”.

Τα παραπάνω σχολίασε στο Twitter ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

“Η εξεταστική επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε: 1. Ειδική ακρόαση στις 8/9 για τις #υποκλοπες στην Ελλάδα. 2. Αποστολή αντιπροσωπείας του ΕΚ στην Αθήνα, για πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου. Συνεχίζουμε! Όχι στην συγκάλυψη! Όλα στο φως!”

Τα ερωτήματα που θέτει το Politico

Αξίζει να σημειωθεί, πως δίνοντας συνέχεια στο ζήτημα του “ελληνικού Watergate”, το Politico στέκεται στις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, κ. Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος δήλωσε πως “απ’ ό,τι μπορώ να αντιληφθώ, δεν υπήρξε κανένα στοιχείο από την παρακολούθηση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη, και για αυτό δεν υπήρξε λόγος να συνεχιστεί, ούτε να γνωρίσει το περιεχόμενό της κάποιος τρίτος”.

Ωστόσο, όπως διερωτάται το Politico, ο κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει πως όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση, ο κ. Γεραπετρίτης του ζήτησε να έρθει σε επαφή μαζί του για να τον ενημερώσει για τους λόγους για τους οποίους η παρακολούθηση έλαβε χώρα. “Προς τι η πρόσκληση από τα μέλη της κυβέρνησης για να μας ενημερώσουν, αν δεν γνώριζαν τους λόγους οι ίδιοι;”, ανέφερε ο Χάρης Καστανίδης σε ραδιοφωνικό σταθμό, όπως αναφέρει το Politico, προσθέτοντας πως “η κυβέρνηση έχει να κρύψει κάτι”.

Το ερώτημα προφανώς που προκύπτει, είναι πώς θα ενημέρωνε ο κ. Γεραπετρίτης τον Νίκο Ανδρουλάκη αφού δεν γνωρίζει τίποτε, ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και ο πρωθυπουργός;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης Eurokinissi

 

Τη Τρίτη άλλωστε το Politico έγραφε πως το ελληνικό θέμα  παρακολουθείται στενά στις Βρυξέλλες, εν μέρει επειδή αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκονται ήδη στη μέση μιας έρευνας για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus που έχει αποτελέσει το επίκεντρο σκανδάλων σε χώρες της ΕΕ, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ισπανία. Στη συνέχεια, το Politico σχολιάζει πως είναι “κοινή πρακτική για τις κυβερνήσεις που δέχονται πυρά για χρήση λογισμικού κατασκοπείας όπως το Pegasus, να λένε στους αξιωματούχους της ΕΕ να “κάνουν πίσω”, ισχυριζόμενες ότι οι κινήσεις τους ήταν νόμιμες. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες δεν είναι πεπεισμένοι, επισημαίνοντας ότι το spyware δεν έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά και για στόχευση πολιτικών αντιπάλων”.

Σημειώνεται εδώ, πως ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΙ, πως θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα πως θα πράξει “όλα τα νόμιμα” όσον αφορά στον τότε διοικητή της ΕΥΠ, κ. Κοντολέοντα.

Σχετικά με τους λόγους παρακολούθησής του, ανέφερε ότι “η αλήθεια είναι απλή. Μιλούν τα γεγονότα. Δήλωσα υποψηφιότητα στις 17 Ιουλίου. Στις αρχές Σεπτεμβρίου βγήκαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις που έδειχναν για το πού πάει το πράγμα. Μέσα Σεπτεβρίου αρχίζει η παρακολούθηση μου από την ΕΥΠ και μετά από 5 μέρες μου στέλνουν το Predator. Δηλαδή δεν ήμουν επί 8 χρόνια εθνικός κίνδυνος και ξαφνικά γίνομαι εθνικός κίνδυνος, και με το που εκλέγομαι, παύω να είμαι εθνικός κίνδυνος;”.

Επανέλαβε δε το εύλογο ερώτημα: “Χθες ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι δε γνωρίζει τίποτα. Πώς θα με ενημέρωνε, αφού όπως ισχυρίζεται δε γνωρίζει;”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα